ΏΡΑ Πατρών: Γιατί χαίρεται, χαμογελάει και πανηγυρίζει ο κόσμος;

23.02.2021 / 9:15
ROROS_[12886]

Η ανακοίνωση:

Η χρηματοδότηση κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση Φλόκα αποτελεί σίγουρα μία θετική εξέλιξη. Οι πανηγυρισμοί, οι τυμπανοκρουσίες, οι διαξιφισμοί και τα ΕΓΩ, νομίζουμε ότι περιττεύουν, όταν μικρότερες πόλεις δημιούργησαν τις υποδομές πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια (Χανιά, Σέρρες κ.α.). Τοποθέτησαν πολύ χαμηλά τον πήχη, για την τρίτη πόλη της χώρας που εκπροσωπούν και επιχαίρουν, ότι χρηματοδοτήθηκε το έργο  μετά από μία εικοσαετία.

Το μήνυμα που μεταφέρεται είναι λάθος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πόλη μας είναι ο εφησυχασμός και αποπροσανατολισμός των πολιτών το επόμενο διάστημα. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Το σύνθημα «θα κλείσει η Ξερόλακκα» επανέρχεται μετατιθέμενο για το 2023 και αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Με αυτό το σύνθημα τα 20 τελευταία χρόνια χτίστηκαν πολιτικές καριέρες αλλά έμειναν πτερόεντα λόγια. Δεν χρειάζεται για άλλη μία φορά να κοροϊδεύουν τους κατοίκους. Η δημιουργία τοίχου αντιστήριξης που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Δημαρά, καταψηφίστηκε από τον κ. Πελετίδη, για να έρθει να το υλοποιήσει, όταν έγινε ο ίδιος δημοτική αρχή, δημιουργώντας νέο κύτταρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Η Πάτρα παράγει 100.000 τόνους απορρίμματα, ενώ ο σχεδιασμός του νέου εργοστασίου για όλο το νομό δύναται να επεξεργαστεί έως 53.000 τόνους απορρίμματα. Η εξίσωση δεν βγαίνει. Αν υποθέσουμε ότι η Πάτρα θα στέλνει 40.000 τόνους απορρίμματα τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Θα προχωρήσει η ανακύκλωση;

Ο κ. Πελετίδης παρέλαβε την ανακύκλωση περίπου στο 7% και σήμερα είναι κάτω από 4%. Στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που ψηφίστηκε το 2015, με πρόταση της Δημοτικής αρχής του κ. Πελετίδη προβλεπόταν, ότι η ανακύκλωση θα αυξηθεί στο 50% ανάκτησης έως το 2020! Όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κιόλας. Ας μιλήσουμε σοβαρά επιτέλους.

Για την Ώρα Πατρών πρέπει να προχωρήσουμε στη διαλογή στην πηγή που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά δίκαιη είναι και κοινωνικά δίκαιη, με ενίσχυση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μέχρι σήμερα η διαλογή στην πηγή έχει αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι δήμοι οφείλουν μέσω χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να πάρουν τις πρωτοβουλίες των κινήσεων, άλλωστε και αυτά είναι χρήματα των πολιτών. Να γίνουν γωνίες ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία του δήμου. Παράλληλα να ενισχυθεί η κομποστοποίηση πέρα από τη συλλογή στους καφέ κάδους με σχεδιασμό προγράμματος ανάπτυξης οικιακών κομποστοποιητών αλλά και γειτονιάς  αρχικά. Τα οργανικά απόβλητα είναι το 40% του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων που συλλέγουν οι δήμοι. Τα πράσινα απόβλητα από κλαδέματα κ.α.,να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας χωριστού προγράμματος συλλογής και επεξεργασίας με κλαδοτεμαχιστή και το πριονίδι να κατευθύνεται σε μονάδες παραγωγής πέλλετ κ.α. Δημιουργία πράσινων σημείων με ειδικά κίνητρα στις γειτονιές. Μέχρι το 2023 υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις που πρέπει γίνουν ώστε να μη μας μείνουν οι πανηγυρισμοί και τα συνθήματα.

Η διαχείριση του εργοστασίου, το χρονοδιάγραμμα, οι εγκαταστάσεις ΣΜΑ είναι θέματα για συζήτηση. Ως Ώρα Πατρών προτείνουμε το θέμα  να συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης που αποφασίστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά να έρθει ως αποκλειστικό θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα δεσμεύουν την πόλη και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα