Online Πολιτισμός : Ευλογία ή κατάρα;

16.12.2020 / 12:41
theatre-and-business

Της Βίκυς Μαυρομάτη

Μέσα στις δύσκολες ημέρες πανδημίας που διανύουμε οι απαγορεύσεις είναι πολλές σε πολλούς τομείς, ένας από τους οποίους είναι ο πολιτισμός και συγκεκριμένα το θέατρο. Δυστυχώς δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο αυτό το κομμάτι από την καραντίνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την ακύρωση παραστάσεων ύστερα από το κλείσιμο των θεάτρων.

Συγκεκριμένα μέσα από τις σελίδες του Νεολόγου η ατζέντα εκδηλώσεων αφορά παραστάσεις από ελληνικά και διεθνή θέατρα που μπορείς να παρακολουθήσεις διαδικτυακά πληρώνοντας ηλεκτρονικά εισιτήριο ή ακόμα και δωρεάν. Αν στην πρώτη καραντίνα τ’ αντανακλαστικά της θεατρικής κοινότητας ενεργοποιήθηκαν ταχύτατα με το uploading μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων, το τρέχον, δεύτερο lockdown έρχεται να λειτουργήσει ως τροφοδότης μιας αναδυόμενης ψηφιακής σκηνής που ολοένα και αναπτύσσεται. Το streaming theater ή το κινηματογραφημένο θεατρικό υλικό προβάλλει ως το νέο εργαλείο της θεατρικής λειτουργίας στον καιρό της πανδημίας. Ωστόσο εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είμαστε έτοιμη τοπικά για κάτι τέτοιο ενώ από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο πως η οθόνη του υπολογιστή δεν είναι το ίδιο με την ζωντανή επαφή του θεατή με τη σκηνή. Ο Μίλτος Παπλάς, σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «Υποκριτές» αλλά και ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, ιδιοκτήτης του θεάτρου Act, μας παραθέτουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μίλτος Παπλάς: «Ελπίζω το στρίμινγκ να μη γίνει μόδα»

Online Πολιτισμός : Ευλογία ή κατάρα; 3

 «Το θέατρο ανέκαθεν ήταν έκφραση ζωντανή με το κοινό να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης, να αφουγκράζεται πραγματικά συναισθήματα και καταστάσεις και πάντα να είναι μια διαφορετική παράσταση κάθε μέρα ανάλογα την ψυχολογία και την καθημερινότητα των ηθοποιών αλλά και του εκάστοτε κοινού. Αυτό με το online θεατρο χάνεται και λειτουργεί σαν την τηλεόραση. Το κοινό δεν συμμετέχει, δεν επιδρά, δεν αντιλαμβάνεται τα πάντα, άρα μιλάμε για κάτι αναγκαστικό, όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα των ανθρώπων του θεάτρου και όχι τόσο στην διαπαιδαγώγηση και δημιουργική διασκέδαση του κοινού. Ελπίζω να κρατήσει μόνο όσο κρατάνε και τα θέατρα κλειστά και να μην γίνει μόδα γιατί  τότε πραγματικά θα χάσουμε πολύ περισσότερα αν και δεν βλέπω ιδιαίτερη απήχηση εδώ στην πόλη μας. Εμείς πάντως σαν Υποκριτες τολμήσαμε και ανεβάσαμε έργο ακόμα και με αυστηρούς περιορισμούς που καθιστούσαν ανέφικτο την οικονομική βιωσιμότητα την παραγωγής αλλά που όμως έδωσε πνοή και νότα αισιοδοξίας στο κοινό που το παρακολούθησε και δύναμη και ψυχική ηρεμία στους συντελεστές που κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.»

Τηλέμαχος Τσαρδάκας: Τη τεχνολογία θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε υπέρ μας και όχι να μας χρησιμοποιεί αυτή

Online Πολιτισμός : Ευλογία ή κατάρα; 4

«Έχουν υπάρξει παραδείγματα με online παραστάσεις στην Πάτρα αλλά όχι σε τόσο μεγάλη απήχηση όσο γίνεται αλλού. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και στη πόλη μας και πιθανότατα να συμβαίνει ακόμα περισσότερο στο μέλλον διότι η τεχνολογία καταφέρνει να μπαίνει στη ζωή μας όλο και περισσότερο. Το πλήγμα στον πολιτισμό όμως είναι μεγάλη ιστορία. Σίγουρα δεν είναι έτοιμο το πλαίσιο, ούτε από τη μεριά του κόσμου και ούτε από τους καλλιτέχνες για να περάσουμε σε μία εποχή όπου γίνονται όλα διαδικτυακά. Το θέατρο παραμένει θέατρο, δηλαδή μία ζωντανή συνάντηση. Έχει τα δικά του στοιχεία που το ξεχωρίζουν και δεν μπορεί να συγκριθεί με μία ιντερνετική σύνδεση. Είμαι ανοιχτόμυαλος όμως στο να χρησιμοποιείται το ιντερνετ όσο ακόμα τα θέατρα είναι κλειστά και δεν μπορούμε να πάμε. Τη τεχνολογία θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε υπέρ μας και όχι να μας χρησιμοποιεί αυτή, αλλά πάντα με όρια. Το σημαντικό είναι να λαμβάνουν αυτοί που πρέπει την αποζημίωση που τους αναλογεί. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αντιθέτως, είναι πολύ δύσκολα και εμείς όσοι έχουμε χώρους ειδικά με έξοδα που τρέχουν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει κάποια στήριξη από το κράτος αλλά ελπίζουμε στο μέλλον αν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη. Θέλω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.»

(από την εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα