Ομαδική έκθεση “Συνομιλίες” στην Πάτρα

14.12.2022 / 8:10
747920

Μετά την κοινή τους έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης πριν από λίγους μήνες, ο Εδουάρδος Σακαγιάν και η Άννα Μαρία Τσακάλη παρουσιάζουν έργα τους στον χώρο σύγχρονου πολιτισμού ‘”Tatiana Dimou”, στην Πάτρα Τσαμαδού 24, σε μια κοινή έκθεση με τίτλο “Συνομιλίες’” με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη με ξεχωριστές καλλιτεχνικές προσωπικότητες κι αναγνωρίσιμους εικαστικούς δρόμους τόσο στην εγχώρια όσο και στη σύγχρονη γαλλική τέχνη, η Τσακάλη και ο Σακαγιάν διασταυρώνουν την τελευταία τους δουλειά στην Πάτρα, προκειμένου να μιλήσουν για τη ζωή.

Ο Ε. Σακαγιάν εμβαθύνει τα τελευταία χρόνια προς την αφαίρεση, σε καθημερινές σκηνές που παραπέμπουν στις αστικές κοινωνίες. Ο χώρος τους είναι αναγνωρίσιμος, καθώς οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις όλο και περισσότερο τείνουν να μοιάζουν, χάνοντας την ιδιαιτερότητά τους. Ο ζωγράφος μοιάζει να αποζητά την εσωτερική ζωή στην κοινότητα των ανθρώπων, το μυστήριο των ανθρώπινων συναθροίσεων, το αίσθημα του συλλογικού ανήκειν. Οι “θεατές” – θέμα στο οποίο επιστρέφει εμφατικά και συνιστά πια αναγνωρίσιμο σήμα της τέχνης του – λειτουργούν ως είδωλα της πραγματικότητας, εικόνες μιας φαινομενικά εύτακτης, αλλά ακινητοποιημένης κοινωνίας που ασφυκτιά σε καθηλώσεις, ανασφάλειες, υπαρξιακά αδιέξοδα. Όλοι μαζί προβάλλουν μέσα στη μοναξιά τους. Τη μνήμη της χαμένης ανθρώπινης ενότητας, την οποία επισημαίνει εμφατικά στο περιθώριο ενός έργου η παρουσία του αγγέλου, διαφυλάσσει ο Σακαγιάν σαν αντανάκλαση ενός κόσμου που κινδυνεύει να χαθεί στον ψηφιακό αιώνα του.

Αντίστοιχα, η φύση ως αντανάκλαση της ανθρώπινης συνθήκης αποτυπώνεται στο έργο της Α.Μ. Τσακάλη. Για τη ζωγράφο, η παρουσία του ανθρώπου υποβόσκει και δηλώνεται με τρόπο υπαινικτικό. Το ανθρώπινο πρόσωπο είναι γι’ αυτήν το πρόσωπο της φύσης, οπότε τα άνθη και τα λουλούδια είναι ο δικός της τρόπος να μιλήσει για τη ζωή. Πατώντας στο παμπάλαιο, κλασικό για τη ζωγραφική θέμα της Τοπογραφίας, η Τσακάλη καλλιεργεί τον δικό της πολύχρωμο κήπο σε μία δημιουργική προσπάθεια να ξαναβρεί η τέχνη τη χαμένη της “Οργανικότητα”. Όχι με όρους νατουραλισμού, ούτε με φωτορεαλιστική διακοσμητικότητα. Σε σημεία του έργου δεν “εικονογραφεί” την πολυχρωμία της φύσης, αλλά την απαρνιέται, δημιουργώντας μια “άλλη” φύση μέσα από την αναζήτηση της τέχνης του ελάχιστου. Θέτει δικούς της όρους και κανόνες, ρυθμούς και εντάσεις και υποτάσσει το χυμώδες χρωματικό σύμπαν σε ένα παράλληλο πνευματικό – αισθητικό πεδίο.

Επιμέλεια έκθεσης: Κλεομένης Κωστόπουλος 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα