Olympia Forum – Δήμας: «Η εξωστρέφεια μέσα από τις επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία» (Βίντεο)

21.10.2021 / 15:43
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
DSC_4947-1024x683

Οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Κυβέρνησης με στόχο την δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, τόνισε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας, από το βήμα του Olympia Forum. Μια πολιτική που έρχεται να περιορίσει και να ανατρέψει την τάση που έχει καταγραφεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με τις ροές νέων επιστημόνων και ταλαντούχων επιχειρηματιών που έφυγαν από την Ελλάδα.

Αυτή η πραγματικότητα μπήκε στο “μικροσκόπιο” της πολιτικής της Κυβέρνησης η οποία προχώρησε στην θέσπιση σημαντικών φορολογικών κινήτρων ώστε να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης. Όπως τόνισε ο κ. Δήμας, “από αυτή την αλλαγή που κάναμε στο φορολογικό κίνητρο υπολογίζουμε ότι οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας”.

Την ίδια στιγμή, πολύ σημαντικές είναι οι δράσεις που προωθούνται μέσω του ΕΣΠΑ. Μια από αυτές είναι το “Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ”, ο τρίτος κύκλος του οποίου έχει προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ, με προσανατολισμό διασύνδεσης της ανάπτυξης με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας  μίλησε επίσης για την δημιουργία της Πολιτείας της Καινοτομίας, με τις διαδικασίες αναδοχής να βρίσκονται σε εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας το έργο πάρα πολύ σημαντικό που θα βάλει την Ελλάδα για τα καλά στο χάρτη της καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. “Θα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το έργο και θα απασχολούνται περίπου δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι. Έχουμε ένα αντίστοιχο project στην Θεσσαλονίκη, το σκεπτικό είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ολόκληρα κομμάτια έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων και γύρω από αυτά να δημιουργηθεί ένα σύστημα καινοτομίας. Και γι αυτό έχουμε εξασφαλίσει σημαντικό ποσό από τα ταμεία ανάκαμψης”. Παράλληλα, υπάρχει σχεδιασμός και για τα Ιωάννινα και την Πάτρα, σταθμίζοντας πάντα τις προϋποθέσεις και την δυναμική της κάθε περιοχής σε αυτό το πεδίο.

Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Δήμας, είναι να υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, επιστήμονες και επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη και να μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα χώρο που θα γίνονται διαρκώς συζητήσεις για να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.https://www.youtube.com/embed/M-JeVwhtU58?

Για αυτό το πεδίο δράσης, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που καταγράφουν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των νέων επιχειρήσεων βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, ακολουθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάτω από 7% η Περιφέρεια Κρήτης και ακόμα χαμηλότερα η Δυτική Ελλάδα. Ο κ. Δήμας παραδέχθηκε ότι δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα καθώς όταν μιλάμε για νεοφυή επιχειρηματικότητα πρέπει να υπάρχει και το στοιχείο της καινοτομίας αλλά πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεων. Άρα οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικές μόνο σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο αλλά πρέπει να έχει και το υπερεθνικό στοιχείο.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τις Περιφέρειες έτσι ώστε να εξετασθεί η δυνατότητα να δοθούν από αυτές κίνητρα επιδότησης σε ανάλογες επιχειρήσεις και νέους επιστήμονες ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους και να επιχειρήσεις εκεί.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα