Πάτρα: Ο απολογισμός από το κυνήγι των αγριόχοιρων

25.02.2024 / 6:58
αγριοχοιροι

Πάνω από 2.500 είναι τα μέλη του Α’ Κυνηγετικού Συλλόγου της Πάτρας και αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το κυνήγι του αγριόχοιρου, καθώς με βάση τη νομοθεσία επιτρέπεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Ν» ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Φώτης Καρβέλης, ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στην Αχαΐα, τουλάχιστον σε αντίθεση με άλλα μέρη της επικράτειας, είναι και φέτος στο ίδιο επίπεδο με τα περασμένα έτη.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ δεν ισχύει τουλάχιστον για την Αχαΐα ότι οι αγριόχοιροι έχουν κατέβει αρκετά χαμηλά, δημιουργώντας προβλήματα στις καλλιέργειες και στα χωριά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το κυνήγι του αγριόχοιρου είναι δύσκολο και αρκετές φορές επικίνδυνο. Το περιστατικό που είχε γίνει τις προάλλες, όταν ένας κυνηγός πυροβόλησε τον άλλον κατά λάθος τραυματίζοντας τον και ενώ είχαν βγει στο κυνήγι για αγριόχοιρους, είναι χαρακτηριστικό.

Δεν ανεβάζουν  πια φωτογραφίες

Εκείνο που είχε προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις στα social media ήταν οι φωτογραφίες που ανέβαζαν τα περασμένα έτη κυνηγοί από πληγωμένους ή σκοτωμένους αγριόχοιρους θέλοντας να δείξουν στους ακόλουθους και στους φίλους τους το θήραμα τους.

«Έχει σταματήσει το φαινόμενο αυτό. Σίγουρα δεν είναι σωστό να ανεβάζει κανείς φωτογραφίες με τα πληγωμένα ή σκοτωμένα ζώα. Δεν είναι κάτι που διώκεται ποινικά, αλλά δεν είναι ωραίο και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις για τους κυνηγούς».

Πέρα από το κυνήγι των αγριόχοιρων τα θηράματα των κυνηγών της ευρύτερης περιοχής χωρίζονται σε δύο ακόμα κατηγορίες: Στα φτερωτά θηράματα και σε ότι αφορά τα θηλαστικά στο κυνήγι του λαγού το οποίο επιτρέπεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως στις αρχές Γενάρη.

«Είναι τρόπος ζωής για μας»

Σε κάθε κατηγορία υπάρχοΥν περιορισμοί που οι κυνηγοί οφείλουν να σέβονται. «Κινούμαστε βάση της νομοθεσίας των περιορισμών που ορίζονται μέσα από σχετικές διατάξεις κάθε φορά» τονίζει ο κ. Καρβέλης και συμπληρώνει λέγοντας: «Οι κυνηγοί αγαπούν τη φύση και τα ζώα. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο.

Ο καθένας από εμάς έχει σκυλιά που τα φροντίζουμε καθημερινά, ενώ προσφέρουμε κάθε φορά και στην πυροπροστασία αφού γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα σημεία και τις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής, βοηθώντας από την πλευρά μας όπου μπορούμε εφόσον χρειαστεί. Το κυνήγι για μας είναι ένας τρόπος ζωής…»

Α. Κολλιόπουλος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα