Όλες οι λεπτομέρειες για όλα τα «καλάθια»

08.12.2022 / 7:47
1-75-1024x565

Όλες τις λεπτομέρειες για το «καλάθι των Χριστουγέννων» και το «καλάθι του Αη Βασίλη», παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης, τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ, το πρώτο από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου και το δεύτερο επίσης από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου.Ειδικότερα όσον αφορά στο «καλάθι των Χριστουγέννων», στο ήδη υπάρχον «καλάθι του νοικοκυριού» προστίθενται οι εξής κατηγορίες προϊόντων: γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι – βασιλόπιτα και σοκολάτα.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε το λόγο που τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι. «…Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, τα οποία παραδοσιακά είναι τα μαγαζιά που από αυτά προμηθευόμαστε κυρίως τα συγκεκριμένα προϊόντα κατά το διάστημα των εορτών. Ούτως ή άλλως, και για το ψωμί και για τα άλλα προϊόντα τα οποία έχουμε συμπεριλάβει στο “καλάθι του νοικοκυριού”, ο πραγματικός χώρος του φρέσκου ψωμιού παραμένει πάντα ο φούρνος της γειτονιάς και όχι το σούπερ μάρκετ», επισήμανε ο ίδιος.

Δέκα κατηγορίες

Από εκεί και πέρα, για το «καλάθι του Αη Βασίλη», συνεργάστηκαν το ΥΠΑΝ με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών. «…Από την επομένη Τετάρτη 14 του μηνός και έως τις 11 Ιανουαρίου 2023 όλα τα καταστήματα παιχνιδιών θα έχουν το δικό τους καλάθι για τις γιορτές», τόνισε ο υπουργός.

Το συγκεκριμένο καλάθι θα απαρτίζεται από τις εξής 10 κατηγορίες παιχνιδιών: επιτραπέζια-παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, παιχνίδια μίμησης, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, παιχνίδια με τουβλάκια, οχήματα τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια.

Τα καταστήματα παιχνιδιών θα πρέπει να έχουν «καλάθι του Αη Βασίλη» που θα συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον ένα προϊόν από την κάθε κατηγορία. Σύμφωνα με τον υπουργό, μάλιστα, οι περισσότερες αλυσίδες έχουν αναφέρει «ότι θα συμπεριλάβουν πολύ περισσότερα από ένα και το καλάθι θα είναι εξαιρετικά πλούσιο και εορταστικό».

Ανανέωση

Το «καλάθι του Αη Βασίλη», όπως συμβαίνει και με αυτό του νοικοκυριού, θα ανανεώνεται κάθε Τετάρτη, θα υπάρχει στην εφαρμογή «e-καταναλωτής» ειδικό πεδίο για να ενημερώνεται ο πολίτης για τα προϊόντα, τις τιμές τους και την εξέλιξη αυτών, ανά αλυσίδα και ανά παιχνίδι (έως 11/1). Σημειώνεται πως τα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι» θα ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (ΔΙΜΕΑ) ως προς το περιθώριο κέρδους.

Για τις επιχειρήσεις που θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στο «καλάθι του Αη Βασίλη» ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε: «Βάζουμε τζίρο από 1 εκατομμύριο ευρώ και πάνω, άρα στην πραγματικότητα σχεδόν όλα τα καταστήματα παιχνιδιών θα συμπεριλαμβάνονται. Μόνο στα πολύ μικρά δεν θα είναι υποχρεωτικό. Φυσικά, όποιο θέλει θα μπορεί να συμμετέχει εθελοντικά».

«Καλάθι Αη Βασίλη»

Κατηγορία Παιχνιδιών
Επιτραπέζια / Παζλ
Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
Βρεφικά παιχνίδια
Φιγούρες δράσης
Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
Ηλεκτρονικά παιχνίδια
Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
Λούτρινα
Μουσικά παιχνίδια

«Καλάθι Χριστουγέννων»

Γαλοπούλα
Μοσχάρι
Τσουρέκι/Βασιλόπιτα
Σοκολάτα

Εως 40% φθηνότερο το καλάθι του νοικοκυριού

Κατά 30%-40% πιο οικονομικό είναι το μέσο «καλάθι του νοικοκυριού» σήμερα, συγκριτικά με την έναρξη της πρωτοβουλίας (2/11), σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ).

«Εχουμε πια μέση αξία καλαθιού περίπου 30% κάτω από ό,τι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του και αν συνυπολογίσετε και το περίπου 10% του πληθωρισμού που μεσολάβησε, περίπου 40% κάτω» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, για να προσθέσει: «Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ την πρώτη εβδομάδα σχεδόν όλες οι αλυσίδες στο σύνολο αξίας του καλαθιού ήταν πάνω από τα 110 ευρώ, τώρα πλέον σχεδόν τα δύο τρίτα των αλυσίδων είναι κάτω από τα 100 ευρώ».

Σημειώνεται πως χθες ξεκίνησε η έκτη εβδομάδα (7-13/12) εφαρμογής του μέτρου. Και βάσει των στοιχείων προκύπτει πως από τα 816 προϊόντα σε 16 αλυσίδες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, στα 70 (9%) η τιμή αυξήθηκε, στα 154 (19%) μειώθηκε και στα υπόλοιπα (72%) παρέμεινε σταθερή.

Επίδομα Παιδιού: Πριν από τα Χριστούγεννα έρχεται η διπλή δόση του Δεκεμβρίου

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα