Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αναφέρει σε ανακοίνωση της:
Η κλιματική κρίση (και όχι απλά αλλαγή) είναι ολοφάνερο ότι επιταχύνεται και οι επιπτώσεις της γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτες. Μακροί καύσωνες οδηγούν σε μεγα-πυρκαγιές με πλημμύρες «περιόδου επαναφοράς» εκατονταετιών να τις διαδέχονται.
Είναι πλέον κραυγαλέο ότι τόσο η στροφή προς την καθαρή ενέργεια και την παύση των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων, όσο και οι πολιτικές ενίσχυσης της αντοχής των υποδομών οφείλουν να αναθεωρηθούν προς το αυστηρότερο, σε όλα τα επίπεδα: πολιτών, αυτοδιοίκησης, κρατών, παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θεωρεί εύστοχο και αναγκαίο, μετά το συγκλονιστικό γεγονός της πλημμύρας της Θεσσαλίας, γεγονός μη συγκρίσιμο με οτιδήποτε γνωρίζαμε ως σήμερα και εν όψει της συγκυρίας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών να προβάλει στον δημόσιο διάλογο την αναγκαιότητα να στραφεί η προσοχή περιφερειακών και δημοτικών αρχών στη βιώσιμη διαχείριση των ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ.
Πέρα από τα έργα υποδομών στα κέντρα των πόλεων, που συχνά είναι έργα «βιτρίνας» αν θέλουμε να τις καταστήσουμε ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ στις πλημμύρες, αλλά και να βελτιώσουμε το μικροκλίμα τους οφείλουμε να θυμηθούμε επιτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, που υλοποιούνταν με ευθύνη της δασικής Υπηρεσίας.
Οφείλουμε να ρίξουμε έμφαση και χρήματα στα έργα ΟΡΕΙΝΗΣ ΥΔΡΟΝΟΜΙΑΣ ώστε να αυξήσουμε την διείσδυση του νερού στο έδαφος και να μειώσουμε της ταχύτητα απορροής του μέσω χειμαρρικών φαινομένων.
Φυσική αναδάσωση (και κατ΄εξαίρεση, τεχνητή όπου δεν γίνεται αλλιώς) και μικροφράγματα ανάσχεσης ροής (όπως αυτά που κατασκεύασε η Δασική Υπηρεσία σε παλαιότερη εποχή σε κοίτες μικρών ποταμών ή χειμάρρων όπως ο Γλαύκος και ο Χάραδρος) είναι ενέργειες που ελέγχουν το πλημμυρικό φαινόμενο στη ρίζα του. Επιπλέον τα έργα αυτά χρειάζονται συντήρηση (που δυστυχώς δεν γίνεται) με αποκατάσταση των υποσκαφών και αφαίρεση των φερτών που συγκρατούν.
Αντιθέτως ανοχή σε αυθαίρετες καταπατήσεις οχθών, που στενεύουν τις κοίτες είναι συνταγή καταστροφής.
Καλούμε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς Περιφέρειας και Δήμων να προβληματιστούν σοβαρά σε ότι αφορά την ορθή και βιώσιμη διαχείριση των λεκανών απορροής.
Οι πεδινές περιοχές πλημμυρίζουν όταν αγνοείται η ανάγκη διαχείρισης των νερών στα βουνά.