Παρασκευή, 15.01.2021, 2:35 πμ

Οι «Σφήκες» φέρνουν στην Πάτρα το έθιμο της Befana από την Ιταλία

01.01.2021 / 8:10
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
images (6) (1)

Το κακό του κορωνοϊού θα ξορκίσουν την παραμονή των Θεοφανείων στους δρόμους της Πάτρας, οι «Σφήκες», μια ομάδα Πατρινών που θα ντυθούν μάγισσες. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:
«Είμαστε οι ¨ΣΦΗΚΕΣ¨ μια άτυπη ομάδα Πατρινών που στοχεύει με ίδια μέσα, να επαναφέρει στην πόλη μας την χαμένη της αίγλη.
Θα προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια του έτους να διοργανώνουμε πρωτότυπα δρώμενα ή να αναβιώνουμε έθιμα που πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουν σε βάθος χρόνου Πανελλήνιο και όχι μόνο ενδιαφέρον.
Ξεκινάμε με το έθιμο της Befana, της Θεοφάνειας, που δανειζόμαστε από τους φίλους μας Ιταλούς, και που διοργανώνεται σε πολλά κράτη της Ευρώπης.
Ποια είναι η Befana; Η καλόκαρδη, άσχημη γηραιά κυρία, με υπερφυσικές δυνάμεις, που τα χρόνια και η εμπειρίες της ζωής της φανέρωσαν την μία και μοναδική αλήθεια: «το μόνο που μετράει σε τούτη τη ζωή είναι το ΟΥΡΑΝΙΟ ΦΩΣ, η ΑΓΑΠΗ, δηλαδή η ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ».
Για να τα βιώσεις αυτά, θα πρέπει στρέψεις τα μάτια σου άνωθεν και να πετάξεις πάνω από τις υλικές μικρότητες και κακίες. Γι΄αυτό, η befana δανείστηκε από τις μάγισσες των παραμυθιών το μυτερό προς τα άνω καπέλο και την σκούπα τη μαγική, σύμβολο υπέρβασης της υλικής βαρύτητας, σαν το μαγικό χαλί του Αλλαντίν που συμβολίζει την αγάπη, την φιλία και την πίστη.
Οι ¨ΣΦΗΚΕΣ¨, την παραμονή των Θεοφανείων θα βγούμε στους δρόμους, τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα προφύλαξης για την πανδημία του covid-19, ντυμένες befana να ξορκίσουμε το κακό που μας βρήκε.
Στόχος μας, η εκδήλωση αυτή να γίνει έθιμο και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλες παρέες που θα την αγκαλιάσουν.
Ονειρευόμαστε στο μέλλον, την παραμονή των Φώτων να γεμίζει η πόλη ΜΠΕΦΑΝΕΣ (εξελληνισμένα) που με χαμόγελα, μουσικές και τραγούδια θα ¨ξορκίζουν¨ το κάθε τοπικό ή παγκόσμιο κακό, όπως παρόμοιες γιορτές οργανώνονται συμβολικά από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη τη χώρα μας, ¨μωμόγεροι¨, ¨ραγκουτσάρια ¨, ¨καλικάτζαροι¨ κλ.π.»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟΛΟΓΟ