Οι ρομά, ο κορονοϊός και το lockdown- “Δεν ακούνε κανέναν, η κυκλοφορία στο Ριγανόκαμπο είναι ανεξέλεγκτη”

15.12.2020 / 9:00
riganokampos

Της Βίκυς Μαυρομμάτη

Δεν έχει τέλος το σίριαλ με τους Ρομά στο Ανατολικό Διαμέρισμα της Πάτρας, με τους κατοίκους να ζητούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα και σε αυτή την καραντίνα, διότι η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, συντονιστής του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, οι κάτοικοι έχουν ήδη στείλει την επιστολή τους στους αρμόδιους φορείς θέτοντας ως βασικό τους αίτημα να ληφθούν προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα να γίνουν τεστ covid.

Φόβος για εξάπλωση του ιού

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, από το πρώτο κιόλας lockdown η κυκλοφορία στον καταυλισμό είναι ανεξέλεγκτη, χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κάτι το οποίο τους ανησυχεί ιδιαίτερα όχι μόνο για την ασφάλεια της περιοχής αλλά και γενικότερα της πόλης. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μαζί με το «άβατο» που κυριαρχεί από ένα σημείο και μετά, τους δημιουργούν τον φόβο πως αν εμφανιστεί ένα κρούσμα στον καταυλισμό μετά δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να εξαπλωθεί. Στην πρώτη καραντίνα οι κάτοικοι είχαν στείλει επιστολή και μετά από λίγο καιρό ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Αυτή τη φορά η κατάσταση έχει χειροτερέψει με τους κατοίκους να ξαναστέλνουν επιστολή αφού οι Ρομά της περιοχής Ριγανόκαμπου που,  επιδεικνύουν προκλητική συμπεριφορά σε σχέση με τις επιβαλλόμενες συνθήκες, με την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους όχι μόνο στη γύρω περιοχή αλλά και στην πόλη της Πάτρας. Από την άλλη μεριά, η απάντηση στην επιστολή τους έχει αργήσει, κάνοντας τους κατοίκους να μιλούν για χαλαρή αντιμετώπιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της 6ηςΥ.Π.Ε, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Πατρέων.  Και η παραβατικότητα συνεχίζεται… «Δεν ακούνε κανένα οι Ρομά. Δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τον κορωνοϊό».

«Έχω πέσει τρεις φορές θύμα»

Σαν να μην έφτανε η ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι κάτοικοι ανησυχούν και για την παραβατικότητα η οποία δεν έχει σταματήσει. Όπως αναφέρει ο κ. Δημητρόπουλος, δεν υπάρχει περίοικος που να μην έχει δεχτεί ληστεία. Ο ίδιος μάλιστα έχει πέσει θύμα στο σπίτι του 3 φορές σε σημείο που αναγκάστηκε να δώσει 2000 ευρώ για συναγερμό.

«Από την άλλη έχουμε και την ανεξέλεγκτη καύση διαφόρων υλικών. Ειδικά κάθε Άνοιξη και Καλοκαίρι, ανάβονται συχνά φωτιές στην γύρω περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δική μας ασφάλεια για και τις περιουσίες μας. Η Πυροσβεστική για να εισέλθει στον καταυλισμό και στους γύρω χώρους που εκδηλώνονται οι φωτιές, δεν μπορεί να μπει  εάν δεν έχει μαζί της, ομάδα από αστυνομικούς. Ειδικά το άβατο που υπάρχει στον χώρο και η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των Ρομά , συνδέεται με το γεγονός πως ο δρόμος που διασχίζει την περιοχή, έχει εδώ και πολλά χρόνια κλείσει. Για να διανύσει κάποιος μια απόσταση από την οδό Ηρακλέους μέχρι πάνω την παράπλευρο της Μ. περιμετρικής, ( τριακόσια μέτρα), που τώρα είναι κλειστός,  χρειάζεται να κάνει ένα μεγάλο κύκλο, 1,5 χιλ. περίπου. Το γεγονός αυτό έχει σχέση και με το ποιος μπαίνει και ποιος παραμένει στον καταυλισμό.

Θορυβημένοι οι κάτοικοι

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε ο φόβος για εξάπλωση του ιού στον καταυλισμό στον Ριγανόκαμπο όσες οικογένειες διαμένουν πέριξ του καταυλισμού. Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος ολοκληρωτικά, με, το κλείσιμο του καταυλισμού και  ολική μεταστέγαση του εκεί πληθυσμού. Υποστηρίζουν μάλιστα πως υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κάτι τέτοιο αλλά δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο έχει «παγώσει» η διαδικασία για έναν καταυλισμό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όχι απλά για μία περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Πάτρα.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα