Οι πιέσεις για διερευνητικές με την Τουρκία τον Ιανουάριο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

30.12.2020 / 19:15
ezgif-6-be09ebba1087

Εντείνονται οι πιέσεις στην Αθήνα να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ώστε να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δυο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην εύφλεκτη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ουάσιγκτον και Βερολίνο θέλουν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ακόμα και πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου  οπότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η επανεξέταση σημαντικών πλευρών της πολιτικής της Ουάσιγκτον, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί επί προεδρίας Τραμπ.

Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών φέρεται να συζητήθηκε στις παρασκηνιακές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ενώ σχετικές επαφές είχαν πριν και μετά τη Σύνοδο οι στενοί του συνεργάτες που είναι επιφορτισμένοι με τα ελληνοτουρκικά.

Αποτέλεσε, επίσης, θέμα συζήτησης που είχαν  την περασμένη Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το Βερολίνο πρωτοστατεί και πιέζει για την άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που καίγεται για να μειωθεί η ένταση μεταξύ δυο χωρών – μελών της Συμμαχίας, ενώ επιμένει και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης Αθήνας και Άγκυρας που ο ίδιος έχει προωθήσει. Εννοείται πως για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών πιέζει και η Ουάσιγκτον, καθώς δεν επιθυμεί μια νέα εστία έντασης στην περιοχή και ιδίως μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που κύριο μέλημα της νέας ηγεσίας είναι να αποσπάσει την Τουρκία από τη Ρωσία και να την επανεντάξει πλήρως στη Δύση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα για την επανέναρξη του διαλόγου και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες  έχουν διακοπεί από το 1996 με ευθύνη της Τουρκίας και οι οποίες θα διεξαχθούν αυτή τη φορά στη γειτονική μας χώρα: Αρκεί, για παράδειγμα, να μη βγει εκ νέου στην περιοχή το «Όρουτς Ρέις» και να σταματήσουν οι ακραίες προκλήσεις στην Κύπρο έως ότου ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο προκλήσεις για όλο το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα, επίσης, θα είναι πλέον το περιεχόμενο του διαλόγου στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις που αναμένεται να πραγματοποιούντα σε αλλεπάλληλους κύκλους, αλλά και σε φόρα-και αυτό ανεξαρτήτως από το τι λέγεται δημοσίως.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, άλλωστε, θα επηρεαστούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση από τον τρόπο που θα εξελιχθεί και η νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, που ίσως διαμηνυθεί πως αυτή τη φορά η προσπάθεια που θα γίνει να είναι η τελευταία. Οι πληροφορίες επιμένουν πως η πενταμερής για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ελβετία περί τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε θα έχουν διαφανεί τόσο οι προθέσεις του Τζο Μπάιντεν για την περιοχή, όσο και τα πρώτα αποτελέσματα που αυτή θα έχει.

Ήδη, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η κυρία Λουντ, προγραμματίζει για τον Ιανουάριο νέα επίσκεψη στη Λευκωσία για συναντήσεις με τον Νίκο Παπαδόπουλο και τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Τατάρ, όχι όμως και σε Αθήνα και Άγκυρα, γεγονός που δείχνει πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις για την πενταμερή.

Τι μπορεί αυτή τη στιγμή να εμποδίσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών; Ένα έκτακτο γεγονός στις σχέσεις των δυο χωρών – όπως πχ η υπόθεση της σύλληψης των δυο κατηγορουμένων ως κατασκόπων για λογαριασμό της Τουρκίας στη Ρόδο.

Ή κάποιο άλλο έκτακτο γεγονός!

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

(από την εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα