Οι Πατρινοί νοικιάζουν τα ακίνητά τους για το Καρναβάλι

29.01.2023 / 11:00
episkeptes

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Το ενδιαφέρον του κόσμου και η ζήτηση για διανυκτέρευση στην Πάτρα στην διάρκεια της κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού, ήταν εξ’ αρχής μεγάλο και αναμενόμενο, από τη στιγμή που ύστερα από τρία χρόνια ακυρώσεων των παρελάσεων, το καρναβάλι θα επέστρεφε φέτος στην κανονικότητα του. Η ζήτηση αυτή αύξησε τις καταχωρήσεις των ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb τους τελευταίους μήνες.

Οι Πατρινοί νοικιάζουν τα ακίνητά τους για το Καρναβάλι 2

Θ. Μπάκας: «Η άνοδος έχει να κάνει με το μεγάλο ενδιαφέρον»

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του πανελλαδικού δικτύου Ε- Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, σε ότι αφορά την Πάτρα και στον αστικό της ιστό, κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 20%, στην πλέον διαδεδομένη ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνια μίσθωσης που περιλαμβάνει όλα τα σπίτια που επί της ουσίας γίνονται ξενοδοχεία, προσφέροντας ανάλογα με την μορφή τους αντίστοιχες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπάκα, ο αριθμός του συνόλου των ακινήτων που είχαν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb για την Πάτρα, ήταν κοντά στα 280 με 290.

Πλέον ο αριθμός τους φτάνει τα 384 και η άνοδος αυτή έχει να κάνει με το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και από πλευράς κρατήσεων και επισκεψιμότητας για το φετινό καρναβάλι, σε μία πόλη που τις υπόλοιπες περιόδους του χρόνου έχει ελάχιστο τουρισμό και κατά συνέπεια δεν έχει μια ανάλογη δυναμική στη βραχυχρόνια μίσθωση όπως συμβαίνει στα τοπ τουριστικά μέρη της επικράτειας, ειδικότερα την καλοκαιρινή σεζόν.

Το καρναβάλι όμως της Πάτρας, ειδικότερα φέτος, σπάει τα δεδομένα αυτά, δείχνοντας ότι αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό πόλο τουρισμού για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. 

«Είναι μια αύξηση σημαντική για τα δεδομένα της Πάτρας και που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το φετινό καρναβάλι, με τους πατρινούς να βλέπουν τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και να καταχωρούν το ακίνητο τους για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και να βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο την μεγαλύτερη διοργάνωση της πόλης».

Στο 98,6% οι προ κρατήσεις

Οι προ- κρατήσεις έτσι για το διάστημα 24 με 27 Φεβρουαρίου στην Πάτρα, το τριήμερο δηλαδή της κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού, φτάνουν για τα καταλύματα της Airbnb  και γενικότερα για την βραχυχρόνια μίσθωση (δηλαδή μόνο για σπίτια)  στο 98,6 %.

«Τα ποσοστά αυτά αφορούν αυτοτελή κατοικίες ή/και διαμερίσματα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις (άφιξη Παρασκευή 24/2 – αναχώρηση Δευτέρα 27/2) κυμαίνεται από 552€ έως και 1.715€ .

Η κατώτατη τιμή αφορά κατοικία 64 τ.μ σε απόσταση 3,2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας, ενώ η ανώτατη τιμή αφορά κατοικία 95 τ.μ στο κέντρο της πόλης» τονίζει ο κ. Μπάκας.

«Φαίνεται ότι δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που κινήθηκαν άμεσα, οργανώνοντας τη συμμετοχή τους στο Πατρινό Καρναβάλι που μετά από τρία χρόνια «απουσίας» επιστρέφει δυναμικά και έτοιμο να χαρίσει μοναδικές στιγμές στους φίλους – στους επισκέπτες της Πάτρας».

Φθηνότερες επιλογές στα περίχωρα  

Αυτά σε ότι αφορά την Πάτρα και τα ακίνητα που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Όμως πέρα από τον αστικό ιστό της Πάτρας, υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα και αρκετές άλλες λύσεις ακινήτων που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όπου εκεί μπορεί να βρει κανείς πολύ πιο χαμηλά μισθώματα για τις μέρες του Πατρινού καρναβαλιού, με τιμές που κυμαίνονται από τα 250 με 300 ευρώ και φτάνουν έως και τα 500 με 600 ευρώ,  ανάλογα με το είδους του καταλύματος και την περιοχή όπου βρίσκεται.

«Η Αχαΐα διαθέτει και οικονομικές επιλογές για τους ταξιδιώτες που θα θελήσουν να επισκεφτούν τη βασίλισσα του καρναβαλιού, τη Πάτρα. Το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αχαΐας, διαθέτει επιλογές για όλα τα οικονομικά βαλάντια.

Ακόμη και για τους επισκέπτες που θέλουν να συμμετέχουν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις  αλλά θα ήθελαν να επιλέξουν ένα μέρος πιο ήρεμο, πλησίον της θάλασσας, συνδυάζοντας το ξέφρενο πάρτι των ημερών στους δρόμους της Πάτρας, αλλά και την ομορφιά της φύσης» τονίζει ο κ. Μπάκας.  

Οι προορισμοί αυτοί, επιλέγονται όχι μόνο το τριήμερο της κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κυρίως από οικογένειες που τα παιδιά τους συμμετέχουν στην μεγάλη παρέλαση στο  «Καρναβάλι των Μικρών», ένα μοναδικό γεγονός για την Πάτρα και το καρναβάλι της.  

Φαίνεται ότι αρκετοί πατρινοί που έχουν ένα ακίνητο το οποίο νοίκιαζαν με συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης, αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες να γίνουν «ξενοδόχοι» για χάρη του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού.

Στο 67,7% για την τελετή έναρξης

Αξίζει να αναφέρουμε ότι  ενδιαφέρον υπήρξε για την βραχυχρόνια μίσθωση και για ακίνητα της Πάτρας και στο διήμερο της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι πληρότητες σε αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα άγγιξαν το 67,7% στην αχαϊκή πρωτεύουσα για το χρονικό διάστημα 20-22/1.  Το συνολικό κόστος διαμονής (2 διανυκτερεύσεις) για ένα ζευγάρι ή/και μια τετραμελή οικογένεια με δυο παιδιά έως 13ετών, κυμάνθηκε από 115€ έως 171€ για κατοικία 50τμ-75τμ σε απόσταση έως 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας. 

Τιμές για όλα τα βαλάντια

Το κόστος μίσθωσης στις περιοχές έξω από την Πάτρα όπου υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα  σε αυτοτελή κατοικίες ή/και διαμερίσματα κυμαίνεται από 182€ και διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη δυναμικότητα του.

Ενδεικτικά στα Σελιανίτικα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 105 τ.μ  με 3 Υ/Δ, διαμορφώνεται στα 367€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Στο Λόγγο, studio μισθώνεται προς 182€ για τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ στον Αλισσό, κατοικία 85τμ με 2 Υ/Δ προς 405€. 

ΑΧΑΪΑΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ – ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ –  3 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ 24/2-27/2
Διακοπτό194
Ροδιά264
Τέμενη222
ΑίγιοΑπό 241
Ροδοδάφνη247
Σελιανίτικα367
ΛόγγοςΑπό 182
ΛαμπίρηΑπό 217
Κυανή ΑκτήΑπό 235
Κάτω ΡοδινήΑπό 282
Άγιος Βασίλειος517
Παραλία Αλισσού231
Αλισσός405

Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E Real Estates , Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα