Οι Πατρινοί γιορτάζουν σε καφέ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, αλλά και στο σπίτι τους!

31.12.2022 / 9:00
ESTIASH

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Η εστίαση ζει την φετινή εορταστική περίοδο πραγματικά γιορτινές μέρες. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εισπράξει κάποιος στην όλη ατμόσφαιρα και στο κλίμα των ημερών, με τον κόσμο να δείχνει να έχει την διάθεση να το ρίξει έξω, να περάσει καλά, με τα αγαπημένα του πρόσωπα και όχι μόνο, καθώς παρατηρείται μια έντονη τάση κοινωνικότητας από  όλους.Θέλει, όπως φαίνεται, να επιστρέψει στην «κανονικότητα» των γιορτών, κάτι που του στέρησαν τις προηγούμενες χρονιές με τα περιοριστικά μέτρα, τους ελέγχους, τους όρους και όλα όσα είχαν επιβληθεί στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εξαιτίας της πανδημίας.Να βγει, δηλαδή, με την ευκαιρία των γιορτών όπου ο κόσμος παραδοσιακά διασκεδάζει περισσότερο, μακριά από τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, μια έννοια που δεν γνώριζε, αλλά του την έμαθαν λόγω των καταστάσεων που ζήσαμε την τελευταία διετία.

Γιορτάζουν και στα σπίτια

 Την τάση αυτή μπορεί να την διαπιστώσει κανείς όχι μόνο μέσα από τα δεκάδες ρεβεγιόν και τα πάρτι που διοργανώνουν τα καταστήματα εστίασης και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αλλά και μέσα από τις γιορτές που γίνονται στα σπίτια. Είναι γνωστό ότι η διασκέδαση είναι μια έννοια απολύτως υποκειμενική και διαφέρει στον καθένα.Αρκετοί προτιμούν αντί να βγουν σε κάποιο μαγαζί και να πάνε σε ένα bar restaurant ή σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης να καλέσουν κόσμο στο σπίτι, συγγενείς, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και να περάσουν ίδιο καλά.Είναι μια τάση που αναπτύχτηκε κυρίως την περυσινή περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όταν λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή για τα μαγαζιά, αρκετοί προτίμησαν να κάνουν το ρεβεγιόν στο σπίτι τους.Η τάση όμως αυτή έχει όμως και συνέχεια στις φετινές γιορτές.

Δ. Φάκαλος: Επιστροφή στην «κανονικότητα»

Ο γνωστός πατρινός επιχειρηματίας Δημήτρης Φάκαλος του «Talks Catering» βιώνει αυτή την ζήτηση και την εντοπίζει στο πλαίσιο της γενικότερης ανάκαμψης που υπάρχει, όπως φαίνεται στο χώρο της εστίασης και της αναψυχής.

«Είναι γεγονός ότι σε αυτή την εορταστική περίοδο η εστίαση και γενικότερα ο επισιτιστικός κλάδος ζει πλέον την επιστροφή στην «κανονικότητα» ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας και μέτρων.

Η εστίαση έχει εισπράξει αυτό το κλίμα που πηγάζει όπως φαίνεται από την ανάγκη του κόσμου να περάσει καλά και υπάρχει μια αυξημένη προσέλευση του κόσμου τόσο στα εστιατόρια, όσο και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με το κάθε μαγαζί να διοργανώνει το δικό του ρεβεγιόν. 

Αυξημένη όμως είναι η ζήτηση και στις παραγγελίες για κέτερινγκ,  με αρκετό κόσμο να καλεί κόσμο στο σπίτι του και να γιορτάζει εκεί.

Εισπράττουμε έτσι την ανάγκη του κόσμου, περά από το να περάσει καλά, να έρθει σε επαφή και πάλι με τους φίλους και τα αγαπημένα του πρόσωπα, μέσα σε μία γενικότερη εορταστική ατμόσφαιρα που υπάρχει, με την ψυχολογία όλων να είναι ανεβασμένη.

Η όλη αυτή γιορτινή διάθεση που υπάρχει έχει φέρει μια σημαντική κίνηση στην εστίαση που μπορώ να πω ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήρθε κόντρα με τις προβλέψεις αφού εξαιτίας της ενέργειας, των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και γενικότερα του κύματος ακρίβειας που κυριαρχεί πλέον στην καθημερινότητα μας, για πολλούς ήταν αναπάντεχη.

Δεν είμαι βέβαια σε θέση να πω αν όλη αυτή η κινητικότητα που παρατηρείται στην εστίαση και στην διασκέδαση, είναι σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο από το 2019, όμως το γεγονός και μόνο ότι ο κόσμος θέλει να περάσει καλά μέσα σε όλες αυτές τις δύσκολες και δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν, είναι από μόνο του σημαντικό και έχει τεράστια σημασία και για τον κλάδο».

Πιάτα από επαγγελματίες σεφ

Πάντως, σε ότι αφορά τις γιορτές που γίνονται αυτές τις μέρες στο σπίτι, είναι αρκετοί οικοδεσπότες που αντί να μπουν στο κόπο να αγοράσουν και να μαγειρέψουν τα όσα  επιλέγουν να προσφέρουν στο τραπέζι για τους καλεσμένους τους, προτιμούν να τα παραγγείλουν από ένα κέτερινγκ.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουν στην βραδιά τους μια ανάλογη επισημότητα, με πιάτα που φτιάχνονται από επαγγελματίες σεφ, ενώ ταυτόχρονα έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να  εξασφαλίζουν για την γιορτή τους και την υπηρεσία του service, ανάλογα βέβαια με το τι ζητάει ο κάθε ενδιαφερόμενος πελάτης.

Κατά 20% όλα πιο ακριβά

Οι τιμές έτσι και αλλιώς είναι κατά μέσο όρο 20%  σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ανάλογη με το ύψος των ανατιμήσεων που έχουν πάρει οι πρώτες ύλες, τα τρόφιμα και τα κρέατα που προσφέρονται στους καλεσμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το χοιρινό έχει ανέβει κατά 25%, στο ίδιο ποσοστό κινείται περίπου το κοτόπουλο και το μοσχάρι, το αρνάκι και το κατσικάκι έχει μια αύξηση της τάξεως του 10% με 15%,  ενώ η γαλοπούλα που αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές των ημερών στα γιορτινά πιάτα είναι ακριβότερη κατά 30% και ίσως και παραπάνω.

Ακρίβεια υπάρχει φυσικά και στα ρεβεγιόν που διοργανώνουν τα εστιατόρια και γενικότερα τα καταστήματα εστίασης, ενώ από τον κανόνα αυτόν δεν ξεφεύγουν ούτε και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με την φιάλη να είναι κατά 10% με 15% πάνω σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Παρόλα αυτά κόσμος το έχει ρίξει έξω. Έχει ανάγκη να διασκεδάσει, έχει ανάγκη να ξεφύγει από τις σκοτούρες της καθημερινότητας και έχει ανάγκη να περάσει τις γιορτές χαρούμενα, κοιτάζοντας τα πράγματα εν όψει της νέας χρονιάς με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα