Οι παιδίατροι υποστηρίζουν το εμβόλιο για τα παιδιά – Δείτε το βίντεο

10.09.2021 / 18:43
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 5

“Καταλαβαίνω την ανησυχία των γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή», αναφέρει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

«Βέβαια το να εμβολιαστεί κάποιο παιδί δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να νοσήσει από κορωνοϊό και να μεταδώσει φυσικά, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως θα το περάσει πιο ελαφριά και η πιθανότητα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο είναι μικρότερη», προσθέτει.

«Σίγουρα υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιάτρων οι οποίοι δεν συνιστούν τον εμβολιασμό των παιδιών για τους δικούς τους λόγους. Εμείς πάντως λέμε στους γονείς ότι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν δείξει πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν τα κρούσματα μειωθούν και η κατάσταση πάει καλύτερα, πιθανόν να μη χρειαστεί να εμβολιαστούν στο μέλλον και παιδιά μικρότερα των 12 ετών», διευκρινίζει.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους γονείς σχετικά με τους εμβολιασμούς αυτή την περίοδο απαντά: «Εμείς ως παιδίατροι έχουμε την αγωνία και την ευαισθησία για το εάν αυτά που κάνουμε είναι σωστά, διότι τα παιδιά τα βλέπουμε συνεχώς. Έχουμε φιλική σχέση με τους γονείς. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν εάν κάνουμε το σωστό ή όχι. Είμαστε όμως επιστήμονες  και ενημερωνόμαστε από διάφορους επιστημονικούς φορείς, από διάφορες μελέτες που γίνονται και δημοσιεύονται προκειμένου να πάρουμε την απόφαση.

“Αφού οι ρυθμιστικοί φορείς κατέληξαν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ως επιστήμονας όφειλα αφού διάβασα τις αναφορές, να στηρίξω το εμβόλιο. Η πρώτη ανησυχία των γονέων είναι εάν το εμβόλιο έχει παρενέργειες και είναι ασφαλές. Αυτή η ερώτηση δεν απαντιέται από τις δικές μου εμπειρίες αλλά από τις δημοσιευμένες μελέτες. Δεν μπορώ να αμφισβητήσω αυτές τις μελέτες. Είμαι αναγκασμένος να τις δεχτώ».

Υπάρχει ένα ποσοστό γονέων που είναι διστακτικοί, διστάζουν γιατί νιώθουν ανασφάλεια. Μου το λένε γονείς σε εμένα, με ρωτούν… γιατρέ τι λέτε είναι ασφαλές για το παιδί μου ; Γονείς εμβολιασμένοι μου λένε ότι… εγώ το έχω κάνει αλλά για το παιδί μου είναι αλλιώς», λέει ο κος Νταλούκας.

«Το καταλαβαίνω απόλυτα διότι κι εγώ είμαι γονιός, κι όταν εμβολίασα τα παιδιά μου αναρωτιόμουν εάν έχω κάνει το σωστό. Η απάντησή μου είναι στο γονέα.. ναι έχεις δίκιο για την ανασφάλεια που νοιώθεις, είναι ανθρώπινο διότι είναι κάτι καινούργιο, όμως δεν έχουμε πολλές επιλογές και οι μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα», προσθέτει ο γνωστός παιδίατρος.

 «Πυρετός, αρθραλγίες, εξανθήματα, και πόνος στο σημείο της ένεσης είναι μερικά από τα συμπτώματα έπειτα από τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών, αλλά υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις σπανιότερες. Βέβαια ακόμα κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει από το εμβόλιο».

Δείτε όλη τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Μαζάνη.

zougla.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα