Οι καταναλωτές που θα καίνε λιγότερο ρεύμα θα δουν μπόνους και μειωμένες χρεώσεις

04.12.2022 / 9:30
revma

Όλο και αυξάνονται τα «βάρη» στις πλάτες των πολιτών και μετά τις τιμές στα τρόφιμα που κυριολεκτικά «καλπάζουν», μπαίνει στη ζωή τους από αυτό το μήνα, και η μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασιστεί, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα τίθεται σε ισχύ, υποχρεωτική μείωση 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, αλλά και μία εθελοντική μείωση κατά 10% του συνόλου της κατανάλωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, οι ώρες στις οποίες έχουν καταλήξει είναι από τις 09:00 έως και τις 10:00 για τις πρωινές ώρες και από τις 18:00 έως και τις 22:00 για τις βραδινές ώρες.

Για τις βιομηχανίες ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας είναι υποχρεωτικός έναντι αποζημίωσης, ενώ για τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης (οικιακός τομέας, μικρές επιχειρήσεις) μπαίνει σε εθελοντική βάση μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος με κίνητρο το μπόνους για τις μειωμένες χρεώσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας στη χαμηλή τάση είναι αδύνατον να προσμετρηθεί στους εθνικούς στόχους, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί το 65% της κατανάλωσης, αφού δεν είναι δυνατόν να καταμετρηθεί η ενέργεια λόγω της απουσίας έξυπνων μετρητών.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της εθελοντικής προσφοράς των νοικοκυριών γίνεται προσπάθεια να υποστηριχθεί και να διευρυνθεί με διαφημιστική καμπάνια που θα τρέξει τις επόμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), δίνοντας πολύτιμες χρηστικές συμβουλές για την κατανάλωση ενέργειας μέσα από την ορθολογικότερη χρήση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

Σε τρεις κλίμακες για τους οικιακούς καταναλωτές

Στο μεταξύ, η σκέψη των καταναλωτών, βρίσκεται στην επιδότηση της κυβέρνησης στο ρεύμα για το μήνα Δεκέμβριο, προκειμένου να δουν έστω και λίγο τους λογαριασμούς τους, να «ξεφουσκώνουν», ειδικά τώρα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα πρώτα κρύα.

Σύμφωνα, με τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας για τους οικιακούς καταναλωτές, τα δεδομένα έχουν ώς εξής:

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ισχύει και πάλι μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 269 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 282 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά τιμολόγια

Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 183 ευρώ η μεγαβατώρα

Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 34 ευρώ η κιλοβατώρα

Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 221 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων για τον Δεκέμβριο φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ.

Νέες αποφάσεις στις 13 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Κώστα Σκρέκα, η χώρα μας, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δρα σε δύο μέτωπα:

Με τη δημιουργία συμμαχιών και την άσκηση πίεσης στην Ευρώπη για την επιβολή ενός «ρεαλιστικού πλαφόν»

Με τις άμεσες επιδοτήσεις για την απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αυξήσεων

Αναφερόμενος σε πρόσφατο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, στο οποίο δεν επετεύχθη συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Ελλάδα ηγήθηκε μεγάλης ομάδας κρατών-μελών που ζήτησε να ορισθεί ένα ρεαλιστικό πλαφόν για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ, αρκετά χαμηλότερο από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έτσι η Ευρώπη θα μπορέσει να μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου, και κατά συνέπεια του ρεύματος», σημείωσε κάνοντας λόγο για «δύσκολη μάχη» η οποία θα συνεχιστεί στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Η μετάθεση των αποφάσεων για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης στις 13 Δεκεμβρίου  «κρύβει» έντονο παρασκήνιο.  Και τούτο διότι οι χώρες που τάσσονται υπέρ ενός «ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου» πλαφόν –κατά την διατύπωση του Έλληνα ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα– χρησιμοποίησαν ως διαπραγματευτικό όπλο για να επιτύχουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην  πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh (και με όρους που το καθιστούν ουσιαστικά ανεφάρμοστο) την άρνησή τους να εγκρίνουν τις υπόλοιπες προτάσεις για τις οποίες υπάρχει ευρεία συναίνεση: Ο λόγος για τον Κανονισμό για τις fast-track αδειοδοτήσεις σε ΑΠΕ και αυτόν που περιείχε όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την αγορά φυσικού αερίου (μηχανισμοί αλληλεγγύης, κοινές προμήθειες κλπ.).

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα