Οι «Φρουροί της Επανάστασης» πίσω από τον αρχηγό των τρομοκρατών-Τρομοκράτες με μισθό

31.03.2023 / 7:41
TSF_10_ESTI-8

Τρομοκράτες με… μισθό, χωρίς ιδεολογικό ή θρησκευτικό περίβλημα, χωρίς προς το παρόν ίχνη ριζοσπαστικοποίησης, αλλά «καθαροί», πιο απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι στην περίπτωση που αποφάσιζαν να προβούν σε τρομοκρατική επίθεση, είναι οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες, όπως επισημαίνουν πηγές αρμόδιων ειδικών υπηρεσιών.

Ο καθοδηγητής-στρατολογητής ευελπιστεί να βρει μέσα από πειστικές επικοινωνίες, απειλές και ισχυρό οικονομικό δέλεαρ τον «αδύναμο κρίκο» τέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών, με μικρό, ίσως και ανύπαρκτο κόστος, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, με ελάχιστο κίνδυνο εντοπισμού ή σύλληψης, και σε περίπτωση «επιτυχίας», ισχυρή σημειολογία.

Στην υπόθεση των συλλήψεων των δύο Πακιστανών στην Ελλάδα, ο 30χρονος καθοδηγητής, που φαίνεται να βρίσκεται στο Ιράν αλλά επικοινωνεί με κινητό τηλέφωνο σύνδεσης στο… Ντουμπάι, είναι «χαρτογραφημένος» στρατολογητής του εκτελεστικού βραχίονα της Al Kuds, της Διεύθυνσης Πληροφοριών των «Φρουρών της Επανάστασης», μίας ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Οι δύο συλληφθέντες φέρεται να επιχειρούσαν, σύμφωνα με τις οδηγίες του καθοδηγητή, να στρατολογήσουν περίπου 15 συμπατριώτες τους, με τους οποίους είχαν επαφές προκειμένου να ενισχύσουν τον επιχειρησιακό βραχίονα της τρομοκρατικής επίθεσης στο εβραϊκό εστιατόριο, αλλά και σε μελλοντικές ενέργειες. Από αυτούς, οι 10 κρατούνται για διοικητική απέλαση καθώς βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, εκ των οποίων οι 4 παρουσιάζονται πιο «σκληροί» και ύποπτοι.

Οι επαφές

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στα κινητά τηλέφωνα των 10 ατόμων που κρατούνται δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάσυρση δεδομένων και οι μεταφράσεις μηνυμάτων, που είναι στη διάλεκτο ουρντού. Σημειώνεται ότι έχει ανακτηθεί και μεταφραστεί μόνο ένα μέρος των 1.000 συνομιλιών που είχε ο 27χρονος Χαϊντέρ με τον καθοδηγητή στο Ιράν. Σε περίπτωση που η ηλεκτρονική έρευνα αναδείξει στοιχεία επαφών τους με τον 30χρονο καθοδηγητή στο Ιράν ή πιθανής συμμετοχής τους στην σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση θα συλληφθούν και αυτοί.

Συλληφθέντες και προσαχθέντες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φέρεται να είναι από τα ίδια ή γειτονικά χωριά στο Πακιστάν και κάποιοι από αυτούς είχαν φιλικές σχέσεις. Ο 30χρονος καθοδηγητής, αλλά και οι δύο συλληφθέντες κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν και γνωρίζονταν πριν αυτοί έρθουν στην Ελλάδα. Ο καθοδηγητής έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες, ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.

ΟΔΗΓΙΕΣ

 Στόχος το… αιματοκύλισμα

Από την αποκωδικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο συλληφθέντων για τρομοκρατία με τον 30χρονο στο Ιράν προκύπτει ο στόχος τους να υπάρξουν πολλοί νεκροί από την επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο. Πέρα από την «υπόσχεση» ότι θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, τους βεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

Ο 27χρονος Χαϊντέρ στις παραινέσεις του καθοδηγητή να τοποθετήσουν εκρηκτικά απάντησε πως δεν γνωρίζει από αυτά. Χαρακτηριστικός είναι ένας διάλογος ανάμεσά τους για την προμήθεια οπλισμού:

27χρονος Χαϊντέρ: Εχω ένα φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ.: πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια.

30χρονος: Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες να τα κρατάς.

27χρονος Χαϊντέρ: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν» και πώς θα τα μεταφέρω;

Ακολούθησαν οι οδηγίες να ανοίξουν τις φιάλες στην κουζίνα του εστιατορίου και να βάλουν φωτιά. Σημειώνεται, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, πως τόσο ο Χαϊντέρ όσο και ο Χουσεΐν είχαν εργαστεί κατά καιρούς σε κουζίνες εστιατορίων και μπαρ και γνώριζαν τους συγκεκριμένους χώρους, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει προσπάθεια να εργαστούν στον υποψήφιο στόχο.

Στόχος τους και ο «βασιλιάς» του e-τζόγου που ζει στη Μύκονο

Με παρόμοιο τρόπο φέρεται οι «Φρουροί της Επανάστασης» να είχαν κάνει τις στρατολογήσεις, με στόχο τη δολοφονία του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Τέντι Σάγκι στην Κύπρο, τον Οκτώβριο του 2021. Ο Σάγκι, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς» του ηλεκτρονικού τζόγου, είναι ο ιδρυτής της εταιρίας λογισμικού τζόγου Playtech, της εταιρίας πρόληψης απάτης SafeCharge και ιδιοκτήτης της Camden Market στο Λονδίνο. Από το 2015, για τουλάχιστον 2-3 μήνες είναι «μόνιμος κάτοικος» Μυκόνου, έχει ασχοληθεί με το real estate στο Νησί των Ανέμων, αγοράζοντας οικόπεδα-«φιλέτα», κατασκευάζοντας πολυτελείς βίλες, ενώ είχε επιχειρήσει να αγοράσει γνωστό νυχτερινό κλαμπ του νησιού αντί 40.000.000 ευρώ, συμφωνία που δεν ευδοκίμησε.

Το καθεστώς του Ιράν απέδωσε δύο δολοφονίες Ιρανών αξιωματούχων στην Τεχεράνη σε ισραηλινό δάκτυλο. Επιχείρησε «αντίποινα» με ένα σχέδιο εξόντωσης του Ισραηλινού πολυεκατομμυριούχου στην Κύπρο και των συνεργατών του.

Ένας 40χρονος Ρώσος ονόματι Ορχάν Α. στρατολόγησε τέσσερις υπηκόους Πακιστάν και έναν αραβικής καταγωγής Κύπριο φοιτητή με στόχο τη δολοφονία Ισραηλινών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στο νησί, ανάμεσα σε αυτούς και ο Τέντι Σάγκι. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πληροφορήθηκε από ανώνυμες ισραηλινές Αρχές ότι είχε γίνει στόχος δολοφονίας και έφυγε από την Κύπρο.

Κατόπιν συνεργασίας της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών με τη Μοσάντ, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση συνελήφθησαν.

Τον Ιούνιο του 2022, μετά από πληροφορίες

για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, αξιωματούχοι της Μοσάντ και της τουρκικής ΜΙΤ είχαν φυγαδεύσει από την Πόλη Ισραηλινούς τουρίστες εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τη ζωή τους. Αφορμή φέρεται να είχε αποτελέσει η δολοφονία, στις 23 Μαΐου 2022, Ιρανού αξιωματούχου στην Τεχεράνη. Επρόκειτο για τον Σαγιάντ Χοντάι, συνταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης», που εκτελέστηκε με πέντε σφαίρες κοντά στο σπίτι του στην Τεχεράνη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα