Οι φόβοι των χρόνιων ασθενών! Τι θα συμβεί αν τα νοσοκομεία γεμίσουν και πάλι με ασθενείς κορoνοϊού; Απαντούν: Φωτεινή Ασημακοπούλου, Σταμάτης – Νικόλαος Λιόσης, Αργύρης Τσουβελέκης και Χαράλαμπος Μπονάνος

04.08.2021 / 13:06
ASTHENEIS

Του Χρήστου Ξάνθη

Με τις εικόνες να είναι ακόμη νωπές απ’ ότι άφησαν πίσω τους τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, οι συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας, έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν πολύ, για το 4ο κύμα που για κάποιους είναι ήδη εδώ και για κάποιους άλλους να μας «αγγίξει» πιο έντονα από τα μέσα Αυγούστου.  

Το εμβόλιο παραμένει ως σήμερα το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό όπλο κατά του φονικού ιού. Σύμφωνα με τους χρόνιους ασθενείς και τους Συλλόγους τους αλλά και στοιχεία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ασθενών έχει ήδη εμβολιαστεί. Ωστόσο όπως υπογραμμίζουν ο κίνδυνος δεν πέρασε και η μάχη με τον ιό δεν νικήθηκε οριστικά.

Είναι γνωστό πως ο πληθυσμός δεν πρέπει να ξεχνά την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών μέτρων όπως η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις, η αποφυγή συγχρωτισμού.  Ειδικά, οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα παρότι μπορεί είναι εμβολιασμένοι, ακόμη και μια πιο ελαφριά νόσηση, ίσως επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη, επισφαλή, υγεία τους. Παράλληλα ανάμεσα στους χρόνιους πάσχοντες υπάρχουν και οι συνάνθρωποι μας που παρά το εμβόλιο παραμένουν ευάλωτοι στον ιό. Είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, που το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού τους δεν είναι τόσο ισχυρό και μπορεί να επηρεαστεί βαριά από οποιαδήποτε μόλυνση ή ιό. Αυτοί οι συνάνθρωποί μας σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες όπως διατυπώθηκαν από τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο Άντονι Φάουτσι παραμένουν ευάλωτοι στον κορονοϊό και πολύ πιθανόν οι δύο δόσεις των εμβολίων να μην είναι αρκετές.

Οι προβληματισμοί τους

Μαζί με τους εμβολιασμένους όμως προέκυψαν και οι αρνητές της επιστήμης και της ιατρικής. Το θέμα που αναδεικνύεται πλέον είναι πόσο καλά και έγκυρα ενημερωμένοι είναι οι χρόνιοι ασθενείς;

Οι χρόνιοι πάσχοντες που σχεδόν σε καθημερινή βάση, επισκέπτονται τα Δημόσια Νοσηλευτήρια για την λήψη της θεραπείας τους, υπογραμμίζουν στον «Νεολόγο» τον προβληματισμό τους. Τι θα συμβεί αν τα νοσοκομεία και πάλι γεμίσουν από ασθενείς με κορονοϊό και χρειαστεί να γίνει σύμπτυξη κλινικών; Αυτές είναι και οι ανησυχίες όπως διατυπώνονται από τους Συλλόγους Ασθενών στην Πάτρα όπως ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας  ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας “ΡευμαΖην” Φωτεινή Ασημακοπούλου σημειώνει πως πρόκειται για ασθενείς που αν ματαιωθεί η προγραμματισμένη θεραπεία τους τότε τα αποτελέσματα στην διαχείριση της νόσου τους μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικά. Ωστόσο όπως πολλές φορές έχει ξεκαθαρίσει ο Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής Καθηγητής Ρευματολογίας κ. Σταμάτης – Νικόλαος Λιόσης, οι κλινικές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου από την αρχή της πανδημίας  παραμένουν ασφαλείς χώροι που τηρούνται ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα και οι ασθενείς δεν έχουν να φοβούνται κάτι.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Πρώτο και κύριο ζήτημα που ανέδειξε περίτρανα η πανδημία είναι η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας το οποίο “χτυπήθηκε” άσχημα τόσους μήνες και ενώ η νέα πίεση είναι προ των πυλών. Πλέον ένα ακόμη χρόνιο σύνδρομο προκλήθηκε λόγω της covid-19 και δεν είναι άλλο από το «μετά-covid» σύνδρομο και το οποίο αφορά  ασθενείς που νόσησαν βαριά από τον κορονοϊό και πλέον ο ιός τους προκάλεσε προβλήματα υγείας σε ζωτικά όργανα όπως ο πνεύμονας, τα νεφρά, η καρδιά κ.α. με τις επιπλοκές να χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως χρόνιες. Μάλιστα όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Αργύρης Τσουβελέκης «ήδη λειτουργεί ένα νέο ιατρείο που ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιους ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου».

Παράλληλα και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά καθώς όπως ανέδειξε η πανδημία αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας στην προσπάθεια αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων πριν χρειαστεί η συνδρομή της τριτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το επόμενο βήμα τόσο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος κατά την διάρκεια διαδικτυακού Webinar για τηνΠρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και γενικότερα της Πολιτείας.

Η ψηφιακή μετάβαση

Η πανδημίας της covid -19, μια από τις πολλές αλλαγές που έφερε στην ζωή των ανθρώπων τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και παγκοσμίως ήταν η ανάγκη για άμεση μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.  Ανάγκη προς το καλύτερο αφού πλέον λειτουργούν και στην χώρα μας οι πλατφόρμες που επιτέλους νίκησαν το “τέρας” της γραφειοκρατίας. Eνας τομέας που η χώρας μας είχε μείνει πολύ πίσω αλλά πλέον έχει φτάσει στο σημείο να πρωτοτυπεί.

Η μετάβαση για τους χρόνιους ασθενείς ωστόσο δεν ήταν εύκολη και παραμένει εμπόδιο για πολλούς δημιουργώντας έτσι μια νέα ανάγκη,  αυτή της εκπαίδευσης των ασθενών στην ψηφιακή εποχή και στην λεγόμενη ηλεκτρονική υγεία “e-health”. Από την πρώτη στιγμή οι Σύλλογοι Ασθενών ανέλαβαν την εκπαίδευση των μελών τους ώστε να μπορούν να παρακολουθούν σημαντικές ημερίδες για να ενημερώνονται για τα θέματα υγείας τους,  αλλά το πιο σημαντικό να μπορούν να επικοινωνούν εύκολα με τους θεράποντες ιατρούς τους ή να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους μέσω της εξοικείωσης τους με την άυλη συνταγογράφηση.  Όμως η εκπαίδευση των πολιτών-ασθενών όπως τονίζει η κ.  Ασημακοπούλου θα πρέπει να συνεχιστεί και με την συνδρομή της Πολιτείας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα