Οι επόμενες μέρες κρίνουν την τύχη του lockdown – Στο 8% η ανοσία στον γενικό πληθυσμό

22.02.2021 / 9:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
patra_lockdown

Παράταση του ολικού lockdown για άλλη μία εβδομάδα ή εναλλακτικά, μείγμα μέτρων ώστε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες την 1η Μαρτίου: Αυτά είναι τα δύο σενάρια, όπως όλα δείχνουν, που θα απασχολήσουν αυτήν την εβδομάδα την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις της στην κυβέρνηση την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ιικό φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό και το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι ο μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών φορέων κορονοϊού και η υψηλή μεταδοτικότητα. Οι ειδικοί αναμένουν μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, λόγω του lockdown, αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σταθερά αυξημένες και αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των διασωληνωμένων.

Η ανοσία στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται στο 8%: 6% από τους εμβολιασμούς και 2% από όσους έχουν νοσήσει, που όμως δεν είναι ακόμα γνωστό για πόσο καιρό διατηρούν την ανοσία.

Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας αγγίζουν τις 700.000. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν κάποια από τα χαμένα ραντεβού λόγω της «Μήδειας» στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ενώ από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή θα γίνουν και τα υπόλοιπα.

Σε ίδρυμα στην Πάτρα, όπου φιλοξενούνται παιδιά και ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας, επιβεβαιώθηκαν με rapid test, επτά κρούσματα κορονοϊού, ένα σε εργαζόμενο και 6 σε διαμένοντες.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 884 κρούσματα, 326 διασωληνωμένους και 25 θανάτους.

Η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένη και στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που καλύπτονται ως ένα βαθμό από τα εμβόλια που κυκλοφορούν.
Ιδίως το βρετανικό στέλεχος, που έχει μελετηθεί πιο διεξοδικά είναι αυτό που αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα το επόμενο διάστημα και είναι κατά 20%-30% πιο μεταδοτικό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα