“Οι επενδύσεις είναι μέρος της λύσης στην ενεργειακή κρίση”

19.10.2021 / 23:19
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
fa 2

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σε επενδύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος της λύσης στο ενεργειακό ζήτημα, τόνισε από το βήμα του 1st Καθημερινή Athens ESG Summit ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.

Ο κ. Πατέλης, συζητώντας με τον επιχειρηματικό συντάκτη της Καθημερινής και του Money Review, Δημήτρη Δελεβέγκο, και αναφερόμενος στη ΔΕΗ μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αφού είπε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία το 2019 βρισκόταν μπροστά στην κατάρρευση, μίλησε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο επενδύσεις 6 δισ. ευρώ μόνο μέχρι το 2024, σημειώνοντας ότι συνολικά 3 δισ. ευρώ θα αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ θα ακολουθήσουν και εξαγορές στα Βαλκάνια.

Ο ίδιος μίλησε για μείωση της εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον είναι επενδύσεις, τα υπόλοιπα απλώς λαϊκισμός». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν χρήση του δικαιώματος σε επίδομα θέρμανσης, σημειώνοντας ότι περίπου το 80% των νοικοκυριών είναι δικαιούχοι.

«Η ουσία είναι η απανθρακοποίηση. Θέλουμε μια αγορά με ανταγωνισμό και διαφάνεια που να δίνει φθηνή ενέργεια. Η μόνη λύση είναι η πράσινη ενέργεια. Είναι ζήτημα επιβίωσης, ως εκ τούτου δεν είναι μόνο ευκαιρία για μπίζνες, πρέπει να βρούμε ένα άλλο σύστημα παραγωγής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Πέραν από το συγκυριακό λάθος της κυβέρνησης, η προοπτική πρέπει να αλλάξει προς την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση δεν στήριξε τις τροπολογίες μας για την ενέργεια. Πουλάμε επιχειρήσεις στο ιταλικό δημόσιο, ενώ το ελληνικό… δεν μπορεί. Υπάρχουν αντιφάσεις. Έχουμε ακρίβεια και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η πράσινη ενέργεια δεν προωθείται. Τα βήματα είναι διστακτικά και προς τα πίσω. 

Ο κλιματικός νόμος είναι έντονη αναγκαιότητα, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η χώρα μας για να φτάσει το στόχο το 2050, πρέπει να τον βάλει λίγο νωρίτερα. Να περάσουμε σε σύστημα χρηματοδοτήσεων με το στόχο τη μηδενική ουδετερότητα προς το κλίμα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Οι διαδικασίες αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα έχουν ήδη ξεκινήσει και οι στόχοι θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, επεσήμανε η Aλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως είπε, τα μοντέλα που θα τρέξουν θα πρέπει να καταλήγουν στη μείωση των εκπομπών και το ενεργειακό μοντέλο της χώρας θα πρέπει να επιτρέψει μια αδιάλειπτη παροχή και τροφοδοσία ενέργειας η οποία θα είναι προσιτή.

Πρόσθεσε δε ότι οι αλλαγές που θα υπάρξουν σε κλάδους όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές και οι κατασκευές θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις, τονίζοντας πως ήδη από το πρώτο σχέδιο αυτές ανέρχονται στα 44 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε πως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα αποτελέσουν πηγή ενέργειας για το μέλλον της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Τρία Έψιλον, Ελλάδα & Κύπρος αναφέρθηκε στις αλλαγές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας, με χρήση της τεχνολογίας προς όφελος της «πράσινης» μετάβασης. «Τα πάντα είναι mindset.

Θέλουμε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2040, έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο για να το πετύχουμε αυτό. Σημαντικό είναι το κομμάτι της ανακύκλωσης, τεράστια πρόκληση και ευκαιρία για όλους. Κάθε συσκευασία έχει και μια δεύτερη ζωή. Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά απορρίμματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Καθημερινή –  Summits

Χορηγοί του “1st Athens ESG & Climate Crisis Summit”:

Diamond: The Coca-Cola Company, Παπαστράτος, PwC Ελλάδας

Silver: AstraZeneca, Cenergy Holdings, Deloitte Ελλάδος, Huawei, Τράπεζα Πειραιώς,  Zepos & Yannopoulos

Bronze: AIA Relate, Lamda Development, Ολυμπία Οδός, Πλαίσιο

Supporters:  Κωτσόβολος, Όμιλος Quest, Schneider Electric

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών: Aegean

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα