Οι επαφές του Νίκου  Δένδια στο Ισραήλ-Θετικά τα μηνύματα

01.02.2023 / 9:15
fe8bc72b44e1a6f750a4a56ba614a595_3740797-1-768x480

Επαφές στην Ιερουσαλήμ είχε χθες ο κ. Δένδιας, ο οποίος έκανε λόγο για ευρύτατη ταύτιση Ελλάδας – Ισραήλ σε μια σειρά από θέματα, όπως η ενέργεια, η οικονομία και η άμυνα.

Την κατάσταση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων είχε την ευκαιρία να διερευνήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Ιερουσαλήμ, όπου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της δημοκρατίας Γιτζάκ Χέρτσογκ, ενώ συναντήθηκε και με τον ομόλογό του Ελί Κοέν. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Ισραήλ πραγματοποιείται σε μια φάση πυκνών διπλωματικών εξελίξεων, καθώς στη χώρα βρέθηκε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βέβαια επισκέφθηκε και τη Ραμάλα στη Δυτική Οχθη. Από τη χθεσινή επίσκεψη η ελληνική πλευρά, όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του, κρατά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μέσα από τα λόγια του κ. Κοέν.

Σημαντική από πλευράς συμβολισμού ήταν η συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Νετανιάχου, η οποία ήταν διπλάσια της προγραμματισμένης διάρκειας (μία αντί για μισή ώρα), παρουσία μάλιστα του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντάρμερ, ενός ανθρώπου που αποτελεί από τους πιο στενούς και πολύτιμους συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού ως πρόσωπο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με τα διάφορα λόμπι της Ουάσιγκτον. Ο κ. Ντάρμερ, μάλιστα, αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Δένδια να επισκεφθεί την Ελλάδα. «Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και στις συγκλίνουσες οπτικές σε πολλές προκλήσεις, καθώς και στον κοινό σεβασμό σε μια διεθνή τάξη που στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες και σ’ ένα κοινό όραμα για τη γειτονιά τους», δήλωσε μετά τις επαφές του ο κ. Δένδιας, ο οποίος έκανε και λόγο για «ευρύτατη ταύτιση σε μια σειρά από θέματα», αναφερόμενος στην ενέργεια, στην οικονομία και στην άμυνα. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ συζήτησαν για το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ασίας – Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και για τον EastMed.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην τακτική της Τουρκίας να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Η Τουρκία, όπως είπε, «συστηματικά παραβιάζει το έδαφός μας, τον εναέριο χώρο, χρησιμοποιεί υβριδικές τακτικές, κλιμακώνει τις εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων ανοιχτών απειλών εισβολής ή (εκτόξευσης) βαλλιστικού πυραύλου στην Αθήνα».

Καλίν κατά Μενέντεζ

Την ίδια στιγμή, πάντως, από την Τουρκία και δη τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο και εξ απορρήτων σύμβουλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφραζόταν τεράστια ενόχληση για τη δράση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στο Κογκρέσο. «Αν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές, όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ. Σουηδίας – Φινλανδίας) ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχθούμε. Το λέω ξεκάθαρα, εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε, αυτά τα θέματα είναι όλα ξεχωριστά».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα