Οι Έλληνες κόντρα στις δυσκολίες πηγαίνουν και φέτος διακοπές – Πόλος έλξης και η Δυτική Ελλάδα

30.07.2022 / 12:30
tourismos

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Αισιοδοξία υπάρχει στον τουριστικό κλάδο από την επισκεψιμότητα και την κίνηση της φετινής καλοκαιρινής σεζόν. Η ανοδική πορεία που έχει φέτος ο τουρισμός σε όλη την επικράτεια δεν πηγάζει μόνο από τον εισερχόμενο τουρισμό. Έχει να κάνει και σε ένα σημαντικό ποσοστό με τον εγχώριο τουρισμό. Ο Έλληνας, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τον βαρύ χειμώνα που πέρασε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και όλο αυτό το κύμα της ακρίβειας θα πάει και φέτος τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Διακοπές παρά τις δυσχερείς συνθήκες

Αυτή είναι η διαπίστωση που κάνει και ένας από τους εμπειρότερους παράγοντες του τουριστικού κλάδου της περιοχής μας, ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων της Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Τελώνης, μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών.

«Παρά τις αναμφίβολα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, το ενδιαφέρον των Ελλήνων και της μέσης ελληνικής οικογένειας για να πάνε έστω και λίγες μέρες διακοπές, είναι μεγάλο και αυτό φαίνεται ως μια γενικότερη τάση που επικρατεί στον τουριστικό κλάδο το φετινό καλοκαίρι».

Η… πολυτέλεια που πλέον έγινε ανάγκη

Η τάση αυτή δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως μια μορφή πολυτέλειας και οικονομικής άνεσης, καθώς σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, οι διακοπές έχουν εξελιχθεί σε ένα είδος ανάγκης για τον Έλληνα.

«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με όλες αυτές τις  συνθήκες που καθορίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής ο καθένας από εμάς έχει την ανάγκη να αλλάξει παραστάσεις,  να γεμίσει τις μπαταρίες του και να μπορέσει να δει τα πράγματα από μία άλλη ματιά, ίσως πιο αισιόδοξα, μέσα από τις διακοπές του, παίρνοντας δύναμη για τη συνέχεια.  Είναι λοιπόν μία ανάγκη που επιβάλλεται οι διακοπές για τον ‘Έλληνα και τη μέση ελληνική οικογένεια».

Αυτή είναι και η λογική εξήγηση του φαινομένου που θέλει τους περισσότερους από εμάς την ίδια στιγμή που παραπονούνται για την ακρίβεια και το πόσο δύσκολα καταφέρνουμε και βγάζουμε τις υποχρεώσεις του μήνα, να προγραμματίζουμε και να κανονίζουμε το που θα πάμε διακοπές.

Η ακρίβεια των νησιών μεγαλώνει τον χάρτη

Η εγχώρια αγορά και οι Έλληνες επισκέπτες δίνουν και μία άλλη διαμόρφωση στον τουριστικό χάρτη, φέρνοντας μια δυναμική σε μέρη που είναι εκτός των νησιών και της τοπ τουριστικής βιομηχανίας. «Τα νησιά έχουν γεμίσει από ξένους επισκέπτες κυρίως και τα περισσότερα από αυτά είναι απλησίαστα οικονομικά τόσο ως προς την διαμονή, όσο και ως προς το φαγητό για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Το γεγονός αυτό στρέφει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επισκεπτών σε άλλα μέρη που μπορεί να μην θεωρούνται τόσο τουριστικά όμως έχουν τις δικές τους ομορφιές και έχουν κάνει μια συνεπή και μεθοδική δουλειά για την προσέλκυση του κόσμου, αξιοποιώντας στο βαθμό που είναι δυνατόν τα πλεονεκτήματα τους».

Η Δυτική Ελλάδα και το κομμάτι από την πίτα 

Η Δυτική Ελλάδα είναι ένα τα μέρη αυτά που έχει τις προϋποθέσεις και τη δυναμική για να κερδίσει στον εγχώριο τουρισμό.

«Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες για να κερδίσουμε ένα σημαντικό κομμάτι από την τουριστική πίτα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Η περιοχή μας διαθέτει υπέροχα μέρη, πανέμορφες παραλίες, με αρκετά καλή ποιότητα υπηρεσιών και με οικονομικές τιμές που μπορούν να προσελκύσουν τους Έλληνες επισκέπτες και την ελληνική οικογένεια.

Προσφέρεται μάλιστα μέσα από την συγκοινωνία και τον οδικό χάρτη ακόμα και για τους επισκέπτες εκείνους που θέλουν να μετακινηθούν, χωρίς να πάρουν μαζί τους το αυτοκίνητο τους, θέλοντας να γλιτώσουν το έξοδο των καυσίμων» τονίζει ο κ. Τελώνης.

Το… κενό του πολέμου

Το όλο θέμα βέβαια της τουριστικής επισκεψιμότητας των Ελλήνων είναι σε εξέλιξη αφού  η περίοδος των διακοπών για τον Έλληνα ξεκινάει από τα τέλη Ιουλίου και κορυφώνεται τον Αύγουστο.

«Υπάρχει μία αισιοδοξία και θεωρώ ότι θα τα πάμε καλά,  λαμβάνοντας όμως υπόψη μας ότι ο προγραμματισμός και για τον Έλληνα επισκέπτη είναι ένας παράγοντας στον τουρισμό που τείνει να εκλείψει και πολλά θα φανούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» τονίζει ο κ. Τελώνης.

«Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι θα είναι θετικό και ελπίζω ότι μέσα από την επισκεψιμότητα των Ελλήνων θα καλυφθεί το κενό της απουσίας των Ρώσων, των Ουκρανών και των Λευκορώσων που έχει φανεί κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας».

Οι Έλληνες κόντρα στις δυσκολίες πηγαίνουν και φέτος διακοπές - Πόλος έλξης και η Δυτική Ελλάδα 2

Γ. Τελώνης: «Ο κοινωνικός τουρισμός έδωσε μια ακόμα ώθηση στον κόσμο»

Σημαντικό κομμάτι που σχετίζεται με την ανοδική τάση του εγχώριου τουρισμού, είναι αυτό του κοινωνικού. «Τα πακέτα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση είναι γεγονός ότι έχουν δώσει μία ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον κόσμο στο να πάει τις διακοπές του, οικονομικά χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα.

Ειδικότερα,  φέτος τα προγράμματα αυτά ευνοούν εκτός από τον κόσμο και τους επαγγελματίες αφού σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία είναι άμεση και τα χρήματα δίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι έχει πάψει να υφίσταται αυτή η καχυποψία που υπήρχε παλιότερα στους ξενοδόχους για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμό. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτά τα προγράμματα τα πρακτορεία και τα ταξιδιωτικά γραφεία.  Μέσω αυτών ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να είχε περισσότερες επιλογές και ακόμα πιο οικονομικά συμφέρουσες λύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη το καλύτερο που έχουν κάνουν όσοι ενδιαφέρονται για να πάνε διακοπές είναι να απευθυνθούν πρώτα από όλα σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο.  «Στα γραφεία αυτά υπάρχουν ειδικοί ταξιδιωτικοί σύμβουλοι, επαγγελματίες που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο τους και που μπορούν  να εξασφαλίσουν ολοκληρωμένα οικονομικά πακέτα παροχών υπηρεσιών. Πακέτα που μπορούν να ικανοποιήσουν την κάθε κατηγορία ενδιαφερομένων».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα