Παρασκευή, 24.06.2022, 10:26 πμ

Οι αυξήσεις στο ρεύμα «καίνε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

28.05.2022 / 13:15
reyma

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί είναι όλοι και πιο «φουσκωμένοι» και αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις .

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

[email protected]

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει τους πολίτες της χώρας μας έχει φέρει νέα δεδομένα στον τρόπο πληρωμής των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος αφού η συντριπτική πλειοψηφία νοικοκυριών και επιχειρήσεων καταφεύγουν στη λύση του διακανονισμού. Ωστόσο μετά και την «εισβολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής αυτοί οι διακανονισμοί συνήθως τινάζονται στον αέρα λόγω των νέων εκκαθαριστικών λογαριασμών.

Ανά τετράμηνο

Στον «Ν» μιλά ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ και Εργατικού Κέντρου Πάτρας και Πρόεδρος Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πατρών – Αιγίου Θεόδωρος Κανελλόπουλος ο οποίος μας εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί με τους λογαριασμούς ρεύματος σε Πάτρα και Αχαΐα.

Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο σε ένα φαύλο κύκλο διακανονισμών, δόσεων και νέων προκαταβολών έχει μπλεχτεί του τελευταίους μήνες το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών ρεύματος στην περιοχή.

Μόλις ανοίξουν τον εκκαθαριστικό λογαριασμό και αντικρίσουν το «φουσκωμένο» ποσό,  αναγκαστικά οι περισσότεροι τηλεφωνούν στον πενταψήφιο αριθμό 11700 ώστε να προβούν σε διακανονισμό της οφειλής του, με προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι δόσεις την  καταβολή της προκαταβολής, η οποία, ορίζεται με βάση το συνολικό ποσό του λογαριασμού.

Συγκεκριμένα για όλους τους Οικιακούς πελάτες και τους Αγροτικούς – Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – Επαγγελματίες με ισχύ έως 25KVA εφαρμόζεται ο παρακάτω πίνακας για τον υπολογισμό των δόσεων:

Υπολογισμός Προκαταβολής και Δόσεων

  • Έως 500€ 10% προκαταβολή – 5 δόσεις
  • Από 500€ έως 1.000€ 10% προκαταβολή – 8 δόσεις
  • Από 1.000€ έως 2.000€ 15% προκαταβολή – 12 δόσεις
  • Από 2.000€ έως 3.000€ 20% προκαταβολή – 18 δόσεις
  • Άνω των 3.000€ 1η εναλλακτική: 20% προκαταβολή – 18 δόσεις
  • Άνω των 3.000€ 2η εναλλακτική: 30% προκαταβολή – 24 δόσεις

Ωστόσο εδώ ξεκινάει η περιπέτεια για τους καταναλωτές όπως μας εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος καθώς αφού πληρώσουν την προκαταβολή και τις πρώτες δόσεις, έρχεται ο νέος εκκαθαριστικός λογαριασμός που πλέον και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής το ποσό έχει εκτοξευτεί. Εδώ λοιπόν ο οφειλέτης έχει δύο επιλογές: Ή να πληρώσει τον εκκαθαριστικό ώστε να μην χαθεί ο διακανονισμός ή να μην μπορέσει να καταβάλει το ποσό κάτι που οδηγεί σε ακύρωση του διακανονισμού και έτσι ο πολίτης αναγκάζεται να αιτηθεί καινούργιο και τελικά να καταβάλλει νέα προκαταβολή και νέες δόσεις κάτι που θυμίζει όπως σημειώνει ο κ. Κανελλόπουλος έναν φαύλο κύκλο και τους οφειλέτες παγιδευμένους σε αυτόν.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σύμφωνα με το Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ που ο δεύτερος ή ο τρίτος διακανονισμός για λογαριασμό ίδιου οφειλέτη, επιτυγχάνεται με δυσμενέστερους όρους, μεγαλύτερη προκαταβολή, λιγότερες δόσεις κ.ο.κ.

Τα στοιχεία του Δήμου

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι και τα στοιχεία από τον Δήμο Πατρέων ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτους πολίτες. Όπως σημειώνει η Βίβιαν Σαμούρη, Αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας του Δήμου, πριν από την ενεργειακή κρίση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, 400 Πατρινοί είχαν ζητήσει την βοήθεια του Δήμου καθώς τους είχε κοπεί το ρεύμα. Πλέον οι αριθμοί έχουν εκτοξευτεί.

Η κατάσταση στους παρόχους

Η συνθήκη φαίνεται πως είναι πιο δύσκολη στους παρόχους ενέργειας όπως εξηγεί στον «Ν» ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης, αφού δύσκολα κάποιος οφειλέτης μπορεί να προχωρήσει σε διακανονισμό της οφειλής του. Όπως μας λέει στην περίπτωση των παρόχων, χρειάζεται μεγαλύτερη διαπραγμάτευση, ώστε να πεισθεί η ιδιωτική εταιρεία και τελικά να δεχτεί τον διακανονισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διακοπής του ρεύματος. Όπως για παράδειγμα, πατρινή με Σκλήρυνση κατά Πλάκας που σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, βρέθηκε λόγω ρευματοκλοπής, που γινόταν στην πολυκατοικία που διαμένει, να καλείται, να πληρώσει περίπου 2.260 ευρώ. Ο διακανονισμός όρισε πως το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί σε 4 ισόποσες δόσεις, με την πατρινή τελικά να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή τους και να κινδυνεύει με διακοπή του ρεύματος στο σπίτι της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα