Oculus Rift: Η συσκευή που αλλάζει τα video games – ΒΙΝΤΕΟ | dete

Oculus Rift: Η συσκευή που αλλάζει τα video games - ΒΙΝΤΕΟ

Είναι η πλέον αναμενόμενη συσκευή εικονικής πραγματικότητας που οι videogamers περίμεναν με μεγάλη υπομονή εδώ και 2 χρόνια.

Ο λόγος για την Oculus Rift που χθες η εταιρεία παραγωγής της ανακοίνωσε την τιμή πώλησης της συσκευής που στην Αμερική θα κοστίζει 600 δολάρια.

Τι είναι ο Oculus Rift

Πρόκειται επί της ουσίας για μία οθόνη για videogames που εφαρμόζει στο κεφάλι όπως η μάσκα του σκι δίνοντάς σου την δυνατότητα να βλέπεις τον εικονικό κόσμο σε τρισδιάστατα και σύμφωνα με τις κινήσεις που κάνεις . Δηλαδή αν κουνήσεις το κεφάλι προς τα κάτω, η οθόνη θα σου δείξει αυτόματα τι συμβαίνει εκεί.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Στο Oculus Rift για το οποίο έχει δοθεί η δυνατότητα προπαραγγελιών σε 20 χώρες (ανάμεσα σε αυτές δεν είναι η Ελλάδα) θα περιλαμβάνεται ένα ασύρματο χειριστήριο Xbox One και τα παιχνίδια Lucky’s Tale και Eve: Valkyrie

Όσον αφορά στο χειριστήριο (:ένα σετ για τα δύο χέρια) αυτό θα καθυστερήσει να κυκλοφορήσει. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι ότι η τιμή των υπολοίπων games που θα κυκλοφορήσουν δεν θα διαφέρει σημαντικά από ό,τι κυκλοφορεί σήμερα.

Περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του πρώτου υπολογιστή, η επόμενη συσκευή που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την κοινωνία αναμένεται να είναι το Oculus Rift.

Το πρώτο «επαναστατικό» τεχνολογικό προϊόν μετά τον υπολογιστή

Το 1964 σε ένα πασίγνωστο πλέον άρθρο του New Scientist, γινόταν η πρώτη αναφορά στον όρο «προσωπικός υπολογιστής». Περίπου μια δεκαετία αργότερα οι υπολογιστές υπολογιστές LINC και PDP-8 ήταν διαθέσιμοι σε όσους είχαν τα χρήματα να τους προμηθευτούν αλλά και τη γνώση ώστε να τους χρησιμοποιήσουν. Μέσα σε λιγότερα από 40 χρόνια οι δυνατότητες των υπολογιστών πολλαπλασιάστηκαν, ενώ παράλληλα η μορφή τους μεταλλάχθηκε. Από τεράστιες και θορυβώδεις μηχανές εξελίχθηκαν σε στυλάτα smartphones και tablets.

Καμία όμως από αυτές τις συσκευές δεν παρουσίασε κάτι εντελώς πρωτοποριακό, σε αντίθεση με τις... μάσκες εικονικής πραγματικότητας που είναι πλέον προ των πυλών.

Το Oculus Rift, μια ολοκαίνουργια συσκευή, έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με την τεχνολογία. Μια συσκευή ικανή να μας... ταξιδέψει στον δικό της, εικονικό κόσμο. Φορώντας την μάσκα πλέον δεν θα ανήκουμε στο γνωστό μας περιβάλλον, θα συναντάμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ποιες όμως είναι οι δυνατές χρήσεις του Oculus Rift και τι το καθιστά τόσο σημαντικό;

Ολα όσα μπόρει να προσφέρει η θαυματουργή μάσκα

Αυτή η νέα συσκευή είναι ουσιαστικά ένα εξάρτημα το οποίο θα μπορεί να συνδέεται με υπολογιστές, με κονσόλες gaming αλλά ακόμα και με τηλεοράσεις. Προσφέροντας την δυνατότητα να ενσωματωνόμαστε πλήρως στο εικονικό περιβάλλον, μας εντάσσει ολοκληρωτικά στον ψηφιακό κόσμο. Εχοντας τεχνολογία 3D, η επαφή μας με την τεχνολογία περνάει κυριολεκτικά σε... άλλη διάσταση.

Φορώντας την θαυματουργή μάσκα θα μπορέσουμε για παράδειγμα να απολαύσουμε μια ταινία σαν να είμαστε μέλος του καστ. Ακόμα και η ευρεία οθόνη του κινηματογράφου δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις δυνατότητες που θα προσφέρει το Oculus Rift. Αντίστοιχα, οποιοδήποτε video game σε λίγα χρόνια θα είναι μια «ζωντανή» εμπειρία, καθώς με κατάλληλα εξαρτήματα θα μπορούμε να κινηθούμε όπως θέλουμε μέσα στον τρισδιάστατο χώρο των πιστών του παιχνιδιού.

Το Oculus Rift, το Facebook και οι κονσόλες gaming

Το Facebook φρόντισε τον Ιούλιο του 2014 να εξαγοράσει την Oculus VR, την εταιρία που δημιούργησε την μάσκα της εικονικής πραγματικότητας. Δαπανώντας δύο δισεκατομμύρια δολάρια το δημοφιλές μέσο δικτύωσης έκανε ίσως την μεγαλύτερη του επένδυση. Στόχος του Ζούκερμπεργκ είναι να φτιάξει εικονικά δωμάτια συνεύρεσης για τους χρήστες του, αλλά και να επεκταθεί στον τομέα του gaming.

Παράλληλα η Sony ανακοίνωσε πως έχει έρθει σε συνεργασία με εταιρία εικονικής πραγματικότητας και ετοιμάζει τη δικιά της μάσκα που θα έρθει να εφοδιάσει τις κονσόλες της. Είναι πολύ πιθανόν η τεχνολογία του Oculus Rift να μπει στο χώρο του gaming ως εξάρτημα του PlayStation 4 τα προσεχή χρόνια.

Η πρωτόγνωρη εμπειρία και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν

Είναι λοιπόν δεδομένο πως η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας θα πρωταγωνιστήσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Είμαστε όμως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια τόσο μεγάλη τομή στο χώρο της τεχνολογίας; Η εισαγωγή μας στον ψηφιακό κόσμο θα είναι μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία η οποία όμως αποκλείεται να μην εμπεριέχει κινδύνους. Το γεγονός ότι οι μάσκες της εταιρίας Oculus VR θα διατίθενται σε σχετικά προσιτές τιμές, καθιστά τους κινδύνους ακόμη μεγαλύτερους.

Σε αντίθεση με τους προσωπικούς υπολογιστές που εισάχθηκαν σχετικά ομαλά στην καθημερινότητα μας, κι όμως κατάφεραν να την επηρεάσουν σε τεράστιο βαθμό, η εικονική πραγματικότητα φαίνεται πως θα εισβάλει απότομα στις ζωές μας. Οι μοναδικές εμπειρίες που πρόκειται να μας προσφέρει το Oculus Rift πιθανότατα θα συνδυάζονται με αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στους... πιο φανατικούς του οπαδούς.

Φυσικά δεν μπορούμε με κάποιο τρόπο να εμποδίσουμε την κυκλοφορία των «μαγικών» μασκών. Αλλωστε οποιαδήποτε αντίσταση κατά της εξέλιξης της τεχνολογίας δεν έχει το παραμικρό νόημα. Το μόνο που θα ήταν συνετό να κάνουμε, είναι να λάβουμε τις... κατάλληλες προφυλάξεις για το καινούργιο προϊόν που πρόκειται να μας συναρπάσει

Τεχνολογική επανάσταση