Του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), ήταν, είναι και θα είναι σταθερά υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), θεωρώντας ότι αποτελούν μια από τις βάσιμες ελπίδες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά τη ζωή μας. Φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλούνται να λύσουν.
Είναι απαραίτητο η χωροθέτηση των ΑΠΕ να μην θίγει ευαίσθητα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος ή προστατευόμενα κοινωνικά αγαθά. Για το λόγο αυτό, στηρίζουμε την προσπάθεια των Φορέων, Συλλόγων, Δήμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.λπ., κατά της χωροθέτησης υπεράκτιου γιγαντιαίου αιολικού πάρκου, σε απόσταση μόλις 1.850 μ. από τη βόρεια ακτή του Πατραϊκού Κόλπου.
Το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο των 46 ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό, τοποθετείται κάθετα στις διαδρομές μετακίνησης των πτηνών από το Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού προς το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, γεγονός που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την ορνιθοπανίδα που μετακινείται μεταξύ των δύο πάρκων. Επιπλέον, αν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει έντονη οπτική όχληση, χωρίς συγκρίσιμο προηγούμενο, για τον πληθυσμό των αστικών κέντρων της Πάτρας, του Μεσολογγίου και των γύρω περιοχών, που ανέρχεται σε περίπου 250.000 κατοίκους.
Το αιολικό πάρκο προορίζεται για εγκατάσταση σταθερής βάσης, ενώ, σε περίπτωση αντίστασης από τους πολίτες, εξετάζεται η εναλλακτική λύση της πλωτής εγκατάστασης. Η δημιουργία αυτού του πάρκου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, υποβαθμίζοντάς το και δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρό πρόβλημα στους ιχθυοπληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής.
Η αλλαγή των ρευμάτων του Πατραϊκού κόλπου, τα προβλήματα που θα προκύψουν από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στους αγωγούς και η επίδρασή τους στον προσανατολισμό μεγάλων πελαγικών ειδών (όπως τα τονοειδή και οι ξιφίες), που απαντώνται σε μεγάλους αριθμούς στην περιοχή, στα χέλια –των οποίων το απόθεμα έχει καταρρεύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τα οποία η χώρα έχει υποβάλει σχέδιο διαχείρισης για τη διάσωσή τους– καθώς και στα καρχαριοειδή, που είναι προστατευόμενα είδη, θα επιφέρουν σοβαρές συνέπειες. Η αλλαγή στον τρόπο αναπαραγωγής, στη διαδικασία εύρεσης τροφής και οι μαζικές μετακινήσεις των ιχθυοπληθυσμών θα αποτελέσουν ουσιαστικά την ταφόπλακα για το οικοσύστημα του Πατραϊκού.
Εκτός από τα θαλάσσια είδη που θα πληγούν, θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και η παράκτια αλιεία της ευρύτερης περιοχής, λόγω της αφαίρεσης μεγάλης θαλάσσιας έκτασης από την αλιευτική δραστηριότητα, γεγονός που θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τους επαγγελματίες αλιείς.
Με βάση τα παραπάνω, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: λέμε ΟΧΙ στην κατασκευή του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό, ανεξάρτητα από τη μορφή του, είτε πρόκειται για σταθερής βάσης είτε για πλωτό. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλους τους φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρουν σαφή θέση, ακόμα και ως προς την εναλλακτική, αυτή του πλωτού αιολικού πάρκου.
Συμπερασματικά: δεν συμφωνούμε με τη λογική των ελάχιστων επιπτώσεων και απαιτούμε να μην υπάρξει ΚΑΜΙΑ επίπτωση στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Πατραϊκού κόλπου. Η χωροθέτηση ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στη βόρεια πλευρά του Πατραϊκού συνεπάγεται σοβαρή όχληση για τον μεγάλο πληθυσμό και των δύο ακτών, καθώς και μη αποδεκτές επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα που περιβάλλεται από τα δύο Εθνικά Πάρκα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Πρόκειται για σοβαρό σφάλμα, που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, και επιβάλλεται να ακυρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Σημειώνουμε ότι το ΠΑΝΔΟΙΚΟ στήριξε την εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία οργανώθηκε από φορείς, στις 3 Νοεμβρίου 2024 στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, κατά αυτής της χωροθέτησης.