«Όχι σε άλλες παρατάσεις» – Πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ έχει δώσει ο δήμος Πατρέων για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ

16.05.2021 / 13:49
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
κοινοφελης

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ έχει ξοδέψει η δημοτική αρχή για τις παρατάσεις των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, και μέσω αυτού σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από το 2015, όταν οι τότε συμβασιούχοι της Κοινωφελούς εργασίας,  προκειμένου όταν απολυθούν, να μπουν στο ταμείο ανεργίας, είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Τα ασφαλιστικά που έγιναν κανόνας

Από τότε και μετά, όλες οι φουρνιές των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που εργάζονταν για οχτώ μήνες στις υπηρεσίες του δήμου, ακολουθούσαν με την καθοδήγηση των εκάστοτε δικηγόρων τους και με την υποστήριξη της δημοτικής αρχής, τη  νομική οδό, προκειμένου να πάρουν παράταση και να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Τους πλήρωνε ο δήμος από το ταμείο του

Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια. Την μισθολογική παράταση των συμβασιούχων,  τα χρήματα δηλαδή που ήταν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, μεταξύ των επιπλέον μηνών της εργασίας τους και της οριστικής λήξης της σύμβασης τους, δεν πληρώνονταν από το κράτος, αλλά από το ταμείο του δήμου.

Το σύνολο του ποσού που έχει συγκεντρωθεί μέχρι ώρας από την υπόθεση αυτή,  ξεπερνάει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του δήμου, Ανδρέα Αντωνόπουλο να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, σε περίπτωση που δικαιωθούν και άλλοι συμβασιούχοι που έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική. 

Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος των δικαστικών εξόδων των υποθέσεων αυτών το αναλάμβανε η δημοτική αρχή.

Η ανοχή  της δημοτικής αρχής

Η τελευταία από την πλευρά της, έχοντας μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στα εργασιακά ζητήματα, βάση της πολιτικής της ιδεολογίας και θέλοντας να διευκολύνει τους συμβασιούχους εργαζόμενους που θα έμεναν άνεργοι στο να εξασφαλίσουν για ορισμένους ακόμα μήνες ένα εισόδημα, είναι γεγονός ότι είχε δείξει μια ανοχή στο όλο ζήτημα.

Ανοχή που όμως προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν με τον δικό τους τρόπο ένα ποσοστό των συμβασιούχων, έχοντας πάντα την καθοδήγηση δικηγόρων, ορισμένοι εκ των οποίων αναλάμβαναν εργολαβικά τις υποθέσεις αυτές (όχι τόσο από την Πάτρα, όσο από την Αθήνα), βλέποντας σε αυτές τη δυναμική δικών που θα τους έφερνε παραπάνω πελατεία, άρα και ενδεχόμενα κέρδη.

Α. Αντωνόπουλος: «Δεν υποσχεθήκαμε μονιμότητα»

Όμως από την πλευρά της, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, η δημοτική αρχή ποτέ δεν είχε υποσχεθεί μόνιμες θέσεις εργασίας στους συμβασιούχους. «Κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος σε προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, δεν έχει προσληφθεί μόνιμος σε όλα τα χρονικά.

Όχι μόνο στον δήμο της Πάτρας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τέτοιες υποσχέσεις και ούτε θα ήταν δυνατόν το κράτος να προχωρήσει σε τόσες χιλιάδες προσλήψεις, όσων συμβασιούχων δηλαδή έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από τον δήμο.

Το μόνο που έχουμε ζητήσει από το κράτος είναι την πρόσληψη 1.000 μονίμων υπαλλήλων στον δήμο, αλλά και αυτό είναι κάτι που δεν έχει εισακουστεί».

Το άδειασμα  και το… μπούμερανγκ

Φτάσαμε έτσι στην προ ημερών επιστολή των 33 πρώην εργαζομένων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που ήταν σε εξέλιξη λίγο πριν και λίγο μετά από τις εκλογές του 2019, στην οποία επιστολή οι συμβασιούχοι «αδειάζουν» τη  δημοτική αρχή, δείχνοντας της ότι η στήριξη που είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια, ίσως να της γυρίσει «μπούμερανγκ».

«Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που έχουν περάσει από τον δήμο έχουν προσφέρει πολλά και έχουν μέσα από την εργασία τους διαπεραίωση βασικές ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.

Όμως αυτή η υπόθεση με τις παρατάσεις των συμβάσεων τους θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και στο τέλος ο δήμος θα βγει χρεωμένος, επιβαρύνοντας το δημοτικό ταμείο και την τσέπη των δημοτών. Για αυτό το παύουμε εδώ…» καταλήγει ο κ. Αντωνόπουλος.

Γ. Ρώρος: «Ο Δήμαρχος ξέχασε τις υποσχέσεις του»

Μια διαφορετική διάσταση δίνει στο όλο θέμα των «33» εργαζομένων, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΩΡΑ Πατρών Γιώργος Ρώρος, τονίζοντας τα εξής:

«Πρόκειται για πρώην συμβασιούχους της κοινωφελούς που ζητούν από τα αρμόδια όργανα του δήμου να εγκριθεί το αίτημα τους για να μπορέσουν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα. Μια τακτική που είχαν ακολουθήσει και οι προηγούμενοι των προγραμμάτων αυτών και είχαν δικαιωθεί.

Όμως δυστυχώς παρόλο που εμείς ως παράταξη φέραμε το θέμα προς συζήτηση, αυτή τη φορά η δημοτική αρχή το απέρριψε. Ο δε δήμαρχος προχώρησε σε μία γενικολογία που δεν είχε αρχή, ούτε τέλος.

Η ουσία είναι ότι ενώ ο κ. Πελετίδης τους είχε υποσχεθεί πριν από τις δημοτικές εκλογές ότι θα τους κρατήσει, λέγοντας τους χαρακτηριστικά ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου,  μετά τις εκλογές προφανώς τα λόγια ξεχάστηκαν.

Οι εργαζόμενοι με την επιστολή τους αυτή επανέρχονται στο θέμα και πιστεύω ότι είναι υποχρέωση μας, όχι γιατί τους το είχε υποσχεθεί ο κ. Πελετίδης, αλλά κυρίως για ηθικούς λόγους,  γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε τόσους ανθρώπους χωρίς δουλειά, να εγκρίνουμε το αίτημα τους.  Δεν θέλουν μονιμοποίηση και κακώς αφήνει να διαρρέει η δημοτική αρχή κάτι τέτοιο προς τα έξω.

Το μόνο που θέλουν είναι να μείνουν κάποιους μήνες παραπάνω για να εξασφαλίσουν επιπλέον ένσημα που θα τους βάλουν τα ταμείο ανεργίας».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα  «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα