Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας

04.09.2023 / 9:01
zelenskyy

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ και τον αντικαθιστά με τον Ρουστέμ Ουμέροφ.

Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως θα ζητήσει αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο της χώρας να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας και να τον αντικαταστήσει με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, τον επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες πολέμου. Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με το κοινωνικό σύνολο» ανέφερε στο νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συμπλήρωσε πως «επικεφαλής του υπουργείου είναι πλέον ο Ρουστέμ Ουμέροφ. Η Βουλή της Ουκρανίας γνωρίζει καλά αυτό το άτομο και ο Ρουστέμ Ουμέροφ δεν χρειάζεται πρόσθετες συστάσεις. Περιμένω από το κοινοβούλιο να στηρίξει αυτή την υποψηφιότητα».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αναδιοργάνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας εν καιρώ πολέμου.

Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ διορίστηκε υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2021. Έχει συμβάλει στην εξασφάλιση δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας, αλλά έχει καταδικαστεί για κατηγορίες περί δωροδοκίας στις οποίες εμπλέκονται υπουργικά στελέχη, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε συκοφαντίες.

Η αντικατάσταση του υπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να μην υποστηριχθεί από την πλειοψηφία. Ο 41χρονος πρώην βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είναι Τάταρος από την Κριμαία και τέθηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε «μια πολύ σημαντική συμφωνία για την εκπαίδευση» των Ουκρανών πιλότων στη Γαλλία. «Ο συνασπισμός των σύγχρονων μαχητών μας ισχυροποιείται», είπε. Πρόσθεσε ότι με τον Μακρόν συζήτησαν και το τι θα μπορούσε να κάνει η Γαλλία για να βοηθήσει να προστατευθεί η Οδησσός και η ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα