Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο “Νεολόγο”: “Επάρκεια αγαθών, συνεχείς έλεγχοι”

29.05.2022 / 12:20
1300

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το νέο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα αγροτικά προϊόντα

«Υπάρχει επάρκεια αγαθών και έχουμε φροντίσει να ενισχύσουμε τομείς της παραγωγής, όπως το καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι που εισαγάγαμε από τις εμπόλεμες χώρες, εντάσσοντας τις συγκεκριμένες καλλιέργειες στις συνδεδεμένες ενισχύσεις», δηλώνει στο «Νεολόγο» των Πατρών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα, απαντά για τα προϊόντα της Αχαΐας που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ενισχύσεων, για τις επιδοτήσεις των αγροτών μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και για τη στήριξή τους μέσω των γρήγορων αποζημιώσεων από το κράτος και τον ΕΛΓΑ.

Είστε αισιόδοξος για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο; Θα υπάρξει επιπλέον στήριξη για την αύξηση της παραγωγής;

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έγκαιρα- πριν ακόμα γίνει εμφανής η κρίση – άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό πρόβλημα, το οποίο σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία εξελίχθηκε σε μια βαθιά κρίση. Στόχος μας είναι να αμβλύνουμε, όσο δυνατόν περισσότερο, τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και να συγκρατήσουμε την αύξηση του κόστους παραγωγής. Έχουμε λάβει μια σειρά οικονομικών και θεσμικών μέτρων που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι κι εφέτος θα έχουμε μια καλή καλλιεργητική χρονιά.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι ήταν, είναι – και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσει να είναι – στο πλευρό του αγρότη. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας. Δεν περιοριζόμαστε στα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει. Ανάλογα την εξέλιξη της κρίσης προσαρμόζουμε την πολιτική μας και λαμβάνουμε μέτρα. Στηρίζοντας τον Έλληνα αγρότη, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και διαφυλάττουμε αρραγή την κοινωνική συνοχή.

Υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για επιδοτήσεις και ενδυνάμωση αγροτών.  Τι ποσά έχουν να περιμένουν το επόμενο διάστημα και για ποιες δράσεις;

Ήδη αξιοποιούμε με γοργούς ρυθμούς τους διαθέσιμους πόρους της ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ, καθώς έχουμε δρομολογήσει προσκλήσεις:

• 520 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες (Κάθε δικαιούχος, ανάλογα τα μόριά του, θα μπορέσει να εισπράξει μέχρι 40.000 ευρώ)

• 661 εκατ. ευρώ για τους βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία(Έχουν ενταχθεί και οι δενδρώδεις καλλιέργειες και η μελισσοκομία)

• 80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους

• 37 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης για εξοικονόμηση ύδατος

• 180 εκατ. ευρώ για σχέδια βελτίωσης

• 45 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή

• 150 εκατ. ευρώ για Απονιτροποίηση των εδαφών

• 90 εκατ. ευρώ για Δάσωση Γεωργικών Γαιών

• 45 εκατ. ευρώ για Ευζωία Ζώων

Επίσης από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας  Υδατοκαλλιεργειών Θάλασσας (ΕΠΑΛΥΘ) θα διατεθούν περί τα 510 εκ. ευρώ.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιηθούν από τις δράσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Καθώς και τα αρδευτικά έργα του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 1,6 δις ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ, που θα αλλάξουν το χάρτη στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας.

Οι έλεγχοι στην αγορά είναι αποτελεσματικοί για να κρατηθούν αγροτικά προϊόντα και ζωοτροφές μακριά από έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας; Οι περιπτώσεις παραβάσεων είναι πολλές;  Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Συνεχίζει να υπάρχει επάρκεια αγαθών; Αλλάζει κάτι τώρα ή στο άμεσο μέλλον;

Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς. Στους ελέγχους σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και η αύξηση στην τιμή του γάλακτος στον παραγωγό και η αποτροπή ελληνοποιήσεων στο κρέας. Έχουμε παράσχει σημαντική στήριξη στους κτηνοτρόφους (πάνω από 50 εκατ.)  στο πρόβλημα με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, ενώ παρακολουθούμε την εξέλιξή του και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε άλλες παρεμβάσεις. Επάρκεια αγαθών υπάρχει. Και έχουμε φροντίσει να ενισχύσουμε τομείς της παραγωγής, όπως το καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι που εισαγάγαμε από τις εμπόλεμες χώρες, εντάσσοντας τις συγκεκριμένες καλλιέργειες στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Δώστε μας παρακαλώ στοιχεία για τις αποζημιώσεις των αγροτών – και της Αχαΐας – από τις φυσικές καταστροφές, για το 2021 και 2022. Πώς θα επιτευχθεί αμεσότερη εκτίμηση των ζημιών;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθιέρωσε με νομοθετική ρύθμιση την πληρωμή προκαταβολών επί των αποζημιώσεων για να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών που δοκιμάζονται από τα πολλά και έντονα καιρικά φαινόμενα. Κι εφέτος φθάσαμε στο σημείο να καταβάλλονται αποζημιώσεις τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο, αν θυμηθεί κανείς τις καθυστερήσεις που υπήρχαν παλαιότερα.

Το 2021 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 217 αφορούν στον παγετό της Άνοιξης 2021. Επί πλέον, αναμένεται να πληρωθούν σύντομα, 50 εκατομμύρια για εξοφλήσεις και ενστάσεις και 25εκατ. ευρώ για το προανθικό στάδιο, με το adHoc πρόγραμμα. Για τον παγετό του 2022 εκτιμάται ότι θα πληρωθούν 20 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία καταβολής ξεκίνησε ήδη, μετά την ψήφιση της αναγκαίας τροπολογίας πριν από ένα 10ήμερο.

Κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχουν πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι έχουν δοθεί 40 εκατ. για τον ΙΑΝΟ και 120 εκατ. ευρώ για τον παγετό άνοιξης 20-21. Επίσης η κυβέρνηση καταβάλει για τρίτη χρονιά από 30 εκατ. ευρώ (σύνολο 90 εκατ. ευρώ) για ενίσχυση του ΕΛΓΑ. Η στήριξη του ΕΛΓΑ αποτελεί πολιτική επιλογή μας, γιατί γνωρίζουμε ότι στηρίζοντας τον συγκεκριμένο Οργανισμό, στην πράξη στηρίζουμε τους αγρότες μας.

Είναι πραγματικός ο κίνδυνος να μείνουν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027 σημαντικές καλλιέργειες, όπως η σταφίδα, η βιομηχανική τομάτα και τα εσπεριδοειδή. Θα αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό; Η ενίσχυση των αμπελιών στην Αχαΐα;

Όπως γνωρίζετε οι συνδεδεμένες έχουν συγκεκριμένη φιλοσοφία και κριτήρια, σημαντικότερα των οποίων είναι η αύξηση της παραγωγής και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο καθεστώς. Οι διεθνείς κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή και κλιματική κρίση) καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνουν όλα τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν το καθεστώς των συνδεδεμένων. Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα