O Τσαβούσογλου κλιμακώνει τις απειλές κατά της Ελλάδας για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών: «Δεν μπλοφάρουμε»

26.05.2022 / 14:06
TSAVOYLASD

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένοντας στο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση της επιστροφής του από το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα συμφωνηθέντα με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών της και ότι αν δεν εγκαταλείψει αυτή την τακτική της, η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση.

«Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ακυρώνοντας το καθεστώς των νησιών, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και την ειρηνευτική συμφωνία των Παρισίων του 1947. Όποιο λόγο κι αν εφευρίσκει η Ελλάδα είναι άκυρος. Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά από τη δεκαετία του 1960 κι εμείς λέμε: “Αν δεν το σταματήσετε αυτό, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία [των νησιών]”. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Γιατί έχουν δοθεί υπό όρους στην Ελλάδα τα νησιά. Κι αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε παραπέρα το θέμα. Το ζήτημα δεν πρέπει να το απορρίπτουν με κούφια λόγια όπως ότι “η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική κι επιβουλεύεται τα εδάφη μας”. Αυτό είναι μια καθαρή παραβίαση μιας συμφωνίας. Τα βήματα που έκανε η Ελλάδα συνιστούν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να λέμε “δεν έχει σημασία, όσα όπλα κι αν βάλετε”. Όσο δεν σταματούν την παραβίαση, θα σας κυνηγάμε». 

Και συνέχισε: «Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον είχε μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στα ελληνοτουρκικά και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν και απευθύναμε προειδοποίηση. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση [των βάσεων] δεν διέφυγε της προσοχής μας».

Αναφερόμενος στο θέμα της νέας τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία που προανήγγειλε προ ημερών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους ότι θα εκκαθαριστούν τα σύνορα της Τουρκίας από «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο», είπε.

Όσον αφορά τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε: «Δώσαμε στις διπλωματικές αντιπροσωπείες τους ένα σαφές κείμενο που καλύπτει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες μας αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχουν στην τρομοκρατία. Αν κάνουν κίνηση να συμμορφωθούν με τις προσδοκίες μας, θα εργαστούμε στο πλαίσιο του ίδιου μηχανισμού. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν οι αντιπροσωπείες που ήρθαν στην Άγκυρα να πουν “θα τα κάνουμε αυτά” μετά από μια συνάντηση. Φυσικά θα τα πάνε στις κυβερνήσεις τους να διαβουλευτούν. Ξέρουμε ότι δεν λαμβάνονται βήματα διά μιας, αλλά σε τελική ανάλυση αυτοί είναι που θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Αν το θέλουν, θα κάνουν τα συγκεκριμένα βήματα. Με άλλα λόγια, δεν θέλουμε δικαιολογίες του τύπου “αυτό υπάρχει στη νομοθεσία μας, αυτό είναι στην κοινοτική νομοθεσία” στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Αν αλλάξει η νομοθεσία θα αλλάξουμε κι εμείς. Αποδείξαμε την υποστήριξη που παρέχουν σε PKK / ΥPG με ντοκουμέντα. Έχουμε αποδείξει την ύπαρξη διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων στα εδάφη τους».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα