Ο τουρισμός «τελειώνει» το lockdown: Το σχέδιο άρσης μέτρων με φόντο το άνοιγμα στις 15 Μαΐου

06.05.2021 / 8:57
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
patra1

Το lockdown «τελειώνει» μετά από 6 μήνες, με το άνοιγμα του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου να αποτελεί την ημερομηνία «κλειδί» για το ευρύτερο άνοιγμα της χώρας.

Αναλυτικά το σχέδιο άρσης μέτρων τις επόμενες ημέρες.

Κυβέρνηση και ειδικοί περιμένουν την αποτύπωση της κινητικότητας από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων μέχρι το Σάββατο 15 Μαΐου, όταν και ανοίγει ο τουρισμός, θα γίνει με αργούς ρυθμούς.

Για να αποφευχθεί επιβάρυνση στο επιδημιολογικό τοπίο, η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των ειδικών να ανοίξουν τη Δευτέρα 10 Μαΐου τα φροντιστήρια μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, αλλά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες αλλά και για τίτλους επάρκειας ξένων γλωσσών (Lower, Proficiency κ.λ.π.). Πρόκειται για ένα βήμα που θεωρήθηκε ασφαλές, καθώς οι μαθητές του Λυκείου κάνουν ήδη self test για να πηγαίνουν στο σχολείο τους.

Η πρόταση για άνοιγμα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών για την ώρα έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των συζητήσεων, καθώς κρίνεται ότι τα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να δείξουν πειθαρχία στα μέτρα (μάσκες κ.α.) και να κάνουν και self test.

Εξάλλου, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε από το Σάββατο 8 Μαΐου να αυξηθεί ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ..

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, θα εξεταστεί το πότε μπορεί να καταργηθεί το click in shop και να επιτραπεί η ελεύθερη παρουσία των πελατών στα καταστήματα, αφού προηγηθεί μήνυμα στο 13032 για ψώνια τρίωρης διάρκειας. Η πιθανότερη ημερομηνία (εφόσον υπάρξει η απαιτούμενη κλιμάκωση) για να σταματήσουν τα ραντεβού για το λιανεμπόριο είναι το Σάββατο 15/5.

Επιπλέον, στις 8 Μαΐου, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν και πάλι οι οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου, ενώ από τις 10 Μαΐου αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Παράλληλα, στις 17 Μαΐου ξεκινούν και πάλι οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Αντίθετα, η Επιτροπή δεν γνωμοδότησε θετικά για το άνοιγμα γυμναστηρίων, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί οικονομική στήριξη του κλάδου.

Τέλος, στις 15 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να ανοίξουν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα