του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ
«Είναι δεδομένο ότι θα στηρίξουμε, σε αυξημένη περίμετρο, τους πολίτες, εάν υπάρξει μεγάλη ενεργειακή κρίση τον χειμώνα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα τελειώσει ο Μηχανισμός (ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος κτλ) όπως έχει προγραμματιστεί, στις 31 Δεκεμβρίου και θα πάμε σε μία ομαλοποίηση, με μέτρα για ευάλωτους πολίτες και τους ενεργειακά ευάλωτους», δήλωσε στον «Max Fm 93,4» και στο «Νεολόγο», ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας: «Ακόμη δεν έχουμε τέτοια δείγματα, για κρίση, αλλά δεν μπορούμε βέβαια να προβλέψουμε τις τιμές. Ωστόσο, οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 90%, γεγονός που μας επιτρέπει μία αισιοδοξία για ομαλότητα».
Επίσης, ο Υπουργός εξήγησε πως οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα εξαρτώνται από τον καιρό στην Ευρώπη, αφού οι ενεργειακές τιμές διαμορφώνονται από την τιμή του φυσικού αερίου, που όμως διαμορφώνεται από τόσους πολλούς παράγοντες που δεν μπορεί να προβλεφθεί.
«Θα πληρώσουν ακριβά για τις ρευματοκλοπές»
Μέσα στο φθινόπωρο εξάλλου, επισημαίνει ο κ. Σκυλακάκης, θα ανακοινωθεί νέο πλαίσιο για την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών στην αγορά ενέργειας με διασταυρώσεις εισοδημάτων, περιουσίας, καταθέσεων κλπ. και των ρευματοκλοπών, οι οποίες όπως υπογραμμίζει ο υπουργός κοστίζουν σήμερα 4% στους λογαριασμούς όλων μας. «Θα πω ένα και μόνο για την ώρα. Όσοι κλέβουν ρεύμα θα το πληρώνουν ακριβά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το «νυχτερινό» ρεύμα
Σχετικά με το ωράριο του μειωμένου τιμολογίου του «νυχτερινού» ρεύματος, «αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί με τον αρμόδιο διαχειριστή του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) για να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση, λαμβάνοντας υπόψη τους τεχνικούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι παλιοί, εγκατεστημένοι ηλεκτρονικοί μετρητές. Εκτιμούμε, πάντως, πως το σχέδιο ανάπτυξης και εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών από το ΔΕΔΔΗΕ θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του μειωμένου τιμολογίου, καθώς οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολυζωνικά (δυναμικά) τιμολόγια στους πελάτες τους και αυτοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν τις καταναλώσεις τους σε μη αιχμιακές ώρες», δήλωσε ο Υπουργός.
«Περιμένουν» οι υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα
Επιπροσθέτως, ο κ. Σκυλακάκης ερωτώμενος για τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα, σε Πατραϊκό και Κατάκολο, απάντησε πως ακόμη δεν υπάρχει κάποιο νέο, επιβεβαιώνοντας το πρόσφατο ρεπορτάζ του «Νεολόγου» για τον «μαύρο χρυσό που παραμένει στα αζήτητα». Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ο νέος Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της ενεργειακής απεξάρτησης Ελλάδας και Ευρώπης, με τις αισιόδοξες απόψεις να μιλούν για άμεσα βήματα προόδου στο θέμα αυτό.
Παραθέτουμε το ρεπορτάζ του περασμένου Ιουνίου, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε:
«Το «σκωτσέζικο» ντους για τη Δυτική Ελλάδα σε ότι αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων από τον Πατραϊκό, τον πρόκολπο του πατραϊκού και το Κατάκολο, συνεχίζεται, με κανέναν από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους παράγοντες να μην είναι σε θέση να απαντήσει στο καίριο ερώτημα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με δυναμική εκατομμυρίων βαρελιών.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και παραπέμπει στο μακρινό 2000 καθώς και στο 2010, παρόλο που υποτίθεται πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στη Δυτική Ελλάδα.
Οι περιοχές που βγήκαν σε διαγωνιστική διαδικασία το 2010 στη Θάλασσα αλλά και οι χερσαίες αποτυπώνονται στην εικόνα 1 με τις περιοχές 1,2 και 3 (μπλοκ 1) να εγκαταλείπονται για διαφορετικούς λόγους και αιτίες. Στις περιοχές 4 και 5 υποτίθεται ότι θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις το 2023-24. Οι περιοχές 6 (ενωμένα μπλοκ 3 και 7) και 7 (μπλοκ 10) είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα. Για την τεράστια περιοχή 8 (προέκυψε από την ένωση των μπλοκ 16 και 17 καθώς και από την προσθήκη περιοχών που δεν είχαν προκηρυχθεί) που ανήκει στην EXXON περιμένουμε φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία ο Πατραϊκός αναμένεται να δώσει 70% πετρέλαιο και 30% φυσικό αέριο με εκτίμηση για την ύπαρξη τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Ανάδοχος εταιρεία είναι τα ΕΛΠΕ.
Στα χέρια τους οι εταιρείες έχουν το μοντέλο του Πατραϊκού από το 2000 που δείχνει τις δομές και την δυναμική της περιοχής αλλά αυτό μέχρι νεοτέρας φαίνεται πως δεν λέει και δεν σημαίνει τίποτα κατά ένα περίεργο λόγο σε κανέναν.
Στην περίπτωση του Κατακόλου τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς πρόκειται για μια περιοχή από τις πλέον ώριμες με τα δεδομένα να μιλούν για περίπου 3-4 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και κάποια δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ανάδοχος είναι η Ενεργειακή.
Όπως προκύπτει από την αποτύπωση των περιοχών η δυτική Ελλάδα ως προς την ύπαρξη υδρογονανθράκων αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πεδία, αλλά αυτό μέχρι στιγμής ισχύει σε θεωρητική βάση καθώς πολιτικά, γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια παραπέμπουν επι δεκαετίες την υπόθεση της εξόρυξης στις καλένδες».