Ο Τάκης Πετρόπουλος μιλά στον «Ν»: «Κυψέλες» εκπαίδευσης

25.06.2022 / 12:30
PETROPOULOS

«Ορατά τα αποτελέσματα, έχουμε ακόμα δουλειά» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας για τα σχολικά κτίρια και την επόμενη ημέρα.

Του Προκόπη Χ. Κόγκου

([email protected])

Εδώ και λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η φετινή σχολική σεζόν η οποία αναμφίβολα  κινήθηκε σε φυσιολογικά πλαίσια, αφού οι σχολικές αίθουσες δεν έμειναν κλειστές λόγω του κορωνοϊου, σε αντίθεση με πέρσι που η πανδημία έβαλε «λουκέτο» για μήνες.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπήρξαν ζητήματα που απασχόλησαν την σχολική κοινότητα.

Ο «Νεολόγος των Πατρών» με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής περιόδου, απευθύνθηκε στον  αντιδήμαρχο παιδείας Τάκη Πετρόπουλου και του ζήτησε να κάνει τον απολογισμό  αλλά και να μας μιλήσει για το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής σχετικά με τα σχολικά κτίρια.

Τα σχολεία μας είναι ασφαλή

«Είναι γεγονός ότι όταν ανέλαβε το 2014 η Λαϊκή Συσπείρωση με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη τη διοίκηση του Δήμου, η κατάσταση των σχολικών κτιρίων της πόλης ήταν πολύ κακή, γιατί καμία προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε ασχοληθεί με τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό τους. Σήμερα, μετά από 8 χρόνια περίπου αυτό έχει αλλάξει θεαματικά. Τα σχολεία μας είναι «κούκλες» και ασφαλή για τους μαθητές, το εκπαιδευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό και μιλάμε για 150 περίπου σχολικά κτίρια στα οποία στεγάζονται 257 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων» δήλωσε αρχικά ο Τάκης Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτό πραγματοποιήθηκε χάρη σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που υλοποίησε το Τμήμα Αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου, με ίδιους πόρους του Δήμου και μέσα σε πολύ δυσμενείς συνθήκες που της συνθέτουν η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, που πέρα από την αισθητική των σχολικών κτιρίων συμπεριλαμβάνει και την ασφάλεια τους, καθώς τα περισσότερα σχολικά μας κτίρια  δεν είχαν καν ρελέ και αντικεραυνική προστασία.

Η ανακατασκευή κι ο εκσυγχρονισμός των σχολικών κτιρίων συνεχίστηκε και την τελευταία διετία παρά τις μεγάλες πρόσθετες οικονομικές και άλλες δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία  και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο πρόγραμμα 8μηνης κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΕ καθυστέρησε πάνω από 7 μήνες και οι εργαζόμενοι αντί για τον Δεκέμβριο του 2021 ήρθαν μόλις τώρα».

 Τα βασικά προβλήματα των σχολικών κτιρίων

Σε ερώτηση για το ποια είναι τα βασικά προβλήματα για τα σχολικά κτίρια, ο αντιδήμαρχος μας είπε: «Για να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο έργο απομένει η ανακατασκευή  περίπου 30 σχολικών κτιρίων τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα μόνωσης και οροφών, που θα πρέπει να αποκατασταθούν πριν από οποιαδήποτε άλλη τεχνική παρέμβαση. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί απαιτείται μία χρηματοδότηση του έργου της τάξης των 2 εκ. ευρώ κατ ελάχιστο την οποία διεκδικούμε από το κράτος. Παράλληλα αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ήδη αναβαθμιστεί ενεργειακά έξι σχολικά κτίρια και είναι σε εξέλιξη οι δημοπρατήσεις των έργων για άλλα 10 ακόμη.

Τα δύο – τρία τελευταία χρόνια έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειες μας και στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων με προτεραιότητα τα σεισμόπληκτα σχολικά κτίρια που κατεδαφίστηκαν πριν μια δεκαετία περίπου. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας μας είναι ήδη ορατά».

Ξεκινούν σύντομα εργασίες

Ο Τάκης Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στα σχολεία που σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες ώστε να παραδοθούν στους μαθητές.

«Έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή του 12ου Δημοτικού σχολείου στην πλατεία Βουδ και περιμένουμε με αγωνία να ξεπεραστεί ο σκόπελος της  αρχαιολογικής υπηρεσίας» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος και πρόσθεσε: «Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο 3ο γυμνάσιο διενεργήσαμε νέα δημοπράτηση του έργου, αφού είχε παραιτηθεί ο πρώτος ανάδοχος, έχει  ανακηρυχθεί ο νέος ανάδοχος, το έργο είναι προς συμβασιοποίηση και αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξαναρχίσουν οι εργασίες. Επίσης έχουν ενταχθεί σε κατασκευαστικό πρόγραμμα των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο του Αγίου Βασιλείου και συνεπώς είναι θέμα χρόνου η κατασκευή του. Έχει υποβληθεί στην ΚΤΥΠ ο πλήρης φάκελος του σεισμόπληκτου 10ου Λυκείου στην Παραλία και αναμένεται η ένταξη του σε κατασκευαστικό πρόγραμμα. Εξευρέθηκε κατάλληλο οικόπεδο για το Δημοτικό  και το Νηπιαγωγείο  των Καμινίων και είναι προς ολοκλήρωση ο φάκελος για να υποβληθεί στην ΚΤΥΠ. Έχει οριστικοποιηθεί και κλειδώσει η κατασκευή νέου σύγχρονου Μουσικού Σχολείου στου Λαδόπουλου στο πλαίσιο της ανακατασκευής του, καθώς αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε άλλη συντομότερη λύση. Έχει εξευρεθεί κατάλληλο οικόπεδο στη Μεταμόρφωση Σωτήρος για την κατασκευή σύγχρονου κτιρίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) κι ετοιμάζεται επίσης ο φάκελος για να υποβληθεί στην ΚΤΥΠ. Έχει δεσμευτεί η Υφυπουργός Εργασίας κ. Μιχαηλίδου για την εκ νέου παραχώρηση του κτιρίου του Ιδρύματος Κωφών και μάλιστα ολόκληρου του ενός εκ των τριών κτιριακών εγκαταστάσεων για τη συνέχιση και αναβάθμιση της στέγασης του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης ( Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ) και βρισκόμαστε στη φάση των τελικών συνεννοήσεων με την Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Λαμπροπούλου, η οποία επίσης έχει δεσμευτεί. Παράλληλα έχουμε εκπονήσει μελέτη και προωθούμε λύσεις στο μεγάλο και δυσεπίλυτο κτιριακό πρόβλημα των Νηπιαγωγείων, είτε σε δημοτικά κτίρια που θα ανακατασκευαστούν, είτε σε παραχωρημένα κτίρια είτε με την κατασκευή νέων κτιρίων μέσω ΚΤΥΠ ή του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας.  

Σχολεία ανοικτά στην κοινωνία

Επίσης ρωτήσαμε τον κ. Πετρόπουλο, ποιά είναι η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής σχετικά με την χρήση των εγκαταστάσεων και εκτός σχολικού ωραρίου.

«Είναι μείζον το θέμα της ευρύτερης αξιοποίησης των σχολικών εγκαταστάσεων τόσο των αύλειων χώρων και ειδικότερα των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και των κτιριακών υποδομών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων  αναγκών στην ψυχαγωγία και τις δημιουργικές δραστηριότητες των εργαζομένων και κυρίως της νεολαίας» υπερθεμάτισε ο Τ. Πετρόπουλος και συμπλήρωσε: «Είναι ζωτική ανάγκη ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα να είναι οι σχολικές εγκαταστάσεις ανοικτές στην κοινωνία και σε σύνδεση με τους πολιτιστικούς, αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα γεωγραφικά όρια κάθε σχολείου. Οι σχολικές εγκαταστάσεις πρέπει να εξελιχθούν σε ασφαλείς κοινωνικές κυψέλες μέσα στις οποίες τα παιδιά θα βρίσκουν χώρο να αναπτυχθούν».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα