Ο Σύλλογος Μαιών Πάτρας ξεκινά καμπάνια για την ενίσχυση του μητρικού θηλασμού στην διάρκεια της πανδημίας

11.11.2020 / 10:29
images

Η Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού εορτάζεται στη χώρα μας τον μήνα Νοέμβριο και το φετινό μήνυμα είναι «Οι Μαίες υποστηρίζουμε τον θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Εφετείου Πατρών με πρόεδρο την Μαρία Κιούρτη, το φετινό μήνυμα έχει ως στόχο να παρουσιάσει μία επιπρόσθετη θετική πλευρά του μητρικού θηλασμού μέσω μίας οικολογικής απόψεως.

Η αύξηση του μητρικού θηλασμού μπορεί να αποτελέσει μεγάλη αλλαγή ως προς το περιβάλλον, κοινωνικά και πρακτικά.

Μπορεί να συμβάλλει για:

-έναν πιο υγιή πλανήτη. Πόσο πιο επίκαιρο θέμα εφόσον η Γη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και υποφέρει;

-στην κλιματική αλλαγή, όπως η κάλυψη των εδαφών με νερό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που οδηγούν στο λιώσιμο των πάγων, αλλά και η ερημοποίηση των εδαφών εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών-στη μετανάστευση πληθυσμών (λόγω πολεμικών κι άλλων αιτιών)

-την μείωση της οικονομική δυσχέρειας λόγω των συσκευασμένων υποκατάστατων, διότι με αυτόν τον τρόπο παρέχεται οικονομική «ανάσα», μειώνοντας το κόστος κάθε οικογένειας για την ανατροφή ενός νεογνού. Αναλύσεις έχουν δείξει ότι τα αυξανόμενα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές 820.000 παιδιών κάθε χρόνο, δημιουργώντας επιπλέον έσοδα 302 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

στην πανδημία, λόγω της ενίσχυσης που παρέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού και του βρέφους με τον πιο φυσικό τρόπο. Καθώς η ανθρώπινη γαλουχία λαμβάνεται παραδοσιακά υπόψη ως η πηγή της διατροφής του νεογνού και του βρέφους, αποτελέσματα από έρευνα συσχετιζόμενη με την γαλουχία παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα ποικίλων λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου της προστασίας που παρέχει από μολύνσεις και αρρώστιες, δομώντας την μελλοντική υγεία και την ανάπτυξη της δυάδας μητέρας-νεογνού, μέσω μικροβιολογικών και ορμονολογικών σηματοδοτήσεων. Αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε μητρικές ενδοκρινικές αντιδράσεις και τη μαστική λειτουργία, καθώς επίσης και την διατροφή, επηρεάζουν τη σύνθεση και την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Νέα στοιχεία παρουσιάζουν ότι σ’ αυτήν την ειδική εκδοχή των θρεπτικών συστατικών συμβάλλουν στο αναπτυσσόμενο σώμα της γαλουχίας και του θηλασμού, και ενημερώνουν ότι αναφορά τη σύνθετη σύσταση της ανθρώπινης γαλουχίας και το αντίκτυπο που έχει στην υγεία των νεογνών και των βρεφών.

Σύμφωνα και με την WABA, το μητρικό γάλα είναι φυσικό, ανανεώσιμο και ασφαλές για το περιβάλλον. Επιπρόσθετα, μπορεί η υποστήριξη, η προστασία και η προώθηση του μητρικού θηλασμού να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που εμποδίζουν την αειφόρο ανάπτυξη. O μητρικός θηλασμός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαθιάς σχέσης ανάμεσα στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα της φύσης.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση και τους υπόλοιπους φορείς την πλήρη υποστήριξη στις υπηρεσίες Μαιών, την χρηματοδότηση των Δικτύων Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας μέσω του ΕΟΠΥ για να εκπαιδεύσουμε τις νέες μητέρες στο μητρικό θηλασμό .

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Εφετείου Πατρών είναι τα εξής:

-Πρόεδρος: Μαρία Κιούρτη

-Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνα Νούσια

-Γραμματέας: Χριστίνα Χριστοδουλοπούλου

-Ταμίας: Έλενα Αναστασοπούλου

-Μέλη: Καλλιόπη Φιλιοπούλου, Κυριακή Κούρτογλου, Έλενα Φωτεινοπούλου και όπως τονίζει η ανακοίνωση, πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν καμπάνια για την ενίσχυση του μητρικού θηλασμού με κάθε τρόπο στην διάρκεια της πανδημίας. Είναι η ελπίδα για υγιή παιδιά, υγιή οικογένεια, για έναν υγιή πλανήτη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα