Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρήστος Μπούρας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Το Ειδικό Σώμα πρέπει να υπάγεται στη Σύγκλητο

30.12.2020 / 7:00
900

Τη διαφωνία τους σχετικά με την ίδρυση «ειδικού πανεπιστημιακού σώματος» που θα αναφέρεται στην ελληνική αστυνομία, έχει εκφράσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ήταν ένας από τους Πρυτάνεις που διατύπωσαν μία διαφορετική άποψη από την πλειοψηφία.

Ο ίδιος αναλύει στον «Νεολόγο» τη θέση του,  ξεκαθαρίζοντας  ότι πρόκειται για την προσωπική του άποψη, καθώς η Σύγκλητος δεν έχει συζητήσει το όλο θέμα.

«Η άποψη μου είναι ότι τα Πανεπιστήμια και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι έξω από τον αστικό ιστό της πόλης, χρειάζονται ένα ειδικό σώμα φύλαξης και προστασίας που δεν θα έχει προανακριτικές αρμοδιότητες και το οποίο θα υπάγεται στις αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του Πρύτανη».

Σύμφωνα με την θέση του κ. Μπούρα το ειδικό αυτό σώμα φύλαξης δεν θα ανήκει στην αστυνομία – όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση – αλλά θα αναφέρεται  στη Σύγκλητο και στον Πρύτανη.

«Όταν γίνονται παραβατικές  ενέργειες και κλοπές εντός του Πανεπιστημίου τα αρμόδια όργανα του ιδρύματος θα πρέπει να καλούν την αστυνομία για να παρεμβαίνει. Δεν μπορεί να σημειώνονται κλοπές και να μην γίνεται τίποτα».

Το ειδικό αυτό σώμα φύλαξης θα βρίσκεται τόσο στις εισόδους και στις πύλες του Πανεπιστημίου, αλλά ταυτόχρονα θα προχωρεί και σε περιπολίες εντός της Πανεπιστημιούπολης και των κτιρίων της. 

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Μπούρα το ειδικό αυτό σώμα φύλαξης δεν θα έχει οπλισμό, θα φοράει όμως στολή και θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, έτσι ώστε τα μέλη του να γνωρίζουν το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν.

«Χρειάζεται μία ιδιαίτερη εκπαίδευση και αυτή ασφαλώς  μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τους κατάλληλους μηχανισμούς του κράτους.

Επαναλαμβάνω όμως: Θα είναι ένα σώμα που δεν θα έχει σχέση με την αστυνομία και θα συνεργάζεται μαζί της μόνο σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μελών του ιδρύματος και της  περιουσίας του Πανεπιστημίου».

Το ειδικό αυτό σώμα φύλαξης ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν χρειάζεται να είναι πάνω από 30 άτομα. «Πιστεύω με τη μείωση των πυλών εισόδου και με οχτάωρες βάρδιες νυχθημερόν, με 30 τουλάχιστον άτομα, θα έχουμε μία αξιοπρεπή φύλαξη στο Πανεπιστήμιο μας». 

Φύλαξη στις πύλες εισόδου

Ο κύριος όμως, ρόλος του σώματος θα είναι προληπτικός για αυτό και η φύλαξη θα εστιάζεται στις πύλες εισόδου. 

«Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει έξι με εφτά πύλες εισόδου οι οποίες δεν χρειάζονται.

Δεν μπορούν να ελεγχθούν και αυτό βοηθάει στο να γίνονται κλοπές και παραβατικές πράξεις. Κατά την άποψη μου θα πρέπει να μειωθούν άμεσα οι πύλες εισόδου στις δύο με τρεις».

Όπως τονίζει ο κ. Μπούρας το ειδικό αυτό σώμα θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν αντίστοιχα σώματα στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.

«Υπάρχουν σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου ειδικά σώματα που έχουν αναλάβει την φύλαξη και ην προστασία της. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούν να λειτουργούν και στα Πανεπιστήμια της Ελλάδος.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί αρκετοί συνάδελφοι μου που έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές στο εξωτερικό και έχουν επισκεφτεί τα Πανεπιστήμια αυτά, κάνουν ότι δεν γνωρίζουν και δεν μιλούν;».

«Δεν γίνεται να ανεχόμαστε προπηλακισμούς»

Ο κ. Μπούρας το προχωράει ακόμα περισσότερο το θέμα: «Δεν επιτρέπεται και δεν είναι σωστό από οποιοδήποτε συλλογικό όργανο να προχωράει σε κατάληψη χώρων του Πανεπιστημίου. Δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο να παρεμποδίζεται η διδασκαλία.

Δεν γίνεται εντός του Πανεπιστημίου να προσπαθείς να επιβάλεις την άποψη σου είτε δια της βίας, είτε με πράξεις που αποτυπώνουν αυθαιρεσία. 

Δεν γίνεται να ανεχόμαστε προπηλακισμούς Πρυτάνεων σαν αυτές τις εικόνες που είδαμε πρόσφατα, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου. Είναι μία πράξη βίας που μειώνει την προσωπικότητα των ακαδημαϊκών και υποβαθμίζει τον ρόλο των Πανεπιστημίων».

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών τέτοιου είδους περιστατικά έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με τον κ. Μπούρα. «Το τελευταίο κρούσμα το είχαμε πριν από 1,5 χρόνο όταν ομάδα φοιτητών προσπάθησε να προπηλακίσει την πρώην Πρύτανι.

Απαράδεκτη ενέργεια. Προσωπικά θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αν συμβεί σε μένα κάτι ανάλογο, θα καλέσω την αστυνομία. Γιατί το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με αξιώματα, αλλά με το σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου».

Πάντως, το Πανεπιστήμιο Πατρών θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα στην ανακοίνωση ενός αναλυτικού σχεδίου φύλαξης των χώρων του ιδρύματος, με κύρια κατεύθυνση την μείωση των πυλών εισόδου.

Η δε Σύγκλητος θα αποφανθεί για το θέμα της δημιουργίας του ειδικού αυτού σώματος, όταν και αν περάσει αυτό ως νόμος, μέσα από την ψήφιση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο καταυλισμός των Ρομά

Για τον καταυλισμό των Ρομά του Χαράδρου, ο πρύτανης αναφέρει:

«Απευθύνω θερμή έκκληση, ανθρώπινη, στον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη. Τον παρακαλώ να ενεργοποιήσει το πρακτικό κατεδάφισης του καταυλισμού που υπάρχει στην Πολεοδομία».

Κ.Α.

(εφ. Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα