Ο πρωθυπουργός των Ταλιμπάν καλεί πρώην αξιωματούχους να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν

08.09.2021 / 22:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ra 3

Ο προσωρινός πρωθυπουργός των Ταλιμπάν κάλεσε πρώην αξιωματούχους να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, με την ασφάλειά τους να είναι εγγυημένη, δήλωσε την Τετάρτη – την επομένη της ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης στη χώρα – ο Μουλά Χασάν Αχούντ, μιλώντας στο Al Jazeera.

Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Κατάρ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν «μεγάλη ευθύνη» απέναντι στον αφγανικό λαό, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

«Υπoστήκαμε μεγάλες απώλειες για αυτήν την ιστορική στιγμή και η εποχή της αιματοχυσίας στο Αφγανιστάν τελείωσε», υποστήριξε ακόμη ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει το ισλαμιστικό κίνημα για τις ενέργειές του, είκοσι χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία. Οι υποσχέσεις του καθεστώτος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή.

Σε ένδειξη αυτής της δυσπιστίας, άλλωστε, αρκετές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες από ακτιβιστές, μαζί με άλλους Αφγανούς που κατάγγειλαν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος στο Πανσίρ και άλλες ενέργειες βίας.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ζήτησε συγγνώμη σήμερα από τον αφγανικό λαό επειδή δεν κατάφερε να του προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον – ο ίδιος έφυγε από την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, λίγο πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Λυπάμαι βαθύτατα που το δικό μου κεφάλαιο έκλεισε με μια τραγωδία παρόμοια με εκείνη των προκατόχων μου, χωρίς να διασφαλίσω τη σταθερότητα και την ευημερία (στο Αφγανιστάν). Ζητώ συγγνώμη από τον αφγανικό λαό που δεν κατάφερα να τελειώσουν με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα