Παρασκευή, 12.08.2022, 5:51 μμ

Ο Πασχαλινός ανασχηματισμός του Μητσοτάκη και η αγωνία Τσίπρα για πρώρες εκλογές

15.12.2020 / 10:44
nikos-panagiotopoulos

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Επανέρχονται τα σενάρια για προσφυγή σε εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού ή το αργότερο το Φθινόπωρο προκαλώντας αναστάτωση στην  αντιπολίτευση αλλά κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που δέχεται νέο πλήγμα στο αριστερό του προφίλ και το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» με την εξοχική του κατοικία στο Σούνιο. Και μπορεί να αντέδρασε έντονα και με εξώδικα να καταγγέλλει ότι ουδέποτε αγόρασε βίλα και ότι υπάρχουν παραστατικά και μισθωτήρια αλλά αυτό που μένει στους απλούς πολίτες και κυρίως στο δικό του ακροατήριο είναι ότι παραθερίζει με τους πλούσιους σε ακριβή παραθαλάσσια περιοχή με 500 ευρώ μίσθωμα. Μούδιασμα υπάρχει και στη εσωκομματική αντιπολίτευση, χωρίς να αποκλείεται κάποια αιχμηρή τοποθέτηση σε μελλοντικό χρόνο. Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και την γκρίνια κάποιων «συντρόφων» του που δεν είδαν με καλό μάτι την όλη υπόθεση αλλά διαφωνούν και με το αντιπολιτευτικό αφήγημα και την επικοινωνία του κόμματος.   

Κι όλα αυτά την ώρα που επιχειρεί να αναδείξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδεικνύει πρωτοφανή έλλειψη ενσυναίσθησης του δράματος των πολιτών με την εξόρμηση στην Πάρνηθα, βρίσκεται, ο ίδιος, στη θέση του απολογούμενου για ένα «παλιόσπιτο» που έλεγε και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να στήσει κάλπες, αλλά κανένας πρωθυπουργός δεν προανήγγειλε εκλογές ενώ μπορεί να βρει αρκετές αφορμές αν το αποφασίσει.Τα σενάρια που επανέρχονται και οι παρασκηνιακές συζητήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν είναι γαλάζιας προέλευσης αλλά εκπορεύονται από τη αγωνία του Αλέξη Τσίπρα για τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό. Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι ο Πρωθυπουργός τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι μια «ανεύθυνη συζήτηση».

Ωστόσο κάποιοι γαλάζιοι βουλευτές που υποστηρίζουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών επικαλούνται την απλή αναλογική και την πολύ άσχημη κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καμία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ δεν «βγαίνει» παρά τις έκτακτες συνθήκες με την πανδημία και τα ελληνοτουρκικά που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Επιπροσθέτως τα λάθη, οι παραλήψεις και τα υπουργικά αυτογκόλ δεν δημιουργούν  δημοσκοπικό πρόβλημα καθώς η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολύ μεγάλη – πάνω από 15 μονάδες.

Δομικός ανασχηματισμός το Πάσχα και όχι πρώρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει στο μπλοκάκι του όλες τις δυσλειτουργίες, την κακή συνεργασία και απόδοση Υπουργών και υφυπουργών και σχεδιάζει δομικό ανασχηματισμό με ορόσημο το Πάσχα.     

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν πολιτικό πρόσημο, «κεντρώο και μεταρρυθμιστικό». Ο Πρωθυπουργός ξεκινάει από μηδενική βάση χωρίς αμετακίνητους Υπουργούς και αναζητεί «ανθρώπους που να μπορούν να κάνουν τη δουλειά». Μάλιστα μέχρι τότε έχει κόψει «μαχαίρι» τις γκρίνιες και τα παράπονα δίνοντας εντολή, «συνεννοηθείτε και βρείτε λύσεις για τους πολίτες».

Η απάντηση στην ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για εκλογές που δίνει άνθρωπος που γνωρίζει τις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου είναι ότι δεν υφίσταται καμία τέτοια συζήτηση. Οι σχεδιασμοί είναι για την αντιμετώπιση των πολλών ανοιχτών μετώπων της κυβέρνησης, της πανδημίας, της οικονομίας, των ελληνοτουρκικών και των προβλημάτων καθημερινότητας 

Μάλιστα γιατί να επισπεύσουμε τις εκλογές, αναρωτιέται άλλο κυβερνητικό στέλεχος όταν στη χειρότερη για εμάς στιγμή με τόσα ανοιχτά θέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάρει ανάσα, ενώ η συνέχεια μπορεί να είναι χειρότερη για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς οι θετικές εξελίξεις με τα εμβόλια οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι σε κάποιους μήνες η απειλή του κορωνοϊού θα έχει κατά πολύ μειωθεί ενώ νωρίτερα τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν αρθεί.

Την ώρα που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύει στην καταστροφή θα βρεθεί αντιμέτωπος με κλίμα αισιοδοξίας που θα έχει δημιουργηθεί και ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε ευνοϊκές για αυτόν συνθήκες.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ωστόσο, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι Αλέξης Τσίπρας και ούτε θα γίνει, «καιροσκόπος και λαϊκιστής». Θα εξαντλήσει την τετραετία για ακόμα έναν λόγο, είναι θέμα αξιοπιστίας.

Άλλωστε ο ένοικος της Κουμουνδούρου με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται δίνει συνεχώς πόντους στην κυβέρνηση ενώ θεωρείται εκτός εποχής το αφήγημα του από τις ανάγκες τις πλειοψηφίας των πολιτών. Την ίδια ώρα με την στάση του στο θέμα της πανδημίας και τις επιθέσεις στους επιστήμονες, το Πολυτεχνείο και τον εορτασμό της μνήμης του Γρηγορόπουλου δείχνει παλινδρόμηση στην εποχή 2010 – 2015 ξεχνώντας ότι κυβέρνησε μνημονιακά.     

Όσοι προκρίνουν την προσφυγή στις κάλπες θυμίζουν ότι θα χρειαστούν δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με δεδομένο ότι οι κάλπες θα στηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και στην πρώτη αναμέτρηση δύσκολα θα εξασφαλιστεί πλειοψηφία. Ωστόσο πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι πιθανό το σενάριο να υπάρξει επανάληψη των διπλών εκλογών του 2019 αλλά με διαφορετική σειρά.

Στις Ευρωεκλογές του 2019 το αντιΣύριζα μπλοκ συσπειρώθηκε στη ΝΔ ώστε να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα και σε Εθνικές. Στην περίπτωση της απλής αναλογικής θεωρούν ότι στις επαναληπτικές που θα κριθεί το δίλημμα της κυβερνησιμότητας ή της περιπέτειας με τον  Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα. Και συνεχίζουν ότι, «θα του δώσουμε χρόνο να συνεχίσει τα λάθη του».

Στο τέλος της τετραετίας θα γίνει η σύγκριση της «αξιοπιστίας και του λαϊκισμού», της αποτελεσματικότητας και των «πυροτεχνημάτων», καταλήγουν. 

Το ισχυρό επιχείρημα ώστε να εξαντληθεί η τετραετία είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει θετικό αφήγημα για την οικονομία αλλά και εμπιστοσύνη των πολιτών. Μετά το τέλος του κινδύνου της πανδημίας με την έναρξη των εμβολιασμών, η επιστροφή στην κανονικότητα θα χρειαστεί χρόνο, ενώ οι πόροι από τις Βρυξέλλες με σχεδιασμό θα αρχίσουν σταδιακά και μέχρι το τέλος της τετραετίας να περνάνε στην πραγματική οικονομία, ποιος θα διακινδύνευε την ανακοπή αυτής τη πορείας και εκλογές σε θολά νερά και λαϊκίστικές αβεβαιότητες που θα προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιούνται κυβερνητικές πηγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις όταν έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα οικονομικά, υγειονομικά και φυσικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα πραγματοποιηθούν την Άνοιξη.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα