Παρασκευή, 12.08.2022, 8:22 μμ

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο “Νεολόγο”: «Εγκληματική η αλαζονεία και η αδράνεια της Κυβέρνησης»

20.12.2020 / 13:30
nasos_iliopoulos

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

«Θα ήταν εγκληματικό εν μέσω πανδημίας να ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόωρες εκλογές», τονίζει στο «Νεολόγο» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο, όμως ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει.


Γιατί έχετε διαφορετική άποψη από αυτή της κυβέρνησης, σχετικά με την «επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης»;  Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι σημαντικότερες παραλείψεις και ποιες θα ήταν οι αντίστοιχες δικές σας ενέργειες;  

Μέσα σε ενάμιση μήνα θρηνούμε 3.244 συμπολίτες μας. Ποιος μπορεί να μιλάει για επιτυχία στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης; Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, η οικονομία καταρρέει, οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και όλα αυτά η κυβέρνηση τα παρακολουθεί με εγκληματική αλαζονεία και αδράνεια. Το μείγμα ανικανότητας και ιδεοληψίας της κυβέρνησης δεν τις επιτρέπει να ενισχύσει το σύστημα Υγείας, να αυξήσει τα τεστ, τα επιτάξει ιδιωτικές ΜΕΘ. Αυτές θα ήταν η κατευθύνσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Από αυτά δεν έκανε τίποτα, αντίθετα μείωσε τις δαπάνες για την υγεία το 2021 στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, άφησε τον κόσμο να στοιβάζεται καθημερινά στα ΜΜΜ, αντί να αυξήσει δρομολόγια και οχήματα, δεν πραγματοποιεί ελέγχους στους χώρους εργασίας και αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. Αλλά, δεν μιλάμε για παραλείψεις, απλά. Πρόκειται για μια συνειδητή και επικίνδυνη “ανεμελιά” του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος προσπάθησε το καλοκαίρι να πείσει τους πάντες ότι τελειώσαμε με τον κορονοιό. Κι όταν τα κρούσματα επέστρεψαν αυξανόμενα το φθινόπωρο προσπάθησε να πείσει ότι θα μας σώσει σε μια μέρα ως από μηχανής θεός, το εμβόλιο. Εδώ η λέξη παράλειψη νομίζω πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μιας τέτοιας καταστροφής.  

Θα κάνετε το εμβόλιο; Πως σχολιάζετε τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα;

Προφανώς και θα κάνω το εμβόλιο. Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα καταρτιστούν από την επιστημονική κοινότητα, θα ήταν ευχής έργον να κάνουμε όσο δυνατόν περισσότεροι πολίτες το εμβόλιο για να ξεπεράσουμε γρηγορότερα την πανδημία. Σε ότι αφορά στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, δυστυχώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι διάτρητος. Ο κ. Πέτσας τέλη Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει πως μέχρι τον Ιούνιο θα είχε εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και στην Ελλάδα θα έρχονταν 2 εκ εμβόλια τον μήνα από τον Ιανουάριο. Μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε ότι μόλις 300000 εμβόλια θα έρθουν τελικά τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 150000. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ωμό εμπαιγμό των πολιτών. Με βάση τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι είναι εγκληματική η επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει το εμβόλιο σε άλλοθι για να μην πάρει σήμερα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Συμφωνείτε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών ότι ο Προϋπολογισμός για το 2021 είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και με κοινωνικό πρόσωπο; Αν όχι, γιατί; Προβλέπετε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, πέραν των προβλέψεων; 

Η κυβέρνηση κατήρτισε έναν προϋπολογισμό όπου προβλέπεται 4,5% ανάπτυξη για το 2021, χωρίς ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας. Πώς θα γίνει άραγε αυτό; Σε συνθήκες lockdown, σε συνθήκες όλοένα και περισσότερο αυξανόμενης ανεργίας και σε συνθήκες που τα λουκέτα πληθαίνουν, την πρόβλεψη αυτή δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να την πάρει στα σοβαρά. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θυμίζει το διάσημο “Υπουργείο Γελοίου Περπατήματος” στο δημοφιλές σκετς των MontyPythons. Εκεί ένα ολόκληρο υπουργείο είχε επιφορτιστεί, εντελώς ακατανόητα, με την υποχρέωση να ανακαλύψει νέους τρόπους που θα περπατούν οι άνθρωποι. Αντίστοιχα η κυβέρνηση θέλει να μας μάθει νέους τρόπους που θα κάνουμε προσθέσεις και αφαιρέσεις. Στην περίπτωση των MontyPythonsτο αποτέλεσμα ήταν ξεκαρδιστικό. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το αποτέλεσμα επισύρει καθημερινές τραγωδίες σε όλη την Ελλάδα.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης -βάσει των δημοσκοπήσεων- προηγούνται με ισχυρή διαφορά. Γιατί; Η χώρα χρειάζεται πρόωρες εκλογές; 

Θα ήταν εγκληματικό εν μέσω πανδημίας να ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόωρες εκλογές. Τη στιγμή που η χώρα δεν έχει ΜΕΘ να αντιμετωπίσει την πανδημία, δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό στα νοσοκομεία και, γενικά, το σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κιόλας ότι η Δημοκρατία θα γίνει πολυτέλεια. Έχουμε πει: η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά να ασκεί κριτική, να πιέζει για επιπλέον υγειονομικά και οικονομικά μέτρα προστασίας και να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο καθημερινά. Αυτό χρειάζονται αυτή τη στιγμή και οι πολίτες. Άλλωστε, επειδή μιλάτε για δημοσκοπήσεις, όλα τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι συναινούν με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία, ενώ παράλληλα στα ίδια στοιχεία η κυβέρνηση εμφανίζει ραγδαία φθορά.

Πως εξελίσσονται τα πράγματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την προσπάθεια αντιστοίχησης των υψηλών ποσοστών του, με την αδύναμη μέχρι πρότινος στελεχιακή του βάση; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο κόμμα μιας εποχής που δεν μπορεί να ερμηνευτεί στη βάση παλαιότερων περιόδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ από μονοψήφια νούμερα εκτοξεύτηκε σε πρώτο κόμμα, τόσο σε εθνικές εκλογές, όσο και σε ευρωεκλογές, ενώ το 2019 όταν όλοι περίμεναν να καταρρεύσει έδειξε ότι έχει παγιώσει τη θέση του με ποσοστό που άγγιξε το 33%. Πράγματι είναι ισχυρό ζητούμενο ο πλούτος του στελεχιακού δυναμικού ενός κόμματος, όμως η συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος εξουσίας δεν περιορίζεται εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμπνεύσει ξανά την πλειοψηφία των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, στους χώρους εργασίας, στην επιχειρηματικότητα και στον πολιτισμό, και μια τέτοια δυναμική έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι. Ωστόσο ίσως να μη μου θέτατε μια τέτοια ερώτηση αν η πανδημία δεν είχε αλλάξει ριζικά τον προγραμματισμό μας που οδηγούσε στη διεξαγωγή Συνεδρίου. Εκεί θα διαπιστώνατε ότι η στελεχιακή βάση δεν είναι πλέον αδύναμη και ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα