Ελαιώνας: Ο μυστικός παράδεισος της Φωκίδας στους πρόποδες του Παρνασσού

26.12.2022 / 8:01
gko 11

Από τα μυστικά διαμαντάκια της Φωκίδας, ο Ελαιώνας είναι ένα γραφικό χωριό που εκπλήσσει όσους επιλέξουν να το επισκεφτούν. Φωλιασμένο στην καταπράσινη αγκαλιά στους πρόποδες του Παρνασσού, συναντάται σε υψόμετρο 340 μέτρων σε απόσταση 5 χλμ. από την Άμφισσα, ανάμεσα σε εκτάσεις με ελαιόδεντρα, πεύκα και πλατάνια, δίπλα στην ΕΟ Άμφισσας- Μπράλου.

Η παλιά ονομασία του χωριού μέχρι και το 1927 ήταν Τοπόλια, από τη σλάβικη λέξη topol, δηλαδή λεύκα.

Ο γραφικός αυτός οικισμός χαρακτηρίζεται για τις φυσικές ομορφιές και τα μεγάλα πλατάνια, τα άφθονα τρεχούμενα νερά, έναν μικρό και πανέμορφο καταρράκτη και τα 12 μικρά ξωκλήσια του.

Στα αξιοθέατα του χωριού που κεντρίζουν το ενδιαφέρον το κτίριο του δημοτικού σχολείου χτισμένο από τον εθνικό ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή στο λόφο Άμπλιανο στις 14 Ιουλίου του 1824 πραγματοποιήθηκε η νικηφόρα για τους Έλληνες μάχη της Άμπλιανης, μεταξύ Ελλήνων αγωνιστών και Τούρκων, ενώ στην ίδια περιοχή το 2014 ανακαλύφθηκε θολωτός τάφος, ο οποίος σύμφωνα με την αρχαιολογία, χρησιμοποιήθηκε από τον 13ο έως τον 11ο αι. π.Χ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα