Ο Μητροπολίτης Πατρών τονίζει ότι οι εκκλησίες της δικαιοδοσίας του θα τηρήσουν κατά τα Χριστούγεννα τα περιοριστικά μέτρα

21.12.2020 / 14:03
ΧΡΥΣΟΣΤΟΟΣ

Στην πιστή τήρηση των μέτρων που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος για τη λειτουργία των ιερών ναών κατά τις επερχόμενες γιορτές, κυρίως τα Χριστούγεννα, προσανατολίζεται η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Μιλώντας στον «Νεολόγο» ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τη στάση του. «Θα εφαρμόσουμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Εμείς καλούμαστε να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα και πρέπει να τα εφαρμόσουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία του λαού μας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα εάν ο ίδιος θεωρεί το επιβαλλόμενο πλαίσιο (που ήταν η έκβαση της σχετικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης) ως το ιδανικό, αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών, ο Μητροπολίτης Πατρών δίνει μια μάλλον διπλωματική απάντηση, σημειώνοντας: «Το ιδανικό θα ήταν να μην είχαμε πανδημία και να λειτουργούσαμε με την παρουσία όλων των πιστών, όπως συνέβαινε υπό κανονικές συνθήκες τα προηγούμενα χρόνια».
Παράλληλα, ο κ.κ. Χρυσόστομος αποφεύγει να σχολιάσει τη στάση άλλων Ιεραρχών, που φέρονται δυσαρεστημένοι με τα περιοριστικά μέτρα, με κάποιους να δηλώνουν αποφασισμένοι να τα αγνοήσουν.

50 πιστοί στον Άγιο Ανδρέα

Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε εγκύκλιο στις Ιερές Μητροπόλεις, στις οποίες δίνει συγκεκριμένες οδηγίες ενόψει των επερχόμενων εορτών.
Σ’ αυτήν αναφέρεται ότι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή όσο και για την προσέλευση κατά τις κύριες Θείες Λειτουργίες των τριών μεγάλων Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή τού Χριστού, Θεοφάνεια), τηρουμένων των προβλεπομένων αποστάσεων και των μέτρων αποφυγής του συνωστισμού.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας.
Στις μικρές εκκλησίες ο επιτρεπόμενος αριθμός πιστών είναι 25, ενώ στους κεντρικούς Ναούς θα είναι διπλάσιος, δηλαδή 50, που ως εκ τούτου προβλέπεται και για τον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου Ανδρέα.
Για την αποφυγή συνωστισμού, οι Ιερές Μητροπόλεις θα μπορούν να ρυθμίζουν την τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιών εντός της ίδιας ημέρας, με λιτότητα και απλότητα, οι οποίες θα προσφέρουν και συντομία χρόνου.
Πάντως, κατά την Εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες εκτός των Ιερών Ναών και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός αυτών, με την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Του Διονύση Ζακυνθινού

(από την εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα