Ο Μεγάλος Δικτάτωρ στο Ολύμπιον

26.10.2020 / 16:33
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
w23-160540CharlieChaplinTheGreatDictator-620x405

Το κλασικό αντιφασιστικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, που συμπλήρωσε φέτος τα 80 χρόνια ζωής, παρουσιάζεται σε ειδική προβολή στο Ολύμπιον την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 21.00.

 Ο Τσάρλι Τσάπλιν, στην πρώτη του καθαρά ομιλούσα ταινία, εγκαταλείπει τον χαρακτήρα του Σαρλό για να υποδυθεί τον διπλό ρόλο του κουρέα και του δικτάτορα Χίνκελ, σε μια μεγαλοφυή σάτιρα του Χίτλερ και των ολοκληρωτικών καθεστώτων, περνώντας το μήνυμα κατά του ναζισμού.

 «Υπάρχει θέση για όλους σε αυτόν τον κόσμο. Και η φιλόξενη γη είναι εύφορη και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της ανθρωπότητας. Μπορούμε κάλλιστα να ζούμε μια ζωή ελεύθερη και ωραία, έχουμε χάσει όμως τον δρόμο μας», αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην ομιλία του στην ταινία, ο Τσάρλι Τσάπλιν. Η ομιλία αυτή, μαζί με σκηνές όπως αυτές όπου ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την Υδρόγειο ή του τουρτοπόλεμου ανάμεσα στον Χίνκελ και τον Μπεντσίνο Ναπαλόνι (δικτάτορα της Βακτηριδίας), ανήκουν στις πλέον ανεξίτηλες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας.

Η πρώτη προβολή της ταινίας Ο Μεγάλος Δικτάτωρ πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1940 και προτάθηκε για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου.

(Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 28/10 στις 21:00/Γενική είσοδος: 3 ευρώ)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα