Ο λαός έχει τις ευθύνες του για την εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο

07.05.2022 / 18:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
μπεκιρης-785x432

Είναι ανάγκη όλα τα κόμματα να αποβάλουν πρόσωπα, τα οποία έχουν πολλάκις χρησιμοποιηθεί, ως πολιτευτές ή πρόσωπα τα οποία είναι προχωρημένης ηλικίας

Γράφει ο Βασίλης Μπεκίρης – τ. Υφυπουργός

ΜΟΤΟ: Σε παλαιότερες εποχές πολιτεύονταν ό,τι καλύτερο υπήρχε σε κάθε κοινωνία

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις πολλών εφημερίδων και αρχηγών κομμάτων για επικείμενη προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, φέρει στην επικαιρότητα το θέμα της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων με άξιους και ικανούς υποψηφίους. Και τούτο διότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μεγάλη υποβάθμιση των εκπροσώπων του Ελληνικού λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Βέβαια, η υποβάθμιση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, που ίσως αποτελέσει αντικείμενο άλλης έρευνας. Όμως, είναι δικαιολογημένη η υποβάθμιση των εκπροσώπων του έθνους; Προσωπικά πιστεύω, ότι η υποβάθμιση αυτή δεν είναι δικαιολογημένη και ότι μακροχρονίως θα βλάψει και το έθνος και το λαό μας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη οι υπεύθυνοι φορείς και ειδικότερα οι ηγεσίες των κομμάτων να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι συνδυασμοί των υποψηφίων Βουλευτών να είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι εκλεκτότερο υπάρχει σε κάθε τοπική κοινωνία. Ειδικότερα, πρέπει οι ηγεσίες να ελέγχουν το ήθος και την προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου. Μόνο έτσι θα μπορέσουν τα κόμματα να ανανεώσουν τους υποψηφίους, για να έχει ο λαός την ευκαιρία να επιλέξει τους καλύτερους που θα τον εκπροσωπήσουν καλύτερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ευθύνη όμως μεγάλη έχει και ο λαός, ο οποίος δεν πρέπει να παρασύρεται από μικροϋποσχέσεις των διαφόρων πολιτικάντηδων και να ψηφίζει πρόσωπα ανίκανα ή πρόσωπα που δεν είναι άξια να εκπροσωπήσουν τον Ελληνικό λαό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρέπει εδώ να τονίσουμε, ότι η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα και πρέπει να δίνεται στους άξιους και τους ικανούς, εκείνους οι οποίοι θα εργασθούν για το καλό του τόπου και της πατρίδας γενικότερα.

Μετά από όλα τα ανωτέρω είναι ανάγκη οι ηγεσίες των κομμάτων και οι τοπικοί φορείς να εργασθούν, ώστε στα ψηφοδέλτια να συμπεριληφθούν προσωπικότητες με ήθος, με μόρφωση, αλλά και πρόσωπα που να γνωρίζουν τα τοπικά και τα γενικότερα προβλήματα. Τέλος, είναι ανάγκη όλα τα κόμματα να αποβάλουν πρόσωπα, τα οποία έχουν πολλάκις χρησιμοποιηθεί, ως πολιτευτές ή πρόσωπα τα οποία είναι προχωρημένης ηλικίας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε το στελεχιακό προσωπικό των Συνδυασμών, για να ελπίσουμε και σε μία ανανέωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η παλιά καλή εποχή

Πρέπει εδώ να θυμίσουμε, ότι παλαιότερα οι επιλογές των υποψηφίων Βουλευτών περνούσαν από πολλά «κόσκινα» και έτσι γινόταν η καλύτερη επιλογή των υποψηφίων. Θα αναφέρω για παράδειγμα τον Συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας του 1974, για να κάνει ο κάθε αναγνώστης τη σύγκριση και να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του: 1) Επικεφαλής βέβαια του Συνδυασμού ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 2) Ο Ανδρέας Ζαΐμης, δικηγόρος με πολλές οικογενειακές καταβολές, 3) Ο Διομήδης Ψηλός, καθηγητής Πανεπιστημίου και τ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Συντονισμού, 4) Ο Διονύσιος Αργυρόπουλος, ο σπουδαιότερος ποινικολόγος των Πατρών, 5) Ο Κώστας Οικονομίδης, μετέπειτα καθηγητής Πανεπιστημίου και Προϊστάμενος των Νομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, 6) Ο Νικόλαος Πατρώνης, δικηγόρος και παλιός πολιτευτής, 7) Ο Τάκης Νικολόπουλος, δικηγόρος Αθηνών και Νομικός Σύμβουλος της Πειραϊκής-Πατραϊκής και 8) ο υποφαινόμενος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και δικηγόρος Πατρών. Ανάλογες προσωπικότητες είχαν και οι Συνδυασμοί των άλλων κομμάτων. Μεταξύ αυτών ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γεώργιος Παπαγιαβής, ο Ασημάκης Φωτήλας, ο Μένιος Κουτσόγεωργας, ο Νίκος Βγενόπουλος κ.ά.

Ανέφερα όλα αυτά τα ονόματα, για να θυμίσω στους αναγνώστες ποιοι ήσαν υποψήφιοι την περίοδο εκείνη και ποιοι είναι σήμερα. Επίσης, θέλω να θυμίσω ότι ανάλογες προσωπικότητες υπήρχαν σε όλους τους Συνδυασμούς, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Γι’ αυτό τις περιόδους εκείνες έριχνε κανείς ένα βλέμμα στη Βουλή των Ελλήνων και έκανε αμέσως 15-20 Πρωθυπουργούς. Μεταξύ αυτών ήσαν: ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Π. Κανελλόπουλος, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο Ηλίας Ηλιού, ο Γιάνκος Πεσματζόγλου, ο Σπύρος Θεοτόκης, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Παναγής Παπαληγούρας, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κ.ά.

Πέραν από τις ανωτέρω προσωπικότητες, που θα μπορούσαν να γίνουν Πρωθυπουργοί, διέκρινε κανείς και άλλες προσωπικότητες που θα μπορούσαν να διακριθούν είτε σαν Υπουργοί, είτε σαν Διοικητές ή Πρόεδροι μεγάλων Οργανισμών. Αυτό το μεγαλείο, λοιπόν, δεν υπάρχει στις Βουλές των τελευταίων ετών, γι’ αυτό είναι μεγάλη ανάγκη να αρχίσει αμέσως η ανανέωση των ψηφοδελτίων με νέους και άφθαρτους πολιτικούς, ώστε η Βουλή και ο Δημόσιος βίος γενικότερα να επανέλθει στην παλιά καλή εποχή.

Οι ευθύνες

Την ευθύνη όμως, για όσους πολιτικούς έχουν βγει από τα όρια της ηθικής, της ευπρέπειας ή του πλουτισμού, έχουν και οι αρχηγοί των κομμάτων που τους επέλεξαν ως υποψηφίους στους συνδυασμούς, αλλά και ο λαός που τους ψηφίζει. Γι’ αυτό στις εκλογές που έρχονται, οι αρχηγοί των κομμάτων πρέπει να απομακρύνουν από τους συνδυασμούς όσους δεν διαθέτουν ήθος ή πλούτισαν κατά τη διάρκεια της Βουλευτικής τους θητείας. Αλλά και ο λαός πρέπει να μην ψηφίζει τέτοια άτομα, τα οποία είναι αιτία της απαξίας της πολιτικής και των πολιτικών γενικότερα. Σαν συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι η μη προσέλευση ικανών προσώπων στην πολιτική, διότι δεν θέλουν οι καλοί να συνεργάζονται ή να έχουν ως συναδέλφους πρόσωπα διαβεβλημένα ή πρόσωπα που πλούτισαν από την πολιτική.

Πρέπει εδώ να θυμίσω, ότι σε παλαιότερες εποχές πολιτεύονταν ό,τι καλύτερο υπήρχε σε κάθε κοινωνία. Σήμερα όμως, οι καλοί, οι άριστοι πολίτες δεν πολιτεύονται, διότι δεν μπορούν να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν με πρόσωπα ανήθικα ή ανυπόληπτα.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη και οι πολιτικοί και ο λαός να αλλάξουν συμπεριφορά, για να επανέλθει η πολιτική σε εκείνο το σημείο που θα είναι χρήσιμη και για το λαό και για τον τόπο γενικότερα. Και τούτο διότι από την πολιτική και τους καλούς πολιτικούς εξαρτώνται τα πάντα στην κοινωνία μας. Εάν έχουμε καλούς πολιτικούς, όλα θα πάνε καλά. Το αντίθετο θα συμβεί εάν επιλέγουμε πρόσωπα ανίκανα ή διεφθαρμένα, τα οποία δεν μπορούν και δεν πρέπει να εκπροσωπούν το λαό στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, εάν θέλουμε την αλλαγή του σημερινού νοσηρού κλίματος, πρέπει και οι πολίτες και οι πολιτικοί να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργούμε υπεύθυνα, είτε είμαστε πολίτες, είτε είμαστε πολιτικοί.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα