Ο Καραμανλής, ο Σαμαράς και οι φόβοι στη Νέα Δημοκρατία για αντάρτικο

20.04.2021 / 9:06
vasilis_skouris

Του Βασίλη Σκουρή

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για την κυβέρνηση η κύρωση των τριών πρωτοκόλλων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η είδηση είναι πραγματικά σημαντική: Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σκέφτεται πολύ σοβαρά να απόσχει από την ψηφοφορία για τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη σχετική διαδικασία στην ελληνική Βουλή!

Εφόσον, ο Κώστας Καραμανλής οριστικοποιήσει την απόφασή του αυτή, έχει εκμυστηρευτεί σε έμπιστους συνομιλητές του και προφανώς γνωρίζει ήδη και το μέγαρο Μαξίμου, θα είναι ο δεύτερος πρώην πρωθυπουργός που δεν θα υπερψηφίσει τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών – υπερψήφιση που προβλέπεται από την ίδια την Συμφωνία.

Έχει προηγηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, που και δημοσίως έχει εκφράσει την απόφασή του να μην υπερψηφίσει τα τρία μνημόνια. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει την αποχή από τη σχετική ψηφοφορία, ενώ – σε πρώτη φάση – έχει ζητήσει από τους φίλα προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές, παρά τις διαφωνίες που έχουν, να την υπερψηφίσουν, ώστε να μην θεωρηθεί από το μέγαρο Μαξίμου η πράξη τους ως «ανταρσία»!

Ακυρώνουν την κομματική πειθαρχία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανησυχεί όχι μόνο από την αποχή των δυο πρώην πρωθυπουργών, αλλά και από το ισχυρό ενδεχόμενο βουλευτές του να την καταψηφίσουν! Παρότι ακόμα και σε μια τέτοια εξέλιξη η υπερψήφιση των μνημονίων της Συμφωνίας δεν θα κινδύνευε, καθώς θα τα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρισκόταν μπροστά στην πρόκληση διαγραφής των διαφωνούντων, ενώ η στάση του Αντώνη Σαμαρά και πιθανότατα και του Κώστα Καραμανλή, των δυο πρώην πρωθυπουργών δηλαδή, του στερεί την επιλογή της κομματικής πειθαρχίας, καθώς θα σήμαινε ευθεία σύγκρουση μαζί τους!

Το πρόβλημα καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες-που πάντως δεν διαψεύδονται- πως ο Κώστας Καραμανλής, εφόσον τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα αναγκαστεί να παραδώσει τη βουλευτική έδρα, ώστε να μην υπερψηφίσει, αλλά και να μην εμφανιστεί ως «αντάρτης»!

Η στάση του Κώστα Καραμανλή, μετά την απόφαση και του Αντώνη Σαμαρά να μην υπερψηφίσει τα πρωτόκολλα, επιλέγοντας όπως επιμένουν οι πληροφορίες την αποχή, «καίει» ουσιαστικά για την κυβέρνηση την επιλογή της κομματικής πειθαρχίας.

Στα θερινά τμήματα; Δύσκολο

Μπροστά στα αδιέξοδα αυτά, το Μαξίμου εξετάζει τη λύση να μεταφέρει την ψήφιση στα θερινά τμήματα, λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πλην, όμως, προβλήματα υπάρχουν και για αυτή την επιλογή: Ναι μεν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού ο πολιτικός αντίκτυπος του θέματος θα είναι μικρότερος, καθώς ο κόσμος θα βρίσκεται σε διακοπές, ενώ και η σύνθεση των θερινών τμημάτων μπορεί να είναι τέτοια που στο συγκεκριμένο που θα πάνε τα πρωτόκολλα να μην συμμετέχουν οι διαφωνούντες, πλην όμως… μπορεί να μην υπάρξουν φέτος θερινά τμήματα! Ο λόγος είναι η διάρκεια της Προανακριτικής για τον Νίκο Παππά, καθώς είναι πολύ πιθανόν οι εργασίες να καθυστερήσουν και η Ολομέλεια να συνεχιστεί για όλο το καλοκαίρι!

Επιπλέον, το μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί μήπως και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θελήσουν να στείλουν μηνύματα προς την ηγεσία μέσω της καταψήφισης των πρωτοκόλλων  της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι για αυτό καθεαυτό το θέμα της Βορείου Μακεδονίας, αλλά και λόγω της μη χρησιμοποίησής τους στην κυβέρνηση – και χρησιμοποίησης εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, κυρίως προσώπων με «σημιτικό» παρελθόν.

Στάση, πάντως, ενδέχεται  να αλλάξουν και «σαμαρικοί» βουλευτές, καθώς τελευταία αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση της χώρας μας  να πιέσει τον Ζόραν Ζάεφ και τη Βόρεια Μακεδονία (που εξακολουθούν να ονομάζουν Σκόπια, με το όνομα δηλαδή της πρωτεύουσάς της) να αλλάξουν προς το καλύτερο σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών! «Εμείς προεκλογικά λέγαμε ότι δεν μπορούμε να μην εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι μια διεθνής συνθήκη και το κράτος έχει συνέχεια, αλλά θα αλλάξουμε προς το καλύτερο για τη χώρα μας σημεία που μπορούμε. Ας το κάνει λοιπόν η κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά στη στήλη βουλευτής που φέρεται αποφασισμένος να θέσει το θέμα.

Σοβαρό πρόβλημα

Σε κάθε περίπτωση  η ψήφιση των τριών πρωτοκόλλων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναδεικνύεται σε πολύ μεγάλο θέμα για την κυβέρνηση και εξηγεί τη συνεχή καθυστέρησή του.

Η απάντηση του Κώστα Καραμανλή στον Κώστα Σημίτη, πάντως, για το θέμα του Ελσίνκι, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς το μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ακολουθήσει παρόμοια στρατηγική ήταν κάτι παραπάνω από σαφές –γεγονός που δεν μπορεί παρά να «ενόχλησε» το μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσιεύματα που φέρουν το Μαξίμου να σκέφτεται ακόμα και … αποκλεισμό του …Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια, μάλλον ενόχλησαν το «καραμανλικό μπλοκ», ενώ δείχνουν και έλλειψη ψυχραιμίας.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα