Παρασκευή, 30.07.2021, 7:09 μμ

Ο καιρός στην Πάτρα και στη Δυτική Ελλάδα έως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου

28.12.2020 / 19:46
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
κο 5

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία άνωθεν της Ευρωπαϊκής ηπείρου συνεχίζει να ευνοεί την επικράτηση ανέμων νοτίων γενικά διευθύνσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και κατ’ επέκταση και στην χώρα μας.

Οι ψυχρότερες αέριες μάζες, λοιπόν, κατέρχονται προς την βόρεια, δυτική και κεντρική Ευρώπη, προσδίδοντας έναν χειμωνιατικο τόνο στις καιρικές συνθήκες των προαναφερθεισών περιοχών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κυκλογένεση (γένεση ατμοσφαιρικών διαταραχών) στο ύψος της κεντρικής Μεσογείου, καθώς οι προλεχθείσες ψυχρές αυτές μάζες έρχονται σε επαφη με τις θερμότερες και πιο υγρές που βρίσκονται στην εκεί περιοχή.

Έτσι, η περιοχή μας βρίσκεται στον θερμό τομέα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με επικράτηση ανέμων νοτίων συνιστωσών, καθώς και την κατά περιόδους διέλευση των ατμοσφαιρικών διαταραχών που προαναφέρθηκαν οι οποίες κινούμενες ανατολικότερα, προκαλούν μεταβολές στον καιρό της δυτικής και της βόρειας κυρίως χώρας και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στις ορεινότερες περιοχές της Πίνδου

Το μοτίβο αυτό, σύμφωνα με τα μέχρι ώρας διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν φαίνεται να διαφοροποιείται μέχρι και τα τέλη του 1ου 10ημέρου του νέου έτους.

Εν κατακλείδι, το ερχόμενο διάστημα αναμένονται οι εξής καιρικές συνθήκες στην δυτική χώρα:

Τρίτη 29/12: Νεφελώδης καιρός κατά περιόδους με τοπικές βροχοπτώσεις κυρίως στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα.Τετάρτη 30/12: Νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά-βορειοδυτικά και από το βράδυ σε κεντρικά και νότια Επτάνησα.

Πέμπτη 31/12: Κακοκαιρία με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε όλα τα δυτικά κατά το 1ο μισό της ημέρας με διέλευση ψυχρού μετώπου. Βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες.

Παρασκευή Πρωτοχρονιά 2021: Πιθανότητα για πρόσκαιρα τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα τις μεταμεσονύχτιες ώρες και βελτιωμένος καιρός για το υπόλοιπο της ημέρας.

Τάση 2/1- 9/1: Με τις ημέρες πρόγνωσης να έχουν αυξηθεί επομένως και τον ακριβή χρονικό προσδιορισμό των φαινομένων να δυσκολεύει έτι περαιτέρω, αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι πως αναμένεται διατήρηση του παραπάνω μοτίβου με κατά διαστήματα βροχερό καιρό. Πιθανή πιο οργανωμένη κακοκαιρία κατά το διάστημα 2-4/1 με την διέλευση βαρομετρικού χαμηλού.

Χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας από το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο (GFS), όπου μεγάλο πλήθος των υποσεναρίων συγκλίνουν σε ό,τι έχει προλεχθεί.

ens image copy copy copy copy copy

ΥΓ: Οι χιονοπτώσεις στο εν λόγω διαστημα θα αφορούν μόνο ορεινά τμήματα της Πίνδου.

Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία σε όλες και σε όλους και είθε το νέο έτος να κυλήσει πολύ καλύτερα και πολύ ομαλότερα από τον προκάτοχό του για όλους μας!!

Επιμέλεια Σύνταξης: Νικόλας Σερέτης

Γεωλόγος & Ερασιτέχνης Προγνώστης Καιρού

Ρωμανός Πατρών
&
Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα