Ο καύσωνας θέρισε τους Βρετανούς – Πάνω από 4.500 νεκροί το 2022

22.09.2023 / 20:38
People cool off in the water fountains by the Scoop during a heatwave, in London, Britain, July 18, 2022. REUTERS/Maja Smiejkowska

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε το 2022 η θερμοκρασία στη Βρετανία. Ο καύσωνας άφησε πίσω του πάνω από 4.500 νεκρούς.

Πάνω από 4.500 είναι τα θύματα του καύσωνα που σάρωσε τη Βρετανία το 2022, με βάση την επίσημη μελέτη για την θνησιμότητα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, η οποία και βγήκε στο φως της δημοσιότητας σήμερα (22.09.2023).

Στην ίδια έκθεση, τονίζεται ότι ο πιο καυτός μήνας που γνώρισε η χώρα το περσινό καλοκαίρι καταγράφηκε τον Ιούλιο, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου εν μέσω κύματος καύσωνα σε όλη την Ευρώπη.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η ONS, δήλωσε πως η μελέτη της έφερε στο φως “κάποιες ενδείξεις ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια”, αλλά χαρακτήρισε τα στοιχεία πειραματικά και συνέστησε προσοχή για τις συγκρίσεις από έτος σε έτος.

Οποιαδήποτε αλλαγή του κλίματος προς πιο ακραίες θερμοκρασίες θα οδηγούσε πιθανόν σε αύξηση των αποδιδόμενων (σε αυτή) θανάτους”, τονίζει η ONS. Οι 10 πιο ζεστές χρονιές που έχει ζήσει ποτέ η Βρετανία καταγράφηκαν όλες αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Η ONS σημείωσε ότι την περίοδο των 35 ετών από το 1988 ως το 2022 υπολογίζεται ότι 51.670 θάνατοι στην Αγγλία συνδέονταν με το 5% των πιο ζεστών ημερών και 199.298 με το 5% των πιο κρύων ημερών.

Ο υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας εντοπίστηκε στο Λονδίνο όταν οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν πάνω από τους 29 βαθμούς Κελσίου και ο κίνδυνος θανάτου ήταν τρεις φορές υψηλότερος από τότε που οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν μεταξύ 9 και 22 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την ONS.

Οι θερμοκρασίες στη Βρετανία το καλοκαίρι του 2023, δεν έσπασαν τα ρεκόρ του 2022, αλλά μέσα στον Σεπτέμβριο, η χώρα ένιωσε και πάλι ένα μικρό κύμα καύσωνα κατά το οποίο καταγράφηκαν για επτά συναπτές ημέρες θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 30 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά σε μήνα Σεπτέμβριο στη χώρα.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, το καλοκαίρι του 2023 ήταν το όγδοο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα