O Κ. Τζαβάρας στο «Νεολόγο»: «Το σκέφτομαι για Περιφέρεια»

03.12.2022 / 12:00
1100

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

«Το σκέφτομαι. Έχω προτάσεις από κομματικούς σχηματισμούς, φορείς και οργανώσεις, όμως ακόμη μέσα μου δεν έχω αποφασίσει». Αυτά δηλώνει σε σχέση με ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στο «Νεολόγο» των Πατρών.

Σε μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον επί σειρά ετών βουλευτή Ηλείας, πρώην αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, διεφάνη το έντονο ενδιαφέρον του για τον Περιφερειακό θώκο, αλλά ταυτόχρονα και η βούληση για συνέχιση της ενασχόλησής του με την κεντρική σκηνή.

Παράλληλα, έδειξε να μην έχει ακόμη ολοκληρωμένη στο μυαλό του τη στρατηγική σκέψη της δημιουργίας ευρύτερων συμμαχιών και στηρίξεων, δεδομένου ότι ο νυν Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα είναι ο εκλεκτός της ΝΔ και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως άλλωστε δήλωσε από την Πάτρα προσφάτως και ο Πρωθυπουργός. Μπορεί ο Ηλείος πολιτικός να αποκλίνει τελευταία σε αρκετές των περιπτώσεων – όπως για παράδειγμα στο θέμα των υποκλοπών – από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη όμως δεν έχει αποκρυσταλλώσει εάν μπορεί σε αυτοδιοικητικό – τουλάχιστον – επίπεδο να προχωρήσει σε ολική ρήξη.

«Φυγή προς τα μπρος»

«Θα επιδίωκα παραγωγική ανασυγκρότηση, με οραματικά χαρακτηριστικά και προοδευτικό πλαίσιο, για την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειάς μας, η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε μία σειρά τομέων. Για μία διέξοδο και φυγή προς τα μπρος, με τους καλύτερους όρους. Είναι πρόκληση για μένα, γι΄αυτό σύντομα θα λάβω τις τελικές μου αποφάσεις», αναφέρει ο κ. Τζαβάρας.

Επιπροσθέτως, απάντησε ότι στη συνθήκη αυτή, που θα ήταν δηλαδή υποψήφιος περιφερειάρχης, δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές που θα προηγηθούν, ενώ δεν έκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο παραίτησης εάν «τρέξουν» οι διαδικασίες και διεκδικήσει την περιφέρεια.

Θυμίζουμε ότι, ο κ. Τζαβάρας είχε θέσει μια σειρά προαπαιτούμενων για ενασχόλησή του με την αυτοδιοίκηση, όπως η προσάρτηση Αχαΐας και Ηλείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα, κάτι που προφανώς δεν επιτυγχάνεται. Προαπαιτούμενα, δε, είχε θέσει και για την εκ νέου υποψηφιότητά του στο κοινοβούλιο, όπως, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου από την Κυβέρνηση.

Στο μυαλό του Κώστα Τζαβάρα

Από εκεί και πέρα, εάν κάποιος επιχειρούσε να μπει στο μυαλό του κ. Τζαβάρα, θα μπορούσε -ίσως- να διακρίνει τις εξής σκέψεις, προβληματισμούς ή ερωτήματα:

– Είναι εύκολο να καταγραφεί μια καλή επίδοση στη Δυτική Ελλάδα όταν η ΝΔ στηρίζει τον κ. Φαρμάκη, ο οποίος δεν έχει καταγράψει έντονη φθορά; Αντιθέτως αυτή τη στιγμή είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, δεδομένου ότι ακόμη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ξεκινήσει καν τις σχετικές διαδικασίες.

– Μπορεί ένας Ηλείος να «ανακατέψει την τράπουλα»; Μπορεί και ναι, όπως ο Αγρινιώτης, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος «έσπασε» την αχαϊκή κυριαρχία των προσώπων. Βέβαια, οι νομοί Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουν την ίδια δυναμική ψήφων.

-Ποιοι θα στήριζαν μια ανεξάρτητη πολιτικά προσπάθεια; Δυσαρεστημένοι από τη ΝΔ; Προσωπικοί και πολιτικοί φίλοι; Είναι εύκολο το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει υποψηφιότητα προερχόμενη από τη ΝΔ; Μόνο στην περίπτωση που υπήρχε κεντρική συμφωνία, αναλόγως των κεντρικών βουλευτικών εξελίξεων, αλλά και πάλι, υπάρχει πρόσωπο. Είναι ο κ. Φαρμάκης.

-Ποιοι θα στηρίξουν οικονομικά αυτή την προσπάθεια; Στα μεγαλύτερα κόμματα υπάρχει μια επιπρόσθετη κεντρική χρηματοδότηση. Στους ανεξάρτητους πόσο σημαντική μπορεί να είναι αυτή;

-Θα ήταν εφικτό να στηριχθεί η εν λόγω υποψηφιότητα από μία σημαντική βάση της Ηλείας που θα έδινε περαιτέρω κλίμα; Ο νομός έχει μια παράδοση στην κεντροαριστερά, ενώ η πλειοψηφία των εκλεγμένων αρχόντων δεν ανήκει στη ΝΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πως θα μπορούσε να γίνει τοπικά η αρχή; Από το πολιτικό και φυσικό «σπίτι»;

-Από εκεί και πέρα, στο ενδεχόμενο κεντρικής σύγκλισης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ανεκτό να στηριχθεί ο κ. Τζαβάρας; Μπορεί, υπό την έννοια μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας «απέναντι στη συντηρητική ΝΔ». Σενάριο όμως πολιτικά κάπως «τραβηγμένο» θα έλεγε μάλλον κάποιος.

-Οι περιφερειακές εκλογές είναι συνυφασμένες – εν πολλοίς- με την κεντρική σκηνή, οπότε οι εξελίξεις συνεχώς μεταβάλλονται. Πολύ περισσότερο στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

-Είναι εύκολο στα 67 να γυρίσω όλη τη Δυτική Ελλάδα; Από τη Βόνιτσα έως το Βαρθολομιό; Η περιφέρεια θέλει τρέξιμο, αλλά ας μην είμαστε ηλικιακοί ρατσιστές.

Συνεχείς μεταβολές, αλλά φαβορί ο Φαρμάκης

Όπως και να χει η συνθήκη, τα πράγματα στην κεντρική σκηνή είναι περίπλοκα και προφανώς μεταβάλλονται. Τούτο δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα και στις περιφέρεις, οι οποίες έχουν αμεσότερη σχέση με το… κέντρο. Οι εκλογές που επίκεινται αναμένεται να διαλευκάνουν το τοπίο, κάτι όμως που θα γίνει μετά τις διπλές κάλπες και άρα μεσολαβεί σημαντικό χρονικό διάστημα έως τότε, εκτός κι αν ο Πρωθυπουργός αιφνιδιάσει και δεν φτάσουμε στην άνοιξη. Ναι μεν μπορεί να αλλάζουν οι ισορροπίες στο διάστημα αυτό, κανείς άλλωστε δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα στην πολιτική, όμως ο χρόνος που χάνεται είναι ανασταλτικός παράγοντας ως προς τη δημιουργία ισχυρών συνδυασμών. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο ένας ήδη έχει καταπιαστεί με τη διεύρυνσή του.

Εν κατακλείδι, αυτή τη στιγμή, εάν γινόταν αύριο εκλογές στη Δυτική Ελλάδα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι το φαβορί, όμως αρκετά πράγματα μεταβάλλονται αναλόγως των κεντρικών διαθέσεων, των εν δυνάμει συγκλίσεων –κάτι που ακόμη είναι αόριστο- αλλά επειδή μιλάμε για αυτοδιοίκηση και από τη διείσδυση που έχουν στην κοινωνία τα πρόσωπα. Ας μην ξεχνάμε τον παράγοντα αυτό, ακόμη και στις περιφερειακές εκλογές. Τέλος, δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος και το εξής σενάριο: Ο κ. Τζαβάρας, δεδομένων των δύσκολων σχέσεων που έχει με το Μέγαρο Μαξίμου, να επιχειρεί να… δεσμεύσει τη βουλευτική έδρα και ίσως μια μετέπειτα κυβερνητική θέση, με προμετωπίδα την Περιφέρεια.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα