Ο Ιωάννης Παπαζήσης στον «Κ»: «Θεωρώ τον εαυτό μου έναν πολύ μεγάλο κλέφτη υποκριτικής»

09.07.2023 / 9:15
IMG-3297

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ και μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών έρχεται στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο την Κυριακή 9 Ιουλίου. Στην παράσταση, στον ρόλο του παιδαγωγού, συναντάμε τον Ιωάννη Παπαζήση, τον αγαπημένο ηθοποιό, με το πλούσιο βιογραφικό, συμμετοχή σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και πλήθος θεατρικών παραστάσεων. Έναν καλλιτέχνη που μεταμορφώνεται μέσα από τους ρόλους που υποδύεται και το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε φορά κερδίζει το χειροκρότημα του κοινού!

Σας βλέπουμε για μια ακόμη φορά σε ένα σπουδαίο ρόλο, στο ρόλο του «παιδαγωγού»…

Ο παιδαγωγός είναι αυτός που μεγαλώνει τον Ορέστη ώστε να γυρίσει μια μέρα πίσω εκδικητής και να σκοτώσει τους φονιάδες του πατέρα του, την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο που σκότωσαν τον πατέρα του, τον Αγαμέμνονα. Ο παιδαγωγός «φέρνει» τα ψεύτικα μαντάτα,στήνει μια πλεκτάνη εναντίον των βασιλιάδων κι η δική μου αντιμετώπιση έγινε με πολύ χιούμορ! Είχα μια αυτοαναίρεση στο τραγικό κομμάτι της τραγωδίας μας. Αυτό που έλεγα πάντα είναι ότι εχθρός του δράματος είναι η δραματικότητα και εχθρός της τραγωδίας είναι η κωμικότητα. Αντιμετώπισα τον ρόλο με έναν ιδιαίτερο, γλαφυρό, καρικατουρίστικο τρόπο ώστε να μπορέσω να αυτοσαρκαστώ ο ίδιος σε αυτό το ψέμα που συμβαίνει σε όλη την κατάσταση επί σκηνής.

Προσπαθείτε να φέρετε το ρόλο που υποδύεστε στα μέτρα σας;

Κάθε φορά, σε κάθε ρόλο προσπαθώ να ευχαριστηθώ εγώ, ξέρω ότι έχω δώσει τον καλύτερό μου εαυτό και από την αρχή της καριέρας μου στόχος μου είναι ο κάθε ρόλος που κάνω να μη θυμίζει σε τίποτα τον προηγούμενο! Έχω πολύ μεγάλη «μανία» με αυτό, προσπαθώ να αλλάζω. Θεωρώ ότι αν ένας ηθοποιός μπει στη διαδικασία να κάνει πάντα τον καλό, ή τον κακό, έχει χάσει το παιχνίδι της υποκριτικής. Παραδείγματος χάρη φέτος στα δικά μου χέρια έχουν πέσει έξι τηλεοπτικά σενάρια και ακόμα δεν έχω κλείσει γιατί κανένας ρόλος δε μου δίνει αυτή τη διαφορετικότητα από το ρόλο που υποδύομαι αυτή τη στιγμή στον «Όρκο» στην ΕΡΤ. Δε βρίσκω αλλιώς ερέθισμα, θέλω να έχω μια τίμια καλλιτεχνική σχέση με τον εαυτό μου και με τους θεατές.

Επηρεάζεστε καλλιτεχνικά από ρους ρόλους που αναλαμβάνετε;

Σαφέστατα. Κι όχι μόνο με τον εγωιστικό τρόπο του «αναλαμβάνω ένα ρόλο». Συμβαίνει και με τις καινούριες συνεργασίες. Το μεγάλο «θέλω» μου ήταν να κάνω σπουδαίες συνεργασίες, να συναντάω ανθρώπους που εκτιμώ και αγαπάω γιατί θεωρώ τον εαυτό μου έναν πολύ μεγάλο κλέφτη υποκριτικής, έχω το ταλέντο του κλεψίματος και μόνο καλό μου κάνει να συνεργάζομαι με σπουδαίους καλλιτέχνες. Τους κλέβω ολοκληρωτικά!

Παίζει ρόλο η χημεία που έχετε με τους συμπρωταγωνιστές σας;

Η χημεία πάντα επηρεάζει την εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω, θα την δει ο θεατής, όσο καλοί υποκριτές και να είμαστε η χημεία θα κάνει αυτό το «ημιτόνιο» που θα φέρει τη διαφορά από το καλό στο αριστούργημα. Βασίζομαι πολύ σε αυτό το κομμάτι και το έχω στο μυαλό μου πάντα πριν ξεκινήσω μια συνεργασία. Δεν δουλεύω με τους πάντες, δεν εννοώ ότι απομονώνω, εννοώ με ποιον νιώθω εκείνη τη στιγμή ότι έχω «κάτι». Με τη Λένα Παπαληγούρα έχουμε ξανασυνεργαστεί το 2018 και είχαμε πει ότι πρέπει να δουλέψουμε ξανά μαζί. Συναντηθήκαμε στον «Όρκο» και νιώσαμε ότι αυτή η ενέργεια η φιλική που υπάρχει μεταξύ μας μπορεί να γίνει ένα επαγγελματικό υποκριτικό «διαμάντι».

Υπάρχει ανταγωνισμός στο χώρο;

Υπάρχει αλλά με αφήνει παντελώς αδιάφορο! Το βλέπω πολύ εγωιστικά, δε μπαίνω σε διαδικασία ανταγωνισμού, δεν είμαι αθλητής, είμαι καλλιτέχνης και οφείλω να ασχολούμαι με τα κείμενά μου και τους ρόλους μου. Όποιος είναι ανταγωνιστικός απέναντί μου ας πάει στη σκηνή κι ας παίξει μόνος του. Εγώ παίζω για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου. Η δουλειά μου είναι η δουλειά μου! Δεν αφήνω προσωπικά συναισθήματα να περάσουν εκεί. Είμαι απόλυτα επαγγελματίας.

Ο γιος σας έχει δει την παράσταση; Ενδείκνυται η παράσταση και για πιο μικρές ηλικίες;

Εννοείται… όλες οι αρχαίες τραγωδίες. Στο αρχαίο δράμα ακόμη και οι πιο σκληρές σκηνές, δε συμβαίνουν ποτέ πάνω στη σκηνή, τις «ακούμε», ακόμη και τον φόνο της Κλυταιμνήστρας! Αυτά τα τόσο σημαντικά κείμενα και ο τόσο σπουδαίος λόγος που υπάρχει στην αρχαία τραγωδία το μόνο που μπορούν να κάνουν σε ένα παιδί είναι να του μεγαλώσουν την παιδεία και τον πολιτισμό του. Ακόμη κι αν δεν ήμουν ηθοποιός θα πήγαινα το παιδί μου να παρακολουθεί παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Παίζει ρόλο η γνώμη του γιου σας;

Ο παιδαγωγός που υποδύομαι στην παράσταση έχει μέσα του μια αντιδραματικότητα και μια παιδικότητα, νομίζω ότι αυτό το οφείλω σε πολύ μεγάλο βαθμό στο γιο μου! Ερχόταν στις πρόβες και ήθελα να του δώσω κάτι πιο ελαφρύ και παιδικό. Ο Ιάσονας ερχόμενος σε πρόβες προηγούμενης παράστασης, κάποια στιγμή που τον ρωτήσαμε τι φταίει σε μια συγκεκριμένη σκηνή, μας απάντησε ότι λείπει ο Donald! Εκεί κατάλαβα ότι η υποκριτική είναι τόσο σοβαρή όσο και η σοβαροφάνειά μας! Εμένα πλέον αυτή η υποκριτική δε με ενδιαφέρει, τη θεωρώ ξεπερασμένη.

Τι ρόλο έπαιξε το «Ποτάμι» στην καριέρα σας;

Τηλεοπτικά ήταν η μεγαλύτερή μου επιτυχία και ο ρόλος που αγάπησα περισσότερο τηλεοπτικά. Μπορούν να υπάρξουν κι άλλες εξίσου καλές και ποιοτικές σειρές, είμαι αισιόδοξος και ταυτόχρονα απαισιόδοξος. Βλέπω ότι γίνονται σημαντικά βήματα, υπάρχουν καλές παραγωγές και χρήματα, όμως πολλές φορές βασίζονται στο να ικανοποιήσουν τον τηλεθεατή. Θα ήθελα να ξεφύγουμε από τα εύκολα και να πάμε στα πιο ουσιαστικά. Ο τηλεθεατής έχει εξελιχθεί, φθάνει με τους έρωτες και τους χωρισμούς, ας μπούμε πιο βαθιά στο θέμα της μυθοπλασίας!

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Μέχρι τον Δεκέμβρη θα ολοκληρωθεί η προβολή του 2ου και 3ου κύκλου του «Όρκου». Βρίσκομαι σε συζητήσεις για το τι θα κάνω μετά, θα περιμένω και θα είμαι επιλεκτικός μέχρι να βρω κάτι που θα με αναγκάσει να κάνω κάτι καινούριο.

Ποια είναι η εικόνα σας για το Πατρινό κοινό;

Έρχομαι τα τελευταία χρόνια συνεχώς στην Πάτρα με παραστάσεις, ένα πολύ ωραίο κοινό και μια πόλη που περνάμε υπέροχα, τη λατρεύουμε την Πάτρα και μακάρι να είχε ανοίξει το Ρωμαϊκό Ωδείο… το λατρεύω. Ήταν μεγάλη μας χαρά να παίζουμε σε αυτό το θέατρο και μας έχει πονέσει που τα τελευταία χρόνια είναι κλειστό!

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα