Ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος στον «Ν»: «Πρώτη δύναμη την Κυριακή»

10.12.2023 / 10:00
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Τα όσα η παράταξή του διεκδίκησε και πέτυχε, σημειώνει στο «Νεολόγο», ο επικεφαλής της ΔΗ.ΚΙ.Ο, Ηλίας Θεοδωρόπουλος, με φόντο τις εκλογές της Κυριακής. Ζητά, δε, τη στήριξη της παράταξής του «προκειμένου το περιφερειακό τμήμα να έχει αξιόπιστη εκπροσώπηση και να υπάρχει γόνιμη συνεργασία τόσο με την κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου όσο και με τους υπόλοιπους φορείς».

Παράλληλα, ασκεί κριτική στη νυν διοίκηση, η οποία, κατά τον ίδιο, «αναλώθηκε κυρίως σε μία προβολή του προέδρου», ενώ τοποθετείται και για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ποιο είναι το διακύβευμα των προσεχών εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου;

Αρχικά την Κυριακή 10/12, οι συνάδελφοι Οικονομολόγοι καλούνται να αναδείξουν τα μέλη των επόμενων Διοικήσεων σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Σε πανελλήνιο επίπεδο πρέπει για ακόμα μια φορά να αναδείξουμε πρώτη δύναμη την Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗ.ΚΙ.Ο) και να συνεχίσει την εκπροσώπησή μας ως πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας. Το σύνολο των οικονομολόγων έχει ανάγκη από μια σοβαρή διοίκηση στο Ο.Ε.Ε, που να συνεχίσει να τους εκπροσωπεί αποτελεσματικά, να μεταφέρει αξιόπιστα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και των μελών του στην Ελληνική Κυβέρνηση, να διεκδικεί εμπεριστατωμένα την αναβάθμιση του οικονομολογικού επαγγέλματος αλλά και του λογιστή- φοροτέχνη και να τους δίνει τα εργαλεία και τα εφόδια να αντιμετωπίζουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις.

Σε τοπικό επίπεδο, οι συνάδελφοι οικονομολόγοι παρόλο που στις εκλογές του 2019 ανέδειξαν την ΔΗ.ΚΙ.Ο πρώτη δύναμη, διαπίστωσαν πως η δεύτερη και η τρίτη παράταξη απέκλεισαν από το προεδρείο της διοίκησης του περιφερειακού τμήματος Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας την παράταξη μας, γεγονός πρωτοφανές, που αναδεικνύει περίτρανα πως αντιμετωπίζουν και πως σέβονται την ψήφο των συναδέλφων τους οι «προοδευτικές» παρατάξεις. Τώρα στις εκλογές της Κυριακής, οι συνάδελφοι οικονομολόγοι πρέπει να αναδείξουν για ακόμα μια φορά την ΔΗ.ΚΙ.Ο πρώτη δύναμη με ακόμα πιο υψηλά ποσοστά, προκειμένου να έχουμε και σαν περιφερειακό τμήμα ισχυρή και αξιόπιστη εκπροσώπηση και να υπάρχει γόνιμη συνεργασία τόσο με την κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου όσο και με τους υπόλοιπους φορείς.

Οι δράσεις σας, ως ΔΗΚΙΟ, τα τελευταία χρόνια; Πως αξιολογείτε τη νυν διοίκηση;

Σε κεντρικό επίπεδο αν και ήταν μια πολύ δύσκολη τετραετία λόγω της πανδημίας αλλά και των προβλημάτων που προέκυψαν, συντελέστηκε σημαντικό έργο από την ΔΗ.ΚΙ.Ο ως επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Συνοπτικά αναφέρω τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του εσωτερικού ελεγκτή και την ανάθεση στο Ο.Ε.Ε. του μητρώου εσωτερικών ελεγκτών του ιδιωτικού τομέα, την τήρηση του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Οικονομολόγων Ελεγκτών & του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Οικονομολόγων Αξιολογητών από το ΟΕΕ, την ένταξη στο ΕΣΠΑ του προγράμματος ψηφιακής αναβάθμισης λογιστών – φοροτεχνικών, την έκδοση 60.000 δωρεάν σύγχρονων ψηφιακών υπογραφών απομακρυσμένης πρόσβασης τριετούς διάρκειας για τα μέλη του ΟΕΕ και τους λογιστές-φοροτεχνικούς και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες DigiOEE. Ακόμη, την υλοποίηση του προγράμματος «Διαδραστικός μηχανισμός πληροφόρησης των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες ευνοϊκών οικονομικών ρυθμίσεων και χρηματοδότησης από δράσεις κρατικών ενισχύσεων», το νέο πρόγραμμα κατάρτισης & πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων μισθωτών οικονομολόγων / Εσωτερικός Ελεγκτής & Διαχειριστής Αφερεγγυότητας, τις συμφωνίες του ΟΕΕ με τον Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για φορολογικά θέματα και την ένταξη του ΟΕΕ ως φορέα υλοποίησης του προγράμματος «Έξυπνη Μεταποίηση». Επίσης, τη διοργάνωση 16 εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την εκπόνηση πλούσιου ερευνητικού και επιστημονικού έργου, την εκπόνηση δύο μελετών για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πολλά ακόμα.

Σε τοπικό επίπεδο, η παρούσα συνδιοίκηση της δεύτερης και τρίτης παράταξης κινήθηκε σε ρηχά νερά χωρίς να υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια που είχε αρχικά παρουσιάσει. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια είχαν μικρή συμμετοχή. Αναλώθηκε κυρίως σε μία προβολή του προέδρου του περιφερειακού τμήματος η οποία καθόλου δεν εξυπηρέτησε τους σκοπούς και στόχους των συναδέλφων μας.

Εμείς ως ΔΗ.ΚΙ.Ο σε τοπικό επίπεδο μεταφέραμε τα προβλήματα και αγωνίες των συναδέλφων μας τόσο στην κεντρική διοίκηση του Ο.Ε.Ε, όσο και σε κυβερνητικά στελέχη, συναντήσεις μας με Υπουργούς (κ. Σταϊκούρα, κ. Παπαθανάση, κ. Κατσανιώτη κ.α).

Θεωρείτε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον πυρήνα των προωθούμενων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής;

Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. Η ΔΗ.ΚΙ.Ο διαχρονικά κινείται με γνώμονα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών μας. Διαχρονικά το οικονομικό μας σύστημα βρίσκεται σε μια δίνη, υψηλή φοροαποφυγή από τη μία, υψηλή φορολόγηση από την άλλη. Εκτιμώ πως το φορολογικό νομοσχέδιο θέλει να περιορίσει κάποια φαινόμενα που μας προβληματίζουν όλους, όπως παραδείγματος χάρη πως μπορεί μία επιχείρηση να είναι διαχρονικά ζημιογόνα ή πως ένας ελεύθερος επαγγελματίας παρουσιάζει πενιχρά κέρδη αλλά διαβιεί πλουσιοπάροχα. Παρόλα αυτά το φορολογικό νομοσχέδιο παρουσιάζει ατέλειες και αδυναμίες που πιστεύω θα διορθωθούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να καταστεί δίκαιο και αποτελεσματικό.

Σαν επιστημονική παράταξη στηρίζουμε έμπρακτα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αυτοματοποίηση διαδικασιών της καθημερινότητας των επιχειρήσεων και ζητούμε εντατικοποίηση των ελέγχων από την μία, αλλά και συνέχιση της μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών από την άλλη, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστικό, ασφαλές και ελκυστικό για επενδύσεις το οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα