Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος στο “Νεολόγο”: «Η τοπική ανάπτυξη και οι δουλειές εξαρτώνται και από τις τοπικές πρωτοβουλίες»

14.12.2020 / 7:00
ΚΕΝΤΡΙΚΓΗ

Συνέντευξη στον Φάνη Βγενόπουλο

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος ανοίγει τα χαρτιά του στον «Ν». Άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης με μακρά εμπειρία από τη θητεία του σε θέσεις ευθύνης, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τόπος χρειάζεται συναινέσεις για να πάει μπροστά. Πόσο εύκολο είναι αυτές να επιτευχθούν στις παρούσες συνθήκες, ιδίως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας; «Είναι θέμα επιδίωξης» λέει.

Eίστε  άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης. Πώς βλέπετε την πορεία της τα τελευταία χρόνια;

«Όσοι υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση και την αγαπάμε, διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι δεν έχουν γίνει βήματα σε σχέση με νομοθετικές πρωτοβουλίες ενίσχυσής της τα τελευταία χρόνια. Μετά τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» που ήταν μεταρρυθμίσεις με κατεύθυνση την   αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στον α΄ και β΄ βαθμό, δεν είδαμε δυστυχώς καμία συνέχεια. Το Αθηνοκεντρικό κράτος δεν θέλει να παραχωρήσει εξουσίες και αρμοδιότητες που παραδοσιακά κατέχει και  αποδυναμώνει συνειδητά την Αυτοδιοίκηση.  Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η τοπική ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα  από σχεδιασμούς και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται τοπικά.

Δεν ξέρει κανένας καλύτερα τις ανάγκες ενός τόπου από τους αιρετούς εκπροσώπους του. Χρειάζεται χρηματοδότηση και αυτοτέλεια στην Αυτοδιοίκηση, να είναι  ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του κράτους, αλλά με  αυτονομία σε οικονομικό επίπεδο ώστε να μπορεί να αναλάβει και να υποστηρίξει πρωτοβουλίες ανάπτυξης του τόπου της. Οι αρμοδιότητες πρέπει να ακολουθούνται από τους αντίστοιχους πόρους. Δυστυχώς είμαστε ακόμη μακριά από αυτό το μοντέλο».

Από όλα τα έργα που φέρουν την υπογραφή σας, ως αυτοδιοικητικός, ποια ξεχωρίζετε; Για ποια είστε υπερήφανος;

«Είναι αρκετά αυτά που έχουμε υλοποιήσει με τους συνεργάτες μου και με τη βοήθεια των δημοτών όλα αυτά τα  χρόνια που ασχολούμαι με την Αυτοδιοίκηση και είμαι υπερήφανος για αυτό. Αποδεικνύεται ότι όταν θες να δουλέψεις, μπορείς να το κάνεις. Στα σημαντικά θα έλεγα ότι είναι η ανέγερση πολλών σχολείων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας,  κάτι πολύ σημαντικό για εμένα, όπως και οι πολιτικές σε σχέση με το περιβάλλον καθώς και  οι πάμπολλες οδοποιίες σε όλο το νομό. Ξεχωριστό κομμάτι αποτελεί η οργάνωση και η αξιοπιστία της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο νομού όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης ο ΧΥΤΑ στο Φλόκα ο οποίος δίνει λύσεις και για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, όπως και ο χώρος που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο. Και τα δυο αποτελούν αποφάσεις του Δήμου Ωλενίας επί της θητείας μου. Αν δεν είχαμε πάρει αυτές τις πρωτοβουλίες  τότε, δεν θα είχαμε σήμερα ούτε ΧΥΤΑ Φλόκα ούτε χώρο να κατασκευάσουμε εργοστάσιο. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντική την ενίσχυση της Βιομηχανικής περιοχής και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.  Φτάσαμε στο σημείο της κατάληψης του 95% των οικοπέδων, ενώ όταν ανέλαβα Δήμαρχος είχαμε μια κατάληψη της τάξης του 40%. Ήταν  μια  επιτυχία ευρύτερων αλλά και τοπικών πολιτικών ενίσχυσης των θέσεων  εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Θα εστιάσω και στο γεγονός ότι η περιοχή που υπηρέτησα ως Δήμαρχος, θα υδρευθεί όλη από το Φράγμα. Είναι η μόνη περιοχή της οποίας θα υδρευθούν όλα τα χωριά. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε το 1999 όταν προβλέψαμε να ενταχθεί όλος ο Δήμος στην ύδρευση του Φράγματος Πείρου Παραπείρου. Αυτό σήμερα υλοποιείται. Πρόκειται για έργα που όταν σχεδιάζεις σωστά, υλοποιούνται άσχετα αν μεσολαβούν άλλες θητείες. Σημασία έχει να τα απολαμβάνει εν τέλει η τοπική κοινωνία. Αλλά και το να έχουμε κατασκευάσει από το 2000 αποχέτευση σε έναν ημιορεινό Δήμο και σήμερα που μιλάμε να μην έχουν αποχέτευση το Ρίο, ο Άγιος Βασίλειος, τα Βραχνέικα και άλλα κομμάτια της Πάτρας, από μόνο του καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει γνώση, βούληση και ικανότητα μπορούν να υλοποιηθούν σπουδαία έργα σε μια περιοχή».

Η δημοτική Αρχή, σας κατηγορεί ότι έχετε δημιουργήσει «μαύρο μέτωπο», με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην αυτής του κ. Πατούχα. Τι απαντάτε;

«Είναι τουλάχιστον αστείο. Όποιος είναι αυτοδιοικητικός γνωρίζει ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης ανεξάρτητα αν αυτό επιβάλλεται από τη νομοθεσία με την απλή αναλογική, ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό και με τον κ. Πατούχα συνεργαστήκαμε δίνοντάς του και θέσεις εκπροσώπησης σε Οργανισμούς που με βάση το νόμο δεν μπορούσε να έχει. Και αυτό το κάναμε γιατί πιστεύουμε στην εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων. Αλλά και με τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή είμαστε πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε. Tώρα εάν δεν θέλουν  να συνεργαστούν κάποιες φορές, είναι ένα άλλο ζήτημα. Ομολογώ πως είναι πρωτόγνωρο να βλέπω μια Δημοτική Αρχή που κανονικά θα έπρεπε να αναζητά συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης,  να τους επιτίθεται με ανάρμοστες εκφράσεις, να τις κατηγορεί -συχνά ψευδόμενη- ακόμη και όταν ψηφίζουν τις προτάσεις της και να συντηρεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν χρειάζεται η πόλη. Η πόλη χρειάζεται ομόνοια και συνεργασία. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή όσο και αν την έχουμε καλέσει να συνθέσουμε δεν έχει ανταποκριθεί. Τώρα αυτά τα περί μαύρου μετώπου είναι κατασκευασμένα από έναν μηχανισμό προπαγάνδας της Δημοτικής Αρχής, από συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία όμως δεν με αφορούν διότι πολύ απλά δεν ανήκα ποτέ μου ούτε σε μαύρα, ούτε σε κόκκινα, ούτε σε μέτωπα και λογικές απομονωτισμού. Επιζητώ πάντα τη συναίνεση και τη συνεργασία και έτσι θα συνεχίσω. Το μόνο μέτωπο στο οποίο αναφέρομαι  είναι η παράταξή μου, τα μέλη της, το πρόγραμμά μας και η συνείδησή μου σε σχέση με τα συμφέροντα των πολιτών που υπηρετώ».

Πώς αισθάνεστε που ως Πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α έχετε αναλάβει την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων, δεδομένου ότι προσπαθείτε για το έργο, από τότε που ήσασταν πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αχαΐας και δήμαρχος Ωλενίας;

«Με βοήθεια όλων των Δημάρχων του νομού και των υπολοίπων  μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Περιφέρειας και του Υπουργείου, προχωράμε όλες τις διαδικασίες ώστε να έχουμε ένα εργοστάσιο που θα δώσει μια σύγχρονη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει μια διαρκής πάλη τουλάχιστον 20 χρόνια για το συγκεκριμένο έργο. Επαναλαμβάνω ότι το Δημοτικό συμβούλιο Ωλενίας επί δημαρχίας μου είχε πάρει την απόφαση να υποδεχθεί το εργοστάσιο γιατί σε  καμία άλλη περιοχή της Πάτρας και πλησίον αυτής δεν είχε καταστεί δυνατόν να χωροθετηθεί ένα τέτοιο έργο, προκειμένου  να έχουμε και χαμηλότερα έξοδα σε σχέση με τη μεταφορά των απορριμμάτων.  Παρόλα αυτά έστω τώρα με τη χρηματοδότηση που όπως έχω  πει από την αρχή θα είναι πλήρης δημόσια δαπάνη, χωρίς τη συμμετοχή ιδιώτη, θα καταφέρουμε να έχουμε το εργοστάσιο. Αυτό θα αποτελέσει και μια προσωπική μου δικαίωση, αλλά κυρίως δικαίωση της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού. Η Αχαΐα  ενώ ήταν πολύ μπροστά σε σχέση με τα απορρίμματα έμεινε πίσω με συγκεκριμένες ευθύνες προσώπων που δεν είναι της παρούσης να παραθέσω».

Θα ολοκληρωθεί το εργοστάσιο επί της θητείας σας;

«Θεωρώ ότι το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για ένταξη και δημοπράτηση του έργου  τέλος του 2020 με αρχές του 2021 είναι εφικτό. Αυτό γίνεται με πολύ δουλειά από τα στελέχη του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α αλλά και από τους  συνεργαζόμενους Δήμους του Νομού προκειμένου να έχουμε γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Παράλληλα υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής που ελέγχουν και  αξιολογούν τους φακέλους μας. Θεωρώ ότι θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα και μέχρι το τέλος αυτής της δημοτικής θητείας θα έχει κατασκευαστεί το εργοστάσιο».

Πώς κυλούν οι συνεδριάσεις στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α; Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί η απαιτούμενη ομοφωνία ώστε να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο;

«Βασικό στοιχείο της λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων και των συλλογικών οργάνων είναι το πώς επιδιώκει ο επικεφαλής να λειτουργούν. Εγώ με τη συγκεκριμένη θεσμική αρμοδιότητα του Προέδρου οφείλω να προσπαθώ για συναινέσεις ακόμη και όταν παρατηρώ ότι δεν είναι επιθυμία όλων,  προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν αναλωνόμαστε στο να  μεγενθύνουμε τις αντιθέσεις μας ή να μεταφέρουμε τα θέματα των δημοτικών μας συμβουλίων και των παρατάξεών μας στο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. τότε είναι δεδομένο ότι θα αποτύχουμε. Η μεγάλη μου προσπάθεια είναι ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α και το Δ.Σ. του να λειτουργούν μακριά από κάθε λογική αντιπαλοτήτων. Ευτυχώς όλα τα μέλη του Δ.Σ. τελευταία ακολουθούν αυτή τη λογική και υπερβαίνουμε τις όποιες διαφορές».

Τι γίνεται με το φράγμα Πείρου – Παραπείρου και τους ιδιώτες;

«Θυμάμαι πριν από χρόνια όταν είχαμε ταξιδέψει στη Γαλλία για αναζήτηση μεθόδων επεξεργασίας απορριμμάτων, μας είχαν πει “θα δείτε πως τα νερά στο μέλλον θα πουληθούν σε ιδιώτες στην χώρα σας”. Tότε μας φαινόταν εξωπραγματικό αυτό. Να που σήμερα υλοποιείται. Αλίμονο αν εμείς που είμαστε Αυτοδιοικητικοί δίνουμε τη ευχή μας στο κράτος να ξεπουλήσει το νερό σε ιδιώτες. Λέμε το αυτονόητο. Ότι αυτά τα  9 εκατομμύρια που δίνει το Υπουργείο σε ιδιώτη για να λειτουργήσει για τα επόμενα 5 χρόνια το Φράγμα, έπρεπε να τα δώσει στους Δήμους έτσι ώστε αυτοί με χαμηλότερο κόστος να λειτουργήσουν την εγκατάσταση  δίνοντας νερό όπου χρειάζεται. Γιατί υπάρχουν στην Πάτρα και σε άλλους Δήμους πολλές περιοχές που δεν καλύπτονται από αυτό.

Ρωμανού, Ελεκίστρα, Σαραβάλι, Ρίο, Καστρίτσι και άλλες περιοχές δεν έχει προβλεφθεί να υδρευτούν από το Φράγμα. Για ποιο λόγο να μην αποφασίζουν οι Δήμοι μέσω του Φορέα Διαχείρισης για αυτό; Δεν αντιλαμβάνομαι  γιατί επιλέγεται η λύση του ιδιώτη με τις ευχές του κ. Πελετίδη. Είναι δυνατόν για το νερό μας να νοιάζεται πιο πολύ ο ιδιώτης από εμάς; Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ορθά αποφάσισε οι Δήμοι να διαχειρίζονται το νερό του Φράγματος. Γιατί ο κ. Πελετίδης επιμένει να το λειτουργήσει ιδιώτης;»

Πώς θα θέλατε να δείτε την Πάτρα του αύριο;

«Σαν μια πόλη εξωστρεφή με δυναμική τρίτης πόλης στη χώρα, με επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές ιδίως για τα οικονομικά ταλαιπωρημένα στρώματα, που θα είναι τουριστικός προορισμός, που θα έχει διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο, που θα είναι επί της ουσίας πύλη προς τη Δύση και όχι μια πόλη με νοητά σύρματα και φράχτη γύρω γύρω, με μια λογική που λέει ότι διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας και  διαμαρτυρόμαστε συνεχώς για αυτή λες και η Δημοτική Αρχή είναι άμοιρη ευθυνών. Εξ ήμισυ χρόνια που έχει την ευθύνη δεν έφερε ούτε μια θέση εργασίας με δικές της πρωτοβουλίες. Η μη αξιοποίηση για παράδειγμα του προγράμματος «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» που έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια επί των ημερών μας, από το 2017, και ακόμη δεν έχουμε δει να υλοποιείται με σαφείς στοχεύσεις σε σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, είναι μια από τις χαμένες ευκαιρίες. Όπως και οι καθυστερήσεις για την ανάπλαση και αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου.

Δεν  μπορεί η πόλη να έχει απεμπολήσει  τη λογική της ευρύτερης ανάπτυξης όσον αφορά π.χ. την υποβοήθηση για την αξιοποίηση της περιοχής  πέριξ  του Φράγματος ή το θέμα του  Αυτοκινητοδρομίου, στη λογική του  “εμείς δεν δεχόμαστε οτιδήποτε έχει σχέση με την επιχειρηματικότητα και τα απαιτούμε όλα από το κράτος”. Έτσι αυτή η πόλη δεν έχει κανένα μέλλον. Η Πάτρα πρέπει να αναδείξει τον μητροπολιτικό της ρόλο σε επίπεδο Νοτιοδυτικής Ελλάδας, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν κάνει σήμερα».  

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος στο "Νεολόγο": «Η τοπική ανάπτυξη και οι δουλειές εξαρτώνται και από τις τοπικές πρωτοβουλίες» 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα