Ο Γ. Κατρούγκαλος στο «Νεολόγο»: «Η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει»

03.12.2022 / 10:30
Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος  κατά την ομιλία του  στο συνέδριο του περιοδικού Economist με θέμα : EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? - GREECE: ASKILLFULL ACROBAT?, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Για την κεντρική σκηνή, αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας, απαντά στο «Νεολόγο», ο βουλευτής και πρώην Υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπερτονίζοντας «το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Κυβέρνηση».

Ως αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζετε λανθασμένη πολιτική στην Κυβέρνηση απέναντι στα ελληνοτουρκικά;

Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εξωτερική πολιτική, ιδίως σε σχέση με τα εθνικά θέματα. Το αναγκαίο όμως εθνικό μέτωπο έχει ανάγκη από μία αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση στερείται συνεκτικής στρατηγικής και κατασκευάζει εικονικές πραγματικότητες περί δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα ακολουθεί μια πολιτική που εξαντλείται στην αναζήτηση δηλώσεων συμπαράστασης, που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα χλιαρές. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία σε κάθε νέα πρόκληση, σε κάθε νέα επιθετική συμπεριφορά. Κόστος με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κόστος που να το εισπράττει στις οικονομικές συναλλαγές της με την Ευρώπη, η οποία αποτελεί το βασικό οικονομικό εταίρο της.

Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι ελλειμματική και στο θέμα των “κόκκινων γραμμών”. Είναι δυστυχώς νωπές οι κυβερνητικές δηλώσεις μεσούσης της κρίσης του 2020 ότι «κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι μίλια». Δηλώσεις που προφανώς ερμηνεύθηκαν από την Τουρκία ως πράσινο φως για έρευνες του OrucReis ως 6 νμ από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Εάν επιχειρηθεί ξανά παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, θα πρέπει να εμποδιστεί, προφανώς χωρίς να υπάρξει κλιμάκωση εκ μέρους μας. Θυμίζω ότι αυτό έπραξε η κυβέρνηση μας τον Οκτώβριο του 2018, όταν η φρεγάτα μας Νικηφόρος Φωκάς εμπόδισε τουρκικό πλοίο να διεξάγει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο.

Τι διαφορετικό θα κάνατε εάν ήσασταν κυβέρνηση;

Εμείς δεν περιοριζόμαστε στην κριτική, γιατί είμαστε κόμμα πατριωτικής ευθύνης. Καταθέτουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, όπως πρόσφατα την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, στο Καστελόριζο και αργότερα όπου αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο κριθεί ότι είναι αναγκαίο. Η λογική της πρότασης υπερακοντίζει κατά πολύ την ανάγκη να διεμβολιστεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ούτως ώστε να μην υπάρξει επανάληψη της κρίσης του 2020, όταν το τουρκικό ερευνητικό OrucReis πραγματοποίησε έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας, ως τα 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο και 8 ν.μ. από τη Ρόδο χωρίς συνέπειες. Η ενέργεια αυτή – άσκησης κυριαρχίας- εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα καλέσει τις όμορες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνομιλίες, προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη. Η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων με την Λιβύη, αλλά και η συνέχιση των συνομιλιών με την Αίγυπτο για επέκταση της σημερινής ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

Να φοβόμαστε κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής από τη γείτονα χώρα;

Η Τουρκία έχει περάσει πλέον σε νέα, πρωτόγνωρα επίπεδα επιθετικότητας, στο πλαίσιο της πάγιας αναθεωρητικής στρατηγικής της. Αμφισβητεί έμπρακτα την κυριαρχία στα νησιά μας, με αβάσιμα νομικά επιχειρήματα, ανιστόρητη ρητορική σε συνδυασμό με επιθετικές προκλήσεις στο πεδίο, όπως ο αριθμός ρεκόρ των υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας. Είναι σαφές ότι η πρόσφατη επιθετικότητα εντάσσεται στην πάγια και σταθερή τουρκική στρατηγική, αλλά και ότι η έξαρση της εξηγείται εν μέρει και από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην γείτονα. Το ανησυχητικό είναι ότι η επιθετική ρητορική υιοθετείται από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, με την τιμητική εξαίρεση του κουρδικού HDP. Όλα αυτά κατατείνουν στο να γκριζαριστούν δικαιώματα και περιοχές κυριαρχίας μας, όχι σε πολεμική σύγκρουση, που η Τουρκία ξέρει ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μην είμαστε σε εγρήγορση για τυχόν προβοκάτσια, ούτε ότι δεν πρέπει να αποκατασταθούν οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας, ούτως ώστε να μην προκύψει κάποιο «ατύχημα».

Θα παρεμβαίνατε στις αμυντικές συμβάσεις με τη Γαλλία ή θα τις ακυρώνατε;

Έχουμε τονίσει στην Βουλή κατά τη συζήτηση της συμφωνίας και έκτοτε επανειλημμένα ότι θεωρούμε την Γαλλία στρατηγικό εταίρο και ότι πρέπει να είμαστε σε στενή και αμοιβαία επωφελή σχέση με αυτήν. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η συμφωνία αυτή, όχι απλώς δεν πρέπει να ακυρωθεί, αλλά να βελτιωθεί, τουλάχιστον σε δύο κεντρικά σημεία: Πρώτον, αμοιβαία αρωγή θα πρέπει να δίδεται και σε περίπτωση αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Δεύτερον, στις μεγάλες προμήθειες αμυντικού υλικού, ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων, πρέπει να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Το κλίμα που λαμβάνεται από την κοινωνία είναι το ίδιο με τις δημοσκοπήσεις, όπου καταγράφεται σαφής διαφορά για τη ΝΔ;

Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, ιδίως σε σχέση με την ακρίβεια, την διαφθορά και τις υποκλοπές. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB αναφορικά με το καλάθι του νοικοκυριού, μόλις το 33% των ερωτηθέντων το κρίνει ως ένα θετικό μέτρο ενώ το 61,1% το κρίνει αρνητικά. Την υπόθεση υποκλοπών το 65,5% την θεωρεί σοβαρή, την υπόθεση Πάτση το 81,4%. Αναφορικά με τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε θετικές γνώμες από το 34,7% των ερωτηθέντων έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς 29,2% έναντι 24%, στα θέματα της ακρίβειας/αισχροκέρδειας 30,6% έναντι 29,4%.

Θα επαναπροσδιορίζατε τη στάση σας απέναντι στη ΝΔ, ως προς το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, εάν αυτό προκύψει από τις εκλογικές αναμετρήσεις;

Η συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία αποκλείεται εντελώς, για αντικειμενικούς λόγους: όχι μόνον οι τρέχουσες πολιτικές θέσεις αλλά το σύνολο των ιδεολογικών μας αρχών και τα κοινωνικά συμφέροντα που εξυπηρετούν τα δύο κόμματα είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα και ασυμβίβαστα. Παρόμοια σενάρια εξυφαίνονται από κέντρα ασύμβατα με την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα