Παρασκευή, 30.09.2022, 4:28 μμ

Ο εσωκομματικός χάρτης του ΚΙΝΑΛ στη Δυτική Ελλάδα- Δυναμώνει ο Ανδρουλάκης, συντηρείται με κούραση η Γεννηματά, ξεκίνησε ο Λοβέρδος

31.01.2021 / 10:56
kinal

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Με φόντο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, προγραμματίζει περιοδείες σε όλη τη χώρα, με στόχο να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος που ηγείται.

Μάλιστα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής, κινούνται περίπου στο 6%, κατά μέσο όρο, στις δημοσκοπήσεις (με αναγωγή στο 8%), το γεγονός αυτό από μόνο του, δεν αφήνει περιθώρια στην ηγεσία για εφησυχασμό και εσωκομματικές αναταράξεις. Πάρα ταύτα, υπήρξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά την αλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου από την εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την κατοπινής απόφασής του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Την ίδια ώρα, το κόμμα πιέζεται πολύ ανάμεσα στον διπολισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μυαλό των στελεχών του ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή τρεις σκέψεις υπάρχουν:

Να κρατηθεί το κόμμα όρθιο, να περάσει αναίμακτα το θέμα της εκλογής νέου αρχηγού και να μπορέσει να στηριχθεί ξανά από κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά το στήριζαν, σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ευάλωτος.

Στην Πάτρα η Φώφη

Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το πότε θα ξεκινήσουν οι περιοδείες ανά τη χώρα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί με το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να επισκεφθεί την Πάτρα στις αρχές Μαρτίου.

Η Πάτρα, άλλωστε, θα αποτελέσει κομβικό σταθμό των επισκέψεων της πρόεδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., δεδομένου ότι η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα, παραδοσιακά, εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική για το κόμμα που ηγείται.

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών της ανά τη χώρα, η Φώφη Γεννηματά, θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες πως το ΚΙΝ.ΑΛ. είχε σαφείς και αποτελεσματικές προτάσεις, την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο για την Υγεία, αλλά και για την οικονομία, τη στήριξη των νοικοκυριών και για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Με τον τρόπο αυτό θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να βρεθεί κοντά με στελέχη του κόμματος, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της και τις εσωκομματικές εκλογές το Νοέμβριο του 2021.

Περιφερειακές συνδιασκέψεις

Άλλωστε, στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω ενεργοποίηση των στελεχών και της βάσης του ΚΙΝΑΛ, μετά τη σχετική αποκλιμάκωση τα τελευταίων μηνών, ελέω κορωνοϊού, ξεκινούν διαδικτυακές περιφερειακές συνδιασκέψεις σε όλη τη χώρα.

Το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, Περιφερειακή Συνδιάσκεψη, «για τα πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας και ιδιαίτερα για τις θέσεις και προτάσεις του κόμματος για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την κατεύθυνση των πόρων σε ουσιαστική, προοδευτική και αποτελεσματική κατεύθυνση», σύμφωνα με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Γιώργο Αθανασόπουλο.

«Συμμετέχουμε ενεργά στην ανάδειξη του έργου του ΚΙΝΑΛ»

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Νεολόγο» ο Γιώργος Αθανασόπουλος:  «Οι συνθήκες που επικρατούν στο κοινωνικό-οικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι σε κάθε περίπτωση απρόσμενες και πρωτόγνωρες . Ο βαθμός προσαρμοστικότητας και διασφάλισης μια στοιχειώδους αποτελεσματικότητας είναι επιτακτικό ζητούμενο ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη της πανδημίας.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το κόμμα που εκτιμώ ότι προσάρμοσε την λειτουργία και τη δράση του στις συνθήκες αυτές, με εντυπωσιακή αμεσότητα και συστηματική προσπάθεια, η οποία και συνεχίζεται καθημερινά.  Έτσι, κατόρθωσε να διασφαλίσει την συμμετοχή σημαντικών στελεχών σε κάθε επίπεδο και να παράξει εντυπωσιακά αποτελέσματα με τεκμηριωμένες θέσεις και ουσιαστικές προτάσεις στα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.

Η παραγωγή πολιτικής και γενικότερα η πολιτική μας δράση είναι γνωστό ότι έχει εντυπωσιάσει τους πάντες. Όπως αναγνωρίστηκε και από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, η σοβαρότητα και η επεξεργασία των προτάσεων μας δεν συμβαδίζει  με το εμφανιζόμενο μέγεθος του κόμματος. Αυτή ακριβώς η πολιτική μας λειτουργία  διασφαλίζει μια ελπιδοφόρα πορεία η οποία αργά ή γρήγορα θα αναγνωριστεί  από τους πολίτες και θα αποκατασταθεί η αδικία που υφίσταται το κόμμα μας εδώ και μια δεκαετία, λόγω  της επικράτησης του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας μετά και την ανασύνθεσή της το καλοκαίρι, συνδράμει και συμμετέχει ενεργά στην λειτουργία του κόμματος και συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη τόσο του έργου του ΠΑΣΟΚ όσο και στην προοπτική του Κινήματος Αλλαγής».

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι εκλογές σε επίπεδο νομαρχιακών εκλογών είχαν προγραμματιστεί για τον προηγούμενο Μάρτιο, όμως οι εξελίξεις με την πανδημία τις «πάγωσαν». Θα πραγματοποιηθούν πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», με την πρώτη ευκαιρία.

Η κούρσα για την ηγεσία

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2021. Επισήμως υποψηφιότητες ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί από όλους, ωστόσο… τρέχουν παρασκηνιακά. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να πράξουν και κάτι διαφορετικό, αφού θα κινδύνευαν με κριτική, λόγω κορωνοϊού. Πάντως, ο διάλογος ακόμη και τώρα εντός του κόμματος δεν σταματά.

Όπως πληροφορείται ο «Νεολόγος», τα τηλέφωνα ήδη έχουν σηκωθεί. Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Γερουλάνος, «χτίζουν» συμμαχίες. Ο Νοέμβριος μπορεί να φαίνεται μακριά, όμως ο χρόνος πολιτικά μόνο ευρύς δεν είναι.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει πως θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Τη στηρίζει παραδοσιακά ένα ισχυρό προεδρικό μπλοκ ανά τη χώρα, με την Παπανδρεϊκή πτέρυγα ωστόσο να κρατά για την ώρα κάποιες αποστάσεις, με τις σχέσεις των δύο πολιτικών προσώπων να είναι μεν καλές, να υπήρξαν όμως και καλύτερες. Άλλωστε, στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές ένα ισχυρό κομμάτι των νεότερων ηλικιών που πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου είχε υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο το Νίκο Ανδρουλάκη.

Η κ. Γεννηματά επενδύει και στους βουλευτές του κόμματος, με τις πρόσφατες ανακατατάξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα να δίνουν το στίγμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης νιώθει δυνατός και σαφώς θα είναι ξανά υποψήφιος. Μπορεί να μην τα κατάφερε στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, όμως κατά γενική ομολογία αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά του χώρου, το οποίο θα μπορούσε να «χτυπήσει» τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Νέος σε ηλικία, με εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, με ισχυρή ομάδα ανά τη χώρα και με διείσδυση τόσο στην κεντροδεξιά, όσο και στην κεντροαριστερά. Κρατά και δυνάμεις και ενισχύεται.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που προσφάτως ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, στηρίζεται επίσης, από μια ικανή ομάδα στελεχών, με προσβάσεις και στους δύο χώρους, όπως ο κ. Ανδρουλάκης, επενδύοντας κι αυτός στους βουλευτές. Θα λέγαμε πως, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο κ. Ανδρουλάκης έχουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια εσωκομματική δεξαμενή ψήφων, όμως ακόμη σε επίπεδο συσχετισμών δεν φαίνεται να πλήττεται ο Ευρωβουλευτής.

Ο Παύλος Γερουλάνος προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική του ομάδα Πανελλαδικά, στηριζόμενος και σε αυτοδιοικητικούς. Φαίνεται να μένει προς το παρόν λίγο πίσω στην κούρσα αφού δεν έχει δημιουργήσει τον δικό του εσωκομματικό πόλο, εδώ και χρόνια, όπως οι υπόλοιποι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχει σε όλη τη χώρα έντονη κινητικότητα, δημιουργούνται συμμαχίες, πολλά όμως στελέχη του ΚΙΝΑΛ τηρούν στάση αναμονής. Ψάχνονται, συνομιλούν, όμως το κλίμα παραμένει ρευστό. Άλλωστε, παραδοσιακά, πολλά στελέχη περιμένουν να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί και επιλέγουν αργότερα, προκειμένου να κάνουν μια πιο ασφαλή συνεργασία.

Ο εσωκομματικός χάρτης στη Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα, θα λέγαμε πως τα πράγματα διαφέρουν λίγο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αφού η δυναμική του ΚΙΝΑΛ είναι διευρυμένη, αρκετά μεγάλος αριθμός στελεχών ασχολείται με τις εσωκομματικές διεργασίες, ανέκαθεν, ακόμη και μετά την πτώση του κόμματος σε ποσοστά. Η Πάτρα, η Αχαΐα, η Περιφέρεια, μπορεί να μη δίνουν την νίκη στο ΚΙΝΑΛ, να επιλέγουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως ακόμη και αυτοί που στις εθνικές εκλογές ψήφισαν άλλο κόμμα, ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ. «Το χούι δεν φεύγει», όπως λένε γνώστες της τοπικής πολιτικής σκακιέρας.

Σημαντικό ρόλο, ανέκαθεν, διαδραματίζουν και τα πρόσωπα που παραδοσιακά έχουν ευρύ πεδίο αναφοράς στους συντρόφους τους. Όπως μαθαίνουμε όμως, για αυτή την εκλογική διαδικασία τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που για την ώρα δεν μπορεί να εξαχθεί σίγουρο συμπέρασμα. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως η πολιτική σκέψη τα τελευταία χρόνια αλλάζει, το κόμμα βρίσκεται ένα βήμα πριν την περαιτέρω σμίκρυνσή του, οπότε παραδοσιακές συμμαχίες μπορεί να «σπάσουν» και πρόσωπα που διαχρονικά στήριζαν συγκεκριμένα εσωκομματικά μπλοκ να αλλάξουν υποψήφιο.

Ηλεία

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Φώφη Γεννηματά έχει διείσδυση. Στην Ηλεία φαίνεται, χωρίς να θεωρείται οριστικό, πως στηρίζεται και από το νυν Βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές υπερψήφισε το Νίκο Ανδρουλάκη. Έχει μαζί της τον πρώην βουλευτή Γ. Κουτσούκο, όμως δεν είναι εύκολο και οι δύο να στηρίξουν το ίδιο πρόσωπο! Επιπροσθέτως, στηρίζεται από την πλειοψηφία της Νομαρχιακής Επιτροπής και από αυτοδιοικητικούς.

Δυναμική έχει επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού είχε καταγράψει σημαντικό ποσοστό στις προηγούμενες εκλογές, όπως και στην υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή. Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Γερουλάνος έχουν προσβάσεις, όχι όμως τόσο ισχυρές, τουλάχιστον για την ώρα.

Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία, πιο ισχυροί δείχνουν η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ο Ευρωβουλευτής, ενώ δυναμώνει και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής του νομού Δημήτρης Κωνσταντόπουλος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως και με τον κ. Ανδρουλάκη. Άρα τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο για τη στήριξή του. Η πλειοψηφία της Ν.Ε. στηρίζει την κ. Γεννηματά, όμως εξίσου ένας σημαντικός αριθμός στελεχών παραμένει στον κ. Ανδρουλάκη, ενώ διεισδύει και ο κ. Λοβέρδος.

Αχαΐα

Στη «μητέρα» της Δυτικής Ελλάδας, την Αχαΐα, η οποία δίνει ουσιαστικά και τη νίκη σε τοπικό επίπεδο, τα πράγματα ως ώρας έχουν ως εξής: Το μπλοκ του κ. Ανδρουλάκη παραμένει ισχυρό. Συνεδριάζει διαδικτυακά, διευρύνεται με στελέχη, τηρεί ωστόσο ακόμη στάση αναμονής και θα δράσει όταν δοθεί το… σύνθημα. Σημαντικό ρόλο ίσως παίξει εδώ και ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος έχει ξεκόψει κάθε σχέση με την ηγεσία, έχει διαύλους επικοινωνίας και με τις τρεις περιφερειακές ενότητες, λόγω της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια, αλλά αναμένουμε να δούμε αν θα ενεργοποιηθεί ξανά.

Ο Μαρίνος Σκανδάμης στήριξε τον κ. Ανδρουλάκη, όμως φαίνεται πως τηρεί πλέον ίσες αποστάσεις, μεταξύ του Ευρωβουλευτή και της Προέδρου, με δεδομένη και τη θέση ευθύνης του στον τομέα του Προστασίας του Πολίτη, «την οποία διαχειρίζεται με θεσμικό τρόπο και σεβασμό στην ηγεσία», όπως σημειώνεται από στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Σημαντικές στηρίξεις έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης και σε επίπεδο νομαρχιακής Επιτροπής.

Τα στηρίγματα της Φώφης Γεννηματά υπάρχουν. Η πλειοψηφία του Παπανδρεϊκού μπλοκ για την ώρα τη στηρίζει. Έχει μαζί της αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως και την πλειοψηφία της νομαρχιακής επιτροπής. Όμως, στις πρόσφατες εθνικές και αυτοδιοιητικές εκλογές έσπασαν δεσμοί… αίματος. Λόγω της στήριξης του κ. Κατσιφάρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα άλλαξε. Στελέχη που διαχρονικά την υποστήριζαν, πλέον έχουν πάψει να το κάνουν. Στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης ναι μεν δεν εδόθη χρίσμα, όμως για πολλούς δεν υπήρξε από το κόμμα η αποτελεσματικότερη στήριξη. Σημαντικό παράδειγμα το ότι κ. Γεννηματά δεν είχε περάσει από το εκλογικό κέντρο του κ. Αλεξόπουλου όταν είχε επισκεφθεί την Πάτρα, ενώ όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε έγγραφη αλληλοστήριξη Κατσιφάρα – Αλεξόπουλου, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη, αφού ο πρώην Περιφερειάρχης δεν γύρισε ποτέ για να υπογράψει.

Ο κ. Αλεξόπουλος φαίνεται πως ακόμη δεν έχει επιλέξει ποιον ή ποια θα στηρίξει. Παραδοσιακά στελέχη του κόμματος, αν και στο προσκήνιο φαίνεται να μην έχουν ενεργό ρόλο, στο παρασκήνιο η γνώμη τους έχει δυναμική. Μιχάλης Κίτρου, Ανδρέας Φούρας, Απόστολος Κατσιφάρας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Τσιμπλοστεφανάκης, Δημήτρης Καλογερόπουλος ίσως είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, πολλών προσώπων, που δεν γίνεται να γραφούν όλα.

Επιπροσθέτως, στελέχη της νέας γενιάς, με ιδιαίτερη δυναμική, δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλώσει προθέσεις. Η λογική του «κάθε ψήφος μετράει» ακουμπάει σε τέτοια πρόσωπα που θα μπορούσαν να οργώσουν τους νομούς, αφού η όρεξη ακόμη είναι μεγάλη.

Σαφώς, ο Ανδρέας Λοβέρδος στον τόπο καταγωγής του επενδύει πολλά. Αναπτύσσει επιρροές και τηλεφωνεί. Είναι αρκετά διευρυμένο το πάζλ των στελεχών που τον εμπιστεύονται.

Ο κ. Γερουλάνος επιχειρεί να «χτίσει» και τοπικά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν τα πάει άσχημα.

Σημαντικές παράμετροι για το αποτέλεσμα

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί, η φθορά, η κούραση της κ. Γεννηματά, που αναμφιβόλως θα υπάρχει. Κλειδί αποτελεί το τι θα πράξουν στελέχη που τη στήριζαν και για πολλούς λόγους δεν το κάνουν πλέον, ακόμη και κοντινά της, με την επιλογή Ανδρουλάκη κατά πρώτο λόγο και Γερουλάνου κατά δεύτερο να είναι αξιοπρόσεκτη.

Εν κατακλείδι, οι σημαντικές παράμετροι, της κούρασης, των διαφορετικών επιλογών από στελέχη που διαχρονικά στήριζαν το προεδρικό μπλοκ, η ελπίδα για το Νίκο Ανδρουλάκη που έχει ισχυρό μηχανισμό, αλλά διεμβολίζεται» από τον Ανδρέα Λοβέρδο με τη χρόνια εμπειρία, σε συνδυασμό με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τις κεντρικές μιντιακές εκλογές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές.

(εφ. Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα