Ο Ερντογάν μεταξύ “Σκύλλας και Χάρυβδης”

13.06.2021 / 21:59
Watercolor painting photo effect Mockup

Του Δήμου Βερύκιου

Ο Ερντογάν μεταξύ "Σκύλλας και Χάρυβδης" 2

Ισορροπία τρόμου με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία επιχειρεί η Τουρκία εδώ και δεκαετίες με μηδενικό αποτέλεσμα.

Κάθε φορά που η Άγκυρα βελτιώνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, μειώνονται οι δεσμοί με τις ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και όταν η Τουρκία ενδυναμώνει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αυτόματα μειώνονται οι σχέσεις με τη Ρωσία.

 Στην παρούσα περίοδο, η Άγκυρα επιδιώκει μια ελαφρώς πιο ανεξάρτητη πολιτική εντός του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό το πληρώνει ακριβώς καθώς η «ανεξάρτητη» πολιτικής αυτόματα

την παραγκωνίζει όχι μόνο μέσα στο ΝΑΤΟ αλλά ευρύτερα στην διεθνή σκηνή .

• Το ΝΑΤΟ, κυρίως με την υποκίνηση της Ουάσινγκτον, πιέζει την Τουρκία να υιοθετήσει μια πιο ξεκάθαρη πολιτική και να καθορίσει με σαφήνεια τη θέση που θέλει να διατηρήσει στην ισορροπία ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

 • Η Μόσχα, από την πλευρά της, δεν αναμένει από την Τουρκία να υιοθετήσει μια τόσο σαφή πολιτική. Είναι ικανοποιημένη με την ελαφρώς ανεξάρτητη πολιτική της Άγκυρας, αρκεί αυτό να μην θίγει τα συμφέροντά της.

Η κρίση της Ουκρανίας

Προς το παρόν, το πιο ευαίσθητο ζήτημα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ είναι η κρίση της Ουκρανίας, η οποία έχει δύο κεφάλαια: Την προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία.

Η Τουρκία, μαζί με την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πρώην σοβιετικών κρατών, καταδίκασαν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και αρνήθηκε να την αναγνωρίσει. Οι δυτικές χώρες αντιτίθενται στην προσάρτηση διότι, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς κανόνα που καλύπτει το απαραβίαστο των συνόρων.

Η Τουρκία έχει έναν επιπλέον λόγο να ενδιαφέρεται για την προσάρτηση της χερσονήσου. Η Κριμαία κατοικήθηκε αρχικά από Τατάρους, οι οποίοι έχουν στενούς εθνοτικούς, γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τους Τούρκους. Το 1944, οι Σοβιετικοί εκδίωξαν 200.000 έως 250.000 Τατάρους από τα σπίτια τους στην Κριμαία και τους μετέφεραν βίαια σε διάφορες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.  =Για 45 χρόνια, τους απαγορεύτηκε να επιστρέψουν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα μια καυστική ανακοίνωση σχετικά με αυτό το θέμα, η οποία τόνιζε ότι : «77 χρόνια μετά την εξορία, οι Τάριοι της Κριμαίας τουρκικής προέλευσης αντιμετωπίζονται δυσκολίες που δημιουργούνται από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους συγγενείς της στον αγώνα τους για να ξεπεράσουν τον πόνο τους, να επιτύχουν ειρήνη και ευημερία και να προστατεύσουν τις ταυτότητές τους.»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αντέδρασε έντονα σε αυτή την ανακοίνωση, λέγοντας: «Εάν συνεχιστεί αυτή η ρητορική, πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή σε παρόμοια προβλήματα στην Τουρκία. Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, οπότε ελπίζω ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θα μας ακούσει σήμερα».

Αυτό αποτελεί σαφή αναφορά και προειδοποίηση στην Τουρκία για το στο κουρδικό πρόβλημα.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ενθάρρυνση επιθετικών ουκρανικών πρωτοβουλιών στην Κριμαία ισοδυναμεί με καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας». 

Στη συνέχεια κάλεσε την Τουρκία «να λάβει υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας».

Οι Τάταροι έχουν υποστεί ανείπωτες δυσκολίες, αλλά αυτό το πρόβλημα υπήρχε επίσης και όταν η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας και τότε η Τουρκία διεξήγαγε αθόρυβα διαπραγματεύσεις με τις ουκρανικές αρχές προκειμένου να αποκαταστήσει τα δικαιώματα και τις περιουσίες τους. Το αν η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία προκάλεσε επιπλέον δυσκολίες στους Τατάρους είναι αδιαμφισβήτητο. Ανεξάρτητα από το θέμα της προσάρτησης, παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι Τατάροι θα ήταν πιο ευτυχισμένοι ως Ουκρανοί ή Ρώσοι πολίτες.

Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της Κριμαίας για τη ναυτική στρατηγική της Ρωσίας, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Μόσχα θα εγκαταλείψει την προσάρτησή της.  Επομένως, εάν η Τουρκία θέλει να συμβάλει στην προστασία και τη βελτίωση των Τατάρων, η πιο συνετή πολιτική θα ήταν η συνεργασία και η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.

Τα drones στην Ουκρανία

Ένα άλλο αγκάθι στις τουρκο-ρωσικές σχέσεις είναι η πώληση οπλισμένων drones από την Τουρκία στην Ουκρανία, μαζί με την πολιτική υποστήριξή της προς το Κίεβο στην ευαίσθητη σύγκρουση Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας από το Κάιρο την πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε: «Συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όλα τα υπεύθυνα έθνη με τα οποία είμαστε σε επαφή – μεταξύ αυτών και την Τουρκία – να αναλύσουν την κατάσταση, τις ατέρμονες δηλώσεις του καθεστώτος στο  Κίεβο.  Τους προειδοποιούμε να μην τροφοδοτούν αυτά τα στρατιωτικά συναισθήματα».

Η Μόσχα τον περασμένο Απρίλιο έδειξε την ανησυχία της με τη στάση της Τουρκίας αναστέλλοντας εμπορικές πτήσεις μεταξύ διαφόρων προορισμών στην Τουρκία και τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας την πανδημία του κορωνοϊού ως δικαιολογία. 

Αρχικά τέθηκαν σε αναστολή μέχρι την 1η Ιουνίου, αλλά την τελευταία εβδομάδα επεκτάθηκε έως τις 21 Ιουνίου. Οποιαδήποτε περαιτέρω αναστολή θα προκαλούσε σημαντική ζημία στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.

Οι κινήσεις πριν τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, η Τουρκία ένιωσε την ανάγκη να κάνει κάποιες λεπτεπίλεπτες χειρονομίες για να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ.

Από την μια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ έσπευσε να μετριάσει την κριτική της συμμαχίας για τη Λευκορωσία. Αυτή η στάση εκλήφθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης προς τη Μόσχα, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Από την άλλη έσπευσε να ικανοποίηση την Ουάσιγκτον, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει περιχαρής ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες που βοηθούσαν την Τουρκία να θέσει σε λειτουργία το πυραυλικό σύστημα S-400 επαναπατρίζονται. Ωστόσο, βγαίνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και χαλάει το αφήγημα Τσαβούσογλου διευκρινίζοντας ότι οι τεχνικοί της Rosoboronexbort επέστρεψαν στην Αγία Πετρούπολη, επειδή ολοκληρώθηκε η αποστολή τους.  Οι ΗΠΑ σαφώς και δεν εντυπωσιάστηκαν από το τρικ του Τσαβούσογλου γι αυτό και ο Μπάιντεν αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρός ως προς το θέμα των S-400 στην πρώτη του συνάντηση με το Ερντογάν.

SOS του ΟΗΕ στο ΝΑΤΟ: Οπλισμένα τουρκικά drones βομβαρδίζουν στρατόπεδα προσφύγων στο Ιράκ!

Ως πρόκληση πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θεωρείται η ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών μη επανδρωμένων αλλά οπλισμένων αεροσκαφών drones ,στο βόρειο Ιράκ σκορπώντας τον πανικό στον άμαχο πληθυσμό και χτυπώντας στρατόπεδα προσφύγων που η Άγκυρα θεωρεί ότι καταφύγια Κούρδων μαχητών!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, τους τελευταίους μήνες η Τουρκία αύξησε την παρουσία της στο βόρειο Ιράκ.  Έχει κατηγορηθεί για αποψίλωση δασών και ερήμωση χωριών, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών χριστιανικών χωριών.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, εξέφρασε την ανησυχία της το περασμένο Σάββατο για τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Ιράκ. Πρόκειται για την τελευταία τουρκική επίθεση, η οποία εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί ένα ένοπλο drone, στο βάθος του Ιράκ, προκαλώντας τον πανικό στους πολίτες!

Η Τουρκία ανεξέλεγκτα δρα και επιτίθεται σε άλλες χώρες και μάλιστα σε μη στρατιωτικές περιοχές.

Η Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, 31η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ έγραψε στο Twitter ότι: «Κατέστησα σαφές στους Τούρκους αξιωματούχους ότι οποιαδήποτε επίθεση που στοχεύει πολίτες στο στρατόπεδο προσφύγων του Makhmour θα ήταν παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Ανησυχώ βαθιά για τη βία κοντά στο στρατόπεδο σήμερα και καλώ όλες τις πλευρές να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων».

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ύποπτη τουρκική επίθεση κοντά στο στρατόπεδο Makhmour στο βόρειο Ιράκ το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ.

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του Ταγίπ Ερντογάν στις 2 Ιουνίου ότι, η Τουρκία θα «καθαρίσει» ένα στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί καταφύγιο για τους Κούρδους μαχητές.

 Η Άγκυρα έχει επιτεθεί και άλλες φορές σε γειτονικές χώρες.

•Οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφρίν της Συρίας το 2018, αναγκάζοντας 170.000 Κούρδους να φύγουν από την περιοχή.

•Τούρκοι υποστηριζόμενοι από τη Συρία εξτρεμιστές έκοψαν επίσης νερό σε τμήματα της ανατολικής Συρίας, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

 •Τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά στο στρατόπεδο προσφύγων Makhmour. Οι αεροπορικές επιθέσεις κατέστρεψαν αρκετές περιοχές και σκότωσαν τουλάχιστον μία αλεπού, σύμφωνα με φωτογραφίες.

Η Τουρκία δεν παρέχει στοιχεία ότι οι επιδρομές της εξαρθρώνουν τους «τρομοκράτες».  Χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο drone σε πολέμους και επιδιώκει να πουλήσει drone σε άλλες χώρες.

Δεν είναι σαφές εάν οι επιθέσεις της έχουν εν μέρει σχεδιαστεί για να παρουσιάσουν τα drone τους ή να αποσπάσουν τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, όπως ο τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ  κατηγόρησε πρόσφατα το καθεστώς Ερντογάν.

Το στρατόπεδο Makhmour απέχει 180 χιλιόμετρα από την Τουρκία στα σύνορα της περιοχής Κουρδιστάν και περιοχές που ελέγχονται από ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις.  Η περιοχή απειλήθηκε και δέχθηκε επίθεση από το ISIS το 2014. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το στρατόπεδο παράγει «τρομοκράτες», αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για «τρομοκρατικές» επιθέσεις από το στρατόπεδο.

Η Άγκυρα απείλησε επίσης να εισβάλει στο Σιντζάρ, όπου ζουν οι μειονότητες Yazidi.  Η Τουρκία φαίνεται να στοχεύει συστηματικά κάθε περιοχή στο Ιράκ και τη Συρία όπου ζουν μειονότητες, όπως οι Κούρδοι.

Η ανησυχία των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τις επιθέσεις της Άγκυρας εναντίον αμάχων.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα