Ο εφιάλτης της βίας για τις γυναίκες: Βαρύς ο πέλεκυς για τους δράστες – Πιο αυστηρές οι νέες ποινές

01.09.2023 / 21:11
pa 29

Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την προστασία των οικογενειών. Μάλιστα οι ποινές διπλασιάζονται όταν τα περιστατικά κακοποίησης γίνονται μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών.

Η Ελπίδα, μητέρα τεσσάρων παιδιών ζούσε επί χρόνια τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας. Βρήκε τη δύναμη και έφυγε από το νοσηρό περιβάλλον όπου ζούσε, όμως δεν θα σταματήσει ποτέ να πιστεύει στην ανάγκη να τιμωρούνται οι δράστες, όχι για εκδίκηση, αλλά όπως λέει, για να νιώθουν τα θύματα και τα παιδιά τους ασφαλή.

«Κάποια στιγμή ήταν και κάποιες μελανιές στο σώμα μου που η μεγάλη μου κόρη αναρωτιόταν «μαμά τι είναι αυτά τα σημάδια και πότε θα φύγουν;». Αυτά τα σημάδια από την ψυχή του παιδιού μου πότε θα φύγουν; Θα φύγουν;», λέει η Ελπίδα. «Άλλο βράδυ μπροστά στα παιδιά με χαστούκισε γιατί έβλεπα τηλεόραση; Γενικά χωρίς λογική».

«Τα παιδιά φοβόντουσαν καθόντουσαν σε μια άκρη δεν μιλάγανε, δεν λαλάγανε», αναφέρει. Ο δράστης ενδοοικογενειακής βίας θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 ετών. Αν όμως το θύμα έχει μόνιμη σωματική ή διανοητική πάθηση η ποινή θα αυξάνεται σε κάθειρξη έως 10 ετών. Όταν δε τα περιστατικά βίας γίνονται μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών ο δράστης θα αντιμετωπίζει 2 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Μπόλη, «είναι σημαντικό ότι διπλασιάζονται οι ποινές σε περιπτώσεις που υπάρχουν πλέον των θυμάτων τα σιωπηλά θύματα, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα παιδιά, που πολλές φορές γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μιας επίθεσης μέσα στην οικογένεια». Η ποινή, μάλιστα, διπλασιάζεται σε περίπτωση κακοποίησης εγκύου. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα